MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned sedm odpovědí.
1. Zlepšuje paměť, koncentraci i náladu
Jednoduše řečeno: zázrak L-theanin. Tato aminokyselina přirozeně se vyskytující v zelených čajích dokáže navodit příjemné uvolnění, aniž by způsobovala pocit únavy. Stimuluje totiž produkci alfa vln v mozku a také zvyšuje hladinu dopaminu a serotoninu. Díky tomu lidé při pití Matcha Tea mají skvělou náladu, udržují si jasnou mysl a dokáží se lépe soustředit. L-theanin zvyšuje duševní bdělost a podporuje paměť. „To oceňují jednak studenti, kteří se často učí dlouho do noci, ale také lidé, kteří jsou pracovně velmi vytížení,“ doplňuje Petr Patočka, jednatel společnosti Kyosun s.r.o., která patří mezi přední dodavatele bio MatchaTea do Evropy.
2. Pálí kalorie
Matcha Tea urychluje metabolismus a tím pomáhá při spalování přebytečného tělesného tuku. Při pití Matcha Tea probíhá proces spalování tuků až 4x rychleji než za běžného stavu. Toho je možné dosáhnout různými prášky na hubnutí, oproti nim se však u Matcha Tea nemusíte bát nežádoucích vedlejších účinků, jako je zvýšení tlaku nebo zrychlení srdeční frekvence.
3. Posiluje imunitu
Katechiny jsou antioxidanty nacházející se v zelených čajích, přičemž až 60 % z nich tvoří EGCG (epigalokatechin galát). Tato látka pozitivně ovlivňuje fungování imunitního systému a chránÍ vás tak před nemocemi. Preventivně pomáhá proti kardiovaskulárním chorobám i nádorovým onemocněním. Matcha Tea obsahuje také vitaminy A, E a C, železo, draslík, vápník a bílkoviny.
4. Čistí a detoxikuje
Matcha Tea je vyráběn z rostliny Carnellia sinensis pěstované neobvyklým zastiňovacím způsobem, který zajistí, že se v listech zvyšuje produkce chlorofylu. Chlorofyl nejenže zajistí čaji krásnou jasně zelenou barvu, ale umí působit i jako účinný detoxikační prostředek. Z těla vyplavuje těžké kovy a chemické toxiny.
5. Snižuje hladinu cholesterolu
Cholesterol je pro naše tělo nezbytný, ale pouze v určité míře. Jeho část si lidské tělo vyrábí samo a část přijímá v potravě. Dělíme jej na LDL (tzv. špatný cholesterol), který našemu tělu spíše škodí a HDL (tzv. dobrý cholesterol), ten je pro tělo důležitý a pomáhá mu. Studií různých populací bylo prokázáno, že pravidelné pití zeleného čaje snižuje hladinu LDL, a naopak zvyšuje hladinu HDL.
6. Dodává energii
Matcha Tea obsahuje thein a teofylin. Tyto látky dodávají energii podobně jako kofein v kávě, ale děje se to pozvolna. Po vypití šálku kávy se sice cítíte “nabuzeně“, efekt je však velmi silný, nárazový a rychle vyprchá. „U Matcha Tea se energie uvolňuje postupně v průběhu 3 až 6 hodin, takže se vám po vypití nebudou třást ruce ani zběsile tlouct srdce,“ říká Petr Patočka.
7. Je cool (i hot)
Matcha Tea není pouze úžasným nápojem. Díky jeho práškové formě jej můžete přidávat i do různých jídel, zejména dezertů nebo zmrzliny. Až si příště domů pozvete hosty, zkuste je překvapit zelenou pochoutkou a uvidíte, že nešlápnete vedle.
Doporučujeme také přípravu Matcha Tea tradičním způsobem, která bude určitě pro vás i vaše přátele zážitkem. Potřeba je bambusová lžička, metlička a čajová miska. Do čajové misky dejte zhruba tři vrchovaté lžičky čaje Matcha Tea a přidejte kapku vody. Bambusovou metličkou si vytvořte kašičku. Po chvilce dolijte zbytek připravené vody a důkladně šlehejte ve tvaru písmene M, než se čaj plně napění. Voda na přípravu tradičního Matcha Tea by měla mít zhruba 65 až 70 stupňů. Dále už jen vychutnávejte a pití si užívejte.
Pokud si na rituály nepotrpíte, můžete Matcha Tea připravit i jednoduše v šejkru, a to ve studené i teplé variantě. I tak totiž dokáže nadělat spoustu parády.