Vánoční období je pro většinu z nás podnět k pečení různých dobrot, kterými potěšíme své blízké. Zároveň ale rádi hledáme inspirace pro něco nového – neznámé chutě, lehce obměněné tradiční recepty anebo třeba inovativní vzhled. Právě takové tipy vám teď přinášíme. V článku najdete 7 skvělých receptů, které vaše pečení posunou o úroveň výš. Příkladem jsou výborné perníkové cupcakes. Tahle sladkost s cizokrajným původem může být úplně krásně složená z typicky českých chutí. Perníkové koření, skořicový krém, a pokud chcete přidat povidla, bude to jen dobře. A ještě je jejich příprava tak snadná a rychlá, jen sami vyzkoušejte!
Perníkové cupcakes se skořicovým krémem
Ingredience na těsto:
- 180 g hladké mouky
- 130 g másla
- 100 g třtinového cukru
- 100 ml mléka
- 2 vejce
- 2 lžíce kakaa
- 1 polévková lžíce perníkového koření
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- špetka soli
Ingredience na krém:
- 200 g másla
- 200 g mascarpone
- 3–4 lžičky skořice mleté
- 2 lžíce extra jemného moučkového cukru
- povidla Hamé podle chuti
Postup:
Mouku smícháme s kořením, pečicím práškem, kakaem a špetkou soli. Na chvíli odložíme a mezitím vyšleháme změklé máslo s cukrem do pěny. Prošleháme mléko s vejci.
K utřenému máslu postupně po dávkách přidáváme mouku a mléko s vajíčky a zašleháme. Takto postupně vypracujeme řidší těsto.
Plechovou formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky. Každý košíček naplníme těstem zhruba do tří čtvrtin. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 15 minut. Po upečení necháme úplně vychladnout.
Na přípravu krému nejprve důkladně vyšleháme máslo,
nejlépe až 10 minut. Teprve potom začneme po lžících zašlehávat mascarpone
a postupně také skořici a cukr. Krém naplníme do cukrářského kornoutu se
zdobičkou a naneseme na upečené cupcakes. Nakonec ještě poprášíme skořicí. Pokud
chceme přidat povidla, uděláme nahoře do těsta malý otvor a naplníme povidly.
Teprve potom ozdobíme krémem.
Vánoční lízátka
Ingredience na těsto:
- 70 g měkkého másla
- 70 g jemného pískového cukru
- 1 vejce
- 75 g hladké mouky
- ½ kypřicího prášku do pečiva
- 60 g plnotučného tvarohu
- 70 g moučkového cukru
- 1 cukr s rumovou příchutí
- Ingredience (zdobení):
- 1 poleva s marcipánovou příchutí
- 1 poleva kakaová
- 1 poleva s citronovou příchutí
- 100 g lískových oříšků
- 100 g hořké nebo mléčné čokolády (dle libosti)
- 1 balení špejlí
Postup:
Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny, přidáme vejce a pořádně promícháme. Ručně přimícháme prosátou mouku s kypřicím práškem. Těsto dáme do formy o průměru 16 cm vymazané tukem a vysypané hladkou moukou a pečeme asi 30 minut při 170 °C. Pak ho necháme asi 30 minut vychladnout ve formě, než ho vyklopíme na mřížku, kde úplně vychladne.
Čerstvý tvaroh promícháme s moučkovým cukrem a cukrem s rumovou příchutí Vitana. Pečenou buchtu rukama rozdrobíme do misky. Tvarohovou směs promícháme s rozdrobenou buchtou a ze vzniklé hmoty vytvarujeme kuličky (cca 12–16 kusů). Ty dáme asi na hodinu do ledničky nebo mrazáku, aby ztuhly.
Když jsou kuličky dobře vychlazené, napícháme do nich špejle. Obalujeme v marcipánové, citronové nebo kakaové polevě a zdobíme sypáním v podobě nadrobno nakrájených lískových ořechů nebo čokolády. Praktické je ponořit konce špejlí několik centimetrů do polevy, než je stejně hluboko zapíchneme do kouliček. Ty budou pak na špejli lépe držet. Ještě před podáváním můžeme ozdobit mašličkou.
Žitné perníčky
- 500 g celozrnné žitné mouky
- 1 lžička perníkového koření
- 40 g vanilkového pudinku
- 1 lžička jedlé sody
- 150 g medu
- 50 g másla
- 3 žloutky
- 100 g datlové pasty
Postup:
Datlovou pastu rozmícháme s medem, povoleným máslem a žloutky. Do mouky zamícháme perníkové koření, krémový prášek a jedlou sodu. Nakonec obě části spojíme. Těsto necháme odležet v lednici dvě hodiny. Rozválíme na plát vysoký 4 mm a vypichujeme různé tvary. Pečeme na 180 °C. Po upečení potřeme rozšlehaným žloutkem.
Ovesné kakaové sušenky
Ingredience:
- 50 g třtinového cukru
- 100 g ovesné hladké mouky
- 40 g másla
- 1 vejce
- 200 g kakaa
- ½ lžičky kypřicího prášku
- ⅓ lžičky badyánu mletého
- ½ lžičky soli
- 10 g bílého jogurtu
- 40 g mandlové mouky
- 50 g mléčné čokolády
Postup:
Prosátou hladkou ovesnou mouku
smícháme s kakaem, mletým badyánem, kypřicím práškem, solí, mandlovou
moukou, nastrouhanou mléčnou čokoládou a třtinovým cukrem. Do promíchané sypké
směsi zamícháme máslo, vejce a bílý jogurt. Necháme odležet v lednici asi 1 hodinu. Z vychlazeného těsta vytvoříme kuličky, které obalíme v moučkovém cukru. Kuličky dáme péci do vyhřáté trouby na 170 °C asi na 13–15 minut.
Skleněné hvězdičky
Ingredience:
- 235 g hladké mouky
- 75 g cukru moučka
- 1 ks citronového cukru
- 175 g másla
- 1 vejce
- 10 g kypřicího prášku
Postup:
Nejprve prosejeme mouku a zamícháme do ní kypřicí prášek. V mouce si uděláme důlek, do něj prosejeme moučkový cukr, přidáme citronový cukr, máslo a vejce. Zaděláme vláčné nelepivé těsto, které necháme 30 minut zabalené v lednici odpočinout. Z těsta vyválíme plát 3 mm vysoký a vypichujeme vánoční tvary. Střed vypíchneme a vyplníme ho roztlučenými kousky drops bonbonů. Malým kulatým otvorem vypíchneme dírku na protažení mašličky. Pečeme na 150 °C do doby, než začne zlátnout těsto. Hvězdičkami můžeme zdobit vánoční stromeček.
Čokoládovo-oříškový dort bezlepkový
Ingredience:
- 150 g mletých mandlí
- 150 g vlašských ořechů
- 300 g sekané hořké čokolády
- 1 lžíce kakaa
- 225 g másla
- 100 g cukru krupice
- 6 vajec
Postup:
Změklé máslo a žloutky našleháme do pěny a přidáme namleté ořechy, mandle, kakao a sekanou čokoládu. Nakonec přimícháme našlehané bílky s cukrem. Pečeme při 180 °C cca 20–30 minut.
Dohotovení:
- 1 balení (100 g) kakaové polevy
- zlatý posyp
Smažené čokoládové lanýže
Ingredience na krém:
- 100 ml smetany ke šlehání
- 250 g hořké čokolády
- 50 g másla
- 1 cukr s rumovou příchutí
Postup:
Smetanu, máslo a cukr přivedeme k varu, pak přidáme čokoládu a odstavíme. Necháme vychladnout a pak našleháme. Pomocí cukrářského sáčku stříkáme pusinky na pergamenový papír a zamrazíme je. Po zamražení obalujeme v těstíčku.
Ingredience na těsto:
- 130 g hladké mouky
- 25 g kakaa
- 2 g soli
- 25 g vanilkového cukru
- 130 ml šampaňského
- 2 vejce
Postup:
Všechny suroviny smícháme v hladkou hmotu. Čokoládové pusinky napíchneme na špejli a obalíme v těstíčku a hned smažíme v rozpáleném oleji. Podáváme se zakysanou smetanou.
Zdroj: Vitana