Zařaďte do podzimní kuchyně červená masa

0
90

Léto je pryč a vy už jste přejedení nejrůznějších lehkých zeleninových salátů s kuřecím? Vynechejte na chvíli drůbež a dejte přednost sytějším červeným masům, která se perfektně hodí právě k podzimu a chladnějšímu počasí. Poradíme vám, kde nakoupit nejchutnější vepřové, hovězí či méně tradiční jehněčí a jak je připravit.

Základem úspěchu je výběr toho správného kusu masa. Napadlo vás někdy, že jeho chuť je značně ovlivněna způsobem chovu? Pokud hledáte opravdovou kvalitu, zaměřte se na produkty, které pocházejí z ekologického zemědělství. V obchodech je rozeznáte podle certifikovaných log biolistu a biozebry.

Další možností je vypravit se pro maso přímo na bio farmu. Nevíte kam? Září je Měsícem biopotravin a v regionech se koná řada akcí, kde se můžete seznámit právě s lokálními farmáři a jejich produkty, které budou zaručeně chutnat vám i přírodě.

Maso v bio kvalitě získává na hodnotnosti díky pastevnímu způsobu chovu, který je zároveň pro zvířata přirozený. Mohou se volně pohybovat na pastvě, což má kromě jejich celkové životní pohody dopad také na strukturu masa. Ta je ovlivněna i způsobem porážky, která je v ekologickém zemědělství velmi šetrná a zvířata nevystavuje stresu.

Netradiční jehněčí

České hospodyňky jehněčímu v kuchyni příliš prostoru nedávají, může za to hlavně jeho specifické aroma, které lze zmírnit odstraněním loje, máčením v mléce či přídavkem koření a bylinek, především tymiánem nebo rozmarýnem. Jehněčí je obzvlášť křehké a šťavnaté, proto by byla škoda se o něj připravit. Při výběru neuděláte chybu, pokud sáhnete po kýtě, kterou pomalu pečte s medem, česnekem a rozmarýnem. Pokud hledáte něco méně náročného, vyzkoušejte špízy.

Co budete potřebovat?

  • Půl kila vykostěného bio jehněčího hřbetu (bio jehněčí seženete např. na Farmě BioVavřinec)
  • 2 stroužky bio česneku
  • Bio olivový olej
  • Pepř, sůl, kmín a skořici

Maso nakrájejte na kostky tak, aby se dalo dobře napíchnout na špízovou jehlu. Poté utřete česnek s olejem a kořením a směsí jehněčí důkladně potřete. Nechte odpočinout v lednici alespoň dvě hodiny. Osušené maso grilujte na pánvi z každé strany přibližně deset minut.

Dokonale vyzrálé hovězí

To nejkvalitnější, křehké a dostatečně vyzrálé hovězí seženete u ekologických farmářů, např. z Farmy Mitrovský Angus. Není třeba jej příliš kořenit, díky zralosti je lahodné samo o sobě. Vystačíte si tak pouze se solí, pepřem a trochou oleje. Jednoduchosti se držte také při tepelné úpravě. Myslete na to, že je steak vhodné nechat před přípravou odpočinout několik hodin v pokojové teplotě. Poté jej z obou stran několik minut restujte podle toho, jak šťavnaté maso preferujete. Jako přílohu lze podávat vařené brambory ve slupce, houbové špaldoto či grilovanou zeleninu.

Sázka na jistotu

Vepřové se v různých podobách objevuje v českých kuchyních opravdu často, především díky tomu, že není příliš náročné na přípravu a zároveň je také snadno dostupné. I v případě vepřového se ale při nákupu zaměřte na jeho původ a kvalitu. K pečení a dušení se hodí především plec, pro pečení, grilování a uzení zase krkovice. Z té také připravíte ten nejlepší šťavnatý řízek. Pečeně se hodí pro přípravu plátků, volte ji i v případě, kdy v nemáte čas v kuchyni trávit celé dopoledne.

NÁŠ TIP: Pokud hledáte něco opravdu lahodného a speciálního, sáhněte po mangalici. Jedná se o plemeno původem z Maďarska, kterému se přezdívá VIP mezi prasaty. Díky své husté dlouhé srsti žije po celý rok venku a přibírá velmi pomalu, právě díky tomu je maso tak dobré. Rozdíl oproti klasickému vepřovému údajně pozná i naprostý laik.

Reagovat na článek

Please enter your comment!
Please enter your name here