Sýry v boji proti osteoporóze

0
39

Osteoporóza je jako tichý zloděj. Bez upozornění nám dokáže vzít i to nejcennější. K řídnutí kostí dochází pozvolna a často si rozsah onemocnění uvědomíme až při náhlém úrazu. Varovnými ukazateli mohou být bolesti zad či omezená pohyblivost páteře.  Touto metabolickou kostní poruchou trpí každá druhá žena po menopauze a každý sedmý muž starší padesáti let. 

Příčina a prevence

Dědičné dispozice, nedostatek pohybu, nevhodná strava, alkohol ale i stres.  Řešení? Aktivní prevence = zdravý životní styl. K němu neodmyslitelně patří vhodné mléčné výrobky. Právě produkty z mléka totiž obsahují zásadní množství vápníku, který je základní stavební jednotkou kostní tkáně.

I když se o osteoporóze mluví jako o nemoci vyššího věku, s prevencí můžete začít kdykoliv, ideálně hned. Doporučit lze například sýry Jaroměřické mlékárny, ryze českého výrobce, který své produkty připravuje výhradně z kvalitního mléka od místních farmářů a podle tradičních receptur. Se sýry Jaroměřické mlékárny navíc víte, co jíte. Neobsahují žádné konzervanty, sladidla ani jiná nežádoucí „éčka“.

Kolik mléka denně?

Denní potřeba vápníku se s věkem mění. „Lidský organismus potřebuje pro své běžné funkce 600-1500 mg vápníku denně. Přičemž nejnižší hranice se týká dětí a dávka 1500 mg je ideální pro dospělé,“ objasnil MUDr. Petr Tláskal, CSc., předseda Společnosti pro výživu a ústavní dietolog Fakultní nemocnice v Motole. Odborníci na výživu proto upozorňují na mléčné výrobky. „Z nich člověk získá v průměru šedesát procent denní potřeby vápníku, zhruba jedenáct procent pokryje zelenina a deset procent obiloviny. Mléčné výrobky upřednostňujeme i proto, že celková využitelnost vápníku je zde téměř třicetiprocentní, což je ve srovnání s rostlinnými zdroji vysoké číslo,“ doplnil Petr Tláskal. Dle studií Fakultní nemocnice v Motole nejvíce vápníku získáte konzumací tvrdých sýrů (840 mg na 100g), jogurtů (140 mg na 100g) a mléka (120 mg na 100g). Z nemléčných výrobků pak se svými 1200 mg na 100 g jednoznačně vítězí mák.

Kvalita a zdraví ─ s Jaroměřickou mlékárnou zaručeno

Pokud i vy chcete pro prevenci osteoporózy udělat maximum, zařaďte do své stravy potraviny bohaté na vápník. Jistotou je vsadit na osvědčené značky a mléčné výrobky z kvalitního mléka. Právě takové nabízí Jaroměřická mlékárna, která je držitelem prestižních certifikátů kvality Klasa a CEFF a její Jaroměřické žervé se dokonce pyšní oceněním Regionální potravina. Pochutnat a posílit zdraví vám však pomohou i ostatní produkty Jaroměřické mlékárny – svůj jídelníček obohaťte poctivým Jaroměřickým Zámeckým 45 % plátkovým sýrem či uzenou i klasickou variantu oblíbeného 45 % Eidamu. Zvolit můžete i tradiční 30 % Eidam ve formě bločku i plátkového sýra.

Reagovat na článek

Please enter your comment!
Please enter your name here