Dejte grilování nový rozměr a vsaďte na mladé maso!

0
217
Foto: BIO

První hřejivé paprsky značí jediné – sezóna jarního grilování je opět tady! Pokud jste se jí celou zimu nemohli dočkat a zároveň byste tentokrát rádi zkusili něco originálnějšího než obvykle, vsaďte na naše tipy. Jaro je totiž ideální k tomu, abyste do svého jídelníčku zařadili třeba i méně tradiční maso. Inspirujte se a připravte si na grilu pochoutky, které vás zaručeně dostanou.

Jehněčí, telecí nebo také kůzlečí. Navzdory tomu, že většina lidí dává přednost klasičtějším druhům masa, i to mladé má bezesporu co nabídnout, zvláště pak na jaře. Velkou výhodou jsou výživové hodnoty a v porovnání se staršími kusy obsahuje maso méně tuků. Zároveň je ale křehčí a celkově má jemnější strukturu, takže si na něm pochutnají třeba i děti. Navíc si perfektně rozumí s jarními bylinkami i zeleninou, a ke grilování je proto jako stvořené! Pokud však preferujete klasiku, do prvních slunečných dnů se samozřejmě báječně hodí také kuře na všechny možné způsoby.

Telecí steak na grilu

Pro tyto přednosti je telecí maso vhodné například jako dětská nebo dietní strava. Zpestřit jídelníček si jím ale může bezpochyby kdokoliv. I když má jeho příprava svá specifika, rozhodně není důvod se ho obávat. Na grilu máte telecí steak navíc hotový během pár minut a sami se přesvědčíte, že zkrátka stojí za to.

  • 4 plátky telecích steaků
  • 100 ml olivového oleje
  • tymián
  • rozmarýn
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, bio pepř

Nejprve si připravte marinádu: v míse smíchejte olivový olej, sůl, pepř a nasekané bylinky. Vmíchejte 2 prolisované stroužky česneku a směs dobře promíchejte. Maso nechte marinovat minimálně jednu hodinu. Poté steaky grilujte na rozpáleném grilu z každé strany přibližně 5–6 minut (přesný čas závisí na tloušťce masa).

Jehněčí špíz

Ani jehněčí se u nás netěší příliš velké popularitě, což je ovšem vzhledem k jeho křehkosti a šťavnatosti velká škoda. Není navíc tolik aromatické jako třeba skopové a jeho případnou specifickou vůni můžeme správnou přípravou eliminovat. Pokud se na tento druh masa chystáte poprvé, sáhněte po kýtě a připravte si třeba lahodný jehněčí špíz se zeleninou.

email.seznam.cz
Foto: BIO
  • 700 g jehněčí kýty
  • 2 cibule
  • 1 červená paprika
  • 100 g bílého jogurtu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce šťávy z citronu
  • bio oregano
  • olivový olej
  • sůl, pepř

V míse smíchejte jogurt, česnek, citronovou šťávu, oregano, sůl, pepř a olej. Maso nakrájejte na menší kostky a vložte do marinády, pořádně promíchejte a nechte minimálně 5 hodin odležet. Cibuli a papriku nakrájejte na kousky a společně s namarinovaným masem střídavě napichujte na špízy. Na rozpáleném grilu špízy opékejte rovnoměrně ze všech stran.

Grilovaná kuřecí křidélka

Milovníci kuřecího si u grilu nepochybně přijdou na své. Pusťte se proto do kuřecích křidélek, která si zamilujete nejen díky skvělé vůni, ale i křupavosti a výtečné chuti.

  • 1 kg kuřecích křídel
  • grilovací koření
  • slunečnicový olej
  • 3 lžíce medu
  • 3 lžíce plnotučné hořčice

V míse smíchejte grilovací koření, med, olej a hořčici. Kuřecí křídla očistěte, naložte do marinády, důkladně promíchejte a v ledničce nechte odležet minimálně 3 hodiny. Na rozpáleném grilu maso opékejte rovnoměrně z obou stran a průběžně potírejte marinádou.

Zdroj: BIO

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here