Zakysané mléčné výrobky, ty se v lednici nikdy neztratí

0
1645

V každodenním shonu většinou nebývá na přípravu složitých jídel čas. Rychlá odpolední svačinka, která dokáže zasytit, proto přijde vždycky vhod. Dopřejte si kvalitní zakysané mléčné výrobky, které jsou nejen lahodné, ale především vám dodají potřebné živiny. K dostání jsou v mnoha podobách, můžete je konzumovat rovnou, nebo je využít například k přípravě vynikající bublaniny ze sezónního ovoce.

Přestože zrovna nemáte prostor na vaření, není nutné se odbývat rychlými náhražkami. Ze široké škály kysaných mléčných výrobků od jogurtů, kefírů až po podmáslí si vybere každý. Díky skvělému složení jsou nedílnou součástí vyváženého jídelníčku. Především jde o zdroj vápníku, fosforu a vitaminů, zejména skupiny B. Tyto produkty jsou rovněž bohaté na bílkoviny. Bakteriální kultury, které se hojně vyskytují například v jogurtech si dovedou poradit se střevní mikroflórou a dokáží tak udržet rovnováhu v našem zažívacím ústrojí. Zakysané výrobky se doporučuje konzumovat v menším množství každý den.

Zaměřte se na kvalitu

Až si budete kupovat kefírové či acidofilní mléko, zkuste se soustředit na jejich původ, který přímo souvisí s kvalitou. Sázkou na jistotu jsou certifikovaná loga biolistu a biozebry, která značí produkty ekologického zemědělství. Běžně jsou k dostání v obchodech, ale velký výběr naleznete přímo u lokálních farmářů. Bio mléko obsahuje až o 68 % více prospěšných omega-3 mastných kyselin a také až třikrát větší množství kyseliny linolové než mléko konvenční. Sortiment mléčných bio výrobků je navíc u tuzemských ekofarem obrovský.

Krávy, ale i kozy či ovce mají v ekologickém zemědělství bezvadné podmínky k životu. Většinu života tráví na pastvině a pokud jsou zvířata ustájená, musí mít dostatek prostoru k pohybu a také možnost výběhu. Žijí tak téměř v přirozeném prostředí.

Jak se vyrábí jogurt?

Základem je mléko společně s bakteriemi mléčného kysání. Mléko musí dosahovat výběrové jakosti a splňovat přísné hygienické požadavky. Farmáři jej nejdříve upraví tak, aby obsahovalo kýžené množství sušiny a tuku. Poté do něj přidávají nejrůznější ingredience, například ovocné přísady či cukr. Směs je nutné nejprve tepelně ošetřit a až poté dodat bakterie kysání.

Jednotlivé produkty se odlišují typem využitých mikroorganismů, konzistencí a tučností. Kromě nejrozšířenějších jogurtů různých příchutí jsou na ekologických farmách k dostání také neochucená či ochucená podmáslí, například i netradiční s rebarborou, zákysy, kefírová mléka nebo acidofilní mléka. Oblíbené jsou také ovocné jogurtové nápoje.

NÁŠ TIP: Zakysané mléčné výrobky mají široké uplatnění také při pečení nejrůznějších dezertů. Přinášíme vám recept na jednoduchou hrnkovou bublaninu, která je díky přídavku kefíru jemná a nadýchaná. Dozdobit ji můžete ovocem, které máte zrovna po ruce, výborné jsou třešně, meruňky nebo švestky. Také u sladkých plodů ale pamatujte na kvalitu.

Co budete potřebovat?

  • 2 hrnky bio hladké mouky
  • 2 bio vejce
  • Půl hrnku bio oleje
  • Půl hrnku bio třtinového cukru
  • Bio Kypřící prášek
  • Hrnek bio kefíru

Cukr, olej a vejce vyšlehejte do pěny. Vmíchejte mouku s kypřícím práškem a zalijte kefírem. Směs promíchejte a nalijte na vymazaný a vysypaný pekáč. Navrch poklaďte ovoce a pečte ve vyhřáté troubě přibližně třicet minut, dokud okraje nezezlátnou.

Reagovat na článek

Please enter your comment!
Please enter your name here