K zavařování můžete využít i klasickou troubu a letní úroku ovoce a zeleniny pak můžete sterilizovat i bez speciálního zavařovacího hrnce, který by vám po většinu roku překážel. Náročnější zavařeniny, jako třeba borůvková nebo ostružinová povidla, můžete v troubě i připravit pozvolným rovnoměrným „tažením“ bez připálení.
Jak zavařovat v troubě?
Pro zavařování v troubě nebo sporáku použijte sklenice s pryžovým těsněním a se skleněnými víčky, případně sklenice s víčky se závitem nebo s kovovými víčky. Používejte vždy jen stejně velké sklenice naplněné stejným obsahem. Před zavařováním zkontrolujte, zda jsou řádně utěsněny. Nalijte 1 litr horké vody do hlubokého pekáče (teplota vody by měla být asi 70 °C) a vložte do něj 6 litrových, případně 8 menších sklenic tak, aby se nedotýkaly. „Pekáč vložte do trouby na druhou úroveň, zvolte funkci „Horký vzduch s ventilátorem“ a teplotu nastavte na 170 – 180 °C. V průběhu zavařování sledujte sklenice a zahřívejte je, dokud se kapalina ve sklenicích nezačne vařit – tj. dokud se v první sklenici nezačnou vytvářet bublinky. Ovoce a zeleninu takto zavařujte 40 – 55 minut a poté je ještě ponechejte ve vypnuté troubě další půlhodinu odležet,“ radí Jana Neuszerová, specialistka značky MORA.
Jak dlouho a při jaké teplotě zavařovat?
Okurky
Předehřev: ne
Zavařování: 150°C po dobu 40-45 min. Poloha roštu 1, na roštu pekáč, v pekáči ½ l vody. Ve vypnuté troubě ponechat ještě 30 min.
Ovoce (třešně, meruňky apod.)
Předehřev: ne
Zavařování: 170 °C po dobu 40-55 min.Ve vypnuté troubě ponechat ještě 30 min.Poloha roštu 1, na roštu pekáč, v pekáči ½ l vody.
Maso (uzené, vepřové apod.)
Zavařování: 95°C po dobu 60-75 min.Po ukončení zavařování sklenice vyjmeme, otočíme dnem nahoru, položíme na utěrku a necháme zvolna vychladnout.
Předehřev: ne
Zavařování: 250 °C po dobu 8-10 min. u menších sklenic (8 ks na plech) nebo 10-12 min. u větších sklenic (6 ks na plech)Na dno plechu dáme starou plenu nebo utěrku a zalijeme horkou vodou do výšky asi 2-3 cm, na plech pak vyskládáme skleničky a zavařujeme (lze použít jen skleničky s víčky na závit)
Recept na jahodovou marmeládu s bezem pečenou v troubě nebo na sporáku
Na recept podle blogerky Live with Anny budete potřebovat:
- 1 kg očištěných jahod
- 300 g cukru
- lžičku citrusového pektinu (případně podle návodu na krabičce)
- lžičku kyseliny citronové
- bezové květy
Očištěné jahody dejte do hrnce se silným dnem a rozmačkejte je šťouchadlem na brambory. Přiveďte jahody k varu a nasypejte do nich cukr smíchaný s pektinem. Pokud marmeládu připravujete v oválném kastrolu nebo obdélném pekáčku, můžete s výhodou využít funkci BridgeZone, kterou mají některé indukční varné desky a propojit dvě levé plotýnky do jedné velké. Marmeládu vařte ještě pět minut. Nyní vmíchejte bezové květy a ještě horkou marmeládu přelije do sterilizovaných sklenic. Pořádně utáhněte víčka. Nakonec marmeládu zavařte přímo ve sporáku nebo troubě v hlubokém pekáči s vodou asi 40 minut při teplotě 170 – 180 °C a poté nechte ještě ve vypnuté troubě 30 minut odpočívat.