Zdravé nápoje, které si zvládneme připravit doma: Kombucha a tibi krystaly

0
1266

Už jste zkoušeli doma pěstovat tibi krystaly nebo kombuchu? Právě z těchto živých organismů si lze opakovaně připravovat zdravý nápoj, který našemu tělu dodá důležité živiny a vitamíny. Péče o ně a příprava je opravdu snadná, poradíme vám, jak na to.

Živá zrnka, to jsou tibi krystaly

Tibi krystaly si získávají stále větší oblibu, ve vhodném prostředí totiž způsobují kvašení, díky kterému má výsledný nápoj cenné látky podporující imunitu. Tyto drobné bílé krystaly jsou známé také pod názvy vodní kefír, japonské mořské krystaly nebo živá zrnka. Nápoj z vodního kefíru pomáhá zlepšovat široké spektrum fyzických obtíží jako je astma, problémy se žaludkem, chudokrevnost, nemoci jater a ledvin, oslabený imunitní systém či suché a lámavé vlasy. Na rozdíl od mléčného kefíru je nápoj z tibi krystalů vhodný i pro ty, kteří trpí nesnášenlivostí na některou složku mléka.

Jak krystaly pěstovat a připravit si nápoj?

Krystaly nepotřebují mnoho, postačí odstátá či převařená voda, cukr a sušené nesířené ovoce. Do odstáté vody zamícháme několik lžic cukru, přidáme krystaly a pár kousků sušeného nesířeného ovoce. Díky cukru bude nápoj kvasit a při běžné pokojové teplotě bude hotový za 2-3 dny, v letním počasí stačí ke zkvašení i pár hodin.

Hotový nápoj slijeme, vyměníme ovoce a opět doplníme odstátou vodu. Pozor, krystaly nemají rády kov, proto se se doporučuje používání plastového nádobí a cedníku. Krystaly jednou týdně propláchneme ve studené vodě. Pokud se jim bude dařit, budou pomalu přibývat nové. Tento jemně perlivý nápoj pijeme samotný nebo s čajem či limonádou.

Kombucha, zázračná čajová houba

Kombucha je většinou označována jako houba, i když se jedná spíše o symbiózu kvasinek a bakterií. Organismus připomíná želatinu a výsledný nápoj by měl posilovat imunitní systém, zlepšovat trávení, pomáhat tělu v boji proti kožním obtížím, alergiím či revmatu a celkově působit jako antibiotikum a detoxikační prostředek. Pro pěstování doma potřebujete mateční kombuchu, kterou seženete v prodejnách zdravé výživy nebo na výměnných fórech na internetu.

Jak se starat o kombuchu a připravit si nápoj?

Na přípravu fermentovaného nápoje budeme potřebovat kromě mateční kombuchy cukr a kvalitní zelený či černý čaj. Pro přípravu je ideální větší sklenice, nekovové nástroje na míchání a manipulaci s houbou a ubrousek na překrytí sklenice.

Pokud chcete litr nápoje, přiveďte k varu litr vody, přidejte 5 lžiček čaje a po několika minutách luhování sceďte do skleněné nádoby. Vmíchejte 80 – 90 gramů cukru. Do vychladlého čaje přidejte vaší kombuchu a ještě 1 dcl hotového kombuchového nápoje (v tom jste si přinesli houbu nebo byste si ho měli nechat z minulé várky). Nápoj překryjte ubrouskem či kusem plátna, aby se do něj nedostaly nečistoty a umístěte na klidné místo mimo přímé sluneční záření, kouř a kuchyňské výpary. Ideální je teplota kolem 25 °C a doba zrání nápoje je 6-10 dní. V průběhu několika dní můžete ochutnávat a sami zjistíte, ve které fázi vám nápoj bude chutnat nejvíce. Jeho chuť se díky práci kvasinek mění ze sladké do kyselé.

Hotový nápoj můžete stočit do sklenic a uchovávat v ledničce, kde se kvasný proces zastaví. Pokud chcete v procesu pokračovat i příště, odlejte si 1 dcl hotového nápoje a samozřejmě si nechte i násadu, tedy mateřskou kombuchu, kterou opláchnete ve vlažné vodě. Při procesu fermentace nápoje vám ve sklenici může začít vznikat i kombucha dceřiná, kterou si také nechte a vložte ji opět i s původní houbou do nápoje. Postupem času vám vyroste plnohodnotná kombucha.

Máte zkušenost s výrobou zdravých nápojů? Chutnají vám?

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here