S čím si dát bio víno? Vyzkoušejte bio sýr

0
36

Jezdíváte pro maso a mléčné výrobky na bio farmu? Co takhle zkombinovat oblíbený bio sýr s vínem vypěstovaným podle zásad ekologického zemědělství? Hrozny a sýry si společně perfektně rozumí, stačí jen dodržovat pár jednoduchých zásad při výběru a vaše chuťové pohárky budou plně uspokojeny. Nejen, že si pochutnáte, ale zároveň dáte přednost kvalitě a šetrnosti k přírodnímu prostředí.

Jaké jsou podmínky pro bio?

Bio víno a bio sýry se vyrábějí ze surovin pocházejících z environmentálně přínosného ekologického zemědělství. Dojnice, které produkují bio mléko, z něhož se pak vyrábí bio sýr, tráví většinu života na pastvě a v případě ustájení musí mít dostatek místa k pohybu i krmení. „Ekologické zemědělství respektuje potřeby zvířat, krávy mají možnost žít v téměř přirozených podmínkách, tento přístup vede k prevenci nemocí,“ sdělila Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Podle ní o bio mléko a výrobky z něj, zejména lokální, v tuzemsku stabilně roste zájem. Zvířata chovaná v bio režimu dostávají krmiva pouze s přírodním složením, i díky tomu mléko obsahuje více prospěšných omega-3 mastných kyselin, minimum zbytkových pesticidů i antibiotik a až třikrát více kyseliny linolové. Mléčné produkty z ekologického zemědělství rozeznáte podle loga biozebry či biolistu.

Jak je na tom bio víno?

Co se týče vína, hrozny se zpracovávají bez využití kvasinek, které vyrostli za použití technologie GMO (geneticky modifikované organizmy), enzymů a dalších syntetických čiřících a stabilizačních látek. Vinohrad v ekologickém režimu navíc poznáte na první pohled. „Vinice kypí životem. Je vždy ozeleněna druhově bohatou směsí bylin, na kterých mohou žít důležití zástupci hmyzu, jako třeba včely, motýli, kobylky a mnoho dalších,“ vysvětlil bio vinař Petr Marcinčák. Prostor pro život dostávají přirození protivníci škůdců a plevelů, pesticidy jsou tak nahrazeny dravými roztoči, slunéčky či škvory. Často nechybí ani tradiční strašáci na odhánění ptactva.

Plevel je likvidován mechanicky, rostlinné zbytky se zapracovávají do půdy a slouží jako přirozené hnojivo. Povolené jsou pouze postřiky ve formě přírodních sloučenin mědi a síry pro potlačení plísní a padlí. „Umělá hnojiva totálně rozvrací půdní život, čímž znemožňují rostlinám čerpat z půdy vodu a živiny. Réva, která je ve stresu, je oslabená a nedokáže se patogenům účinně bránit. Houbové choroby jsou dispoziční a napadají oslabené jedince,“ objasnil Marcinčák benefity přírodních hnojiv.

Jak snoubit víno se sýry?

Nejlépe si víno bezpochyby vychutnáte s dobrými pokrmy. Při správném snoubení může vzniknout další stupeň kvality a zážitku. Při párování stačí dodržovat pár jednoduchých zásad.

Výhodou bio vína je jeho trvanlivost. „Víno z bio režimu žádné speciální zacházení nevyžaduje, pokud je dobře vyrobeno a nalahvováno. Lahve musí ležet v chladném prostoru se stálou teplotou bez přístupu světla,“ poradil Marcinčák. I kdybyste si hned nevěděli rady, jaký bio sýr k vínu zvolit, chvilku na vás v koutě špajzu bez problému počká.

K lehčímu bílému vínu se perfektně hodí tvrdé a polotvrdé sýry. Malinko plnější víno si rozumí s čerstvými sýry. Sladké bílé vám bude nejvíce chutnat společně se sýry s modrou plísní. Oblíbený Ryzlink rýnský tak zkuste spárovat například se zrajícími sýry. Naopak Muškát moravský vyžaduje spíše čerstvé sýry. Pálavu nejlépe oceníte společně s těmi nejjemnějšími sýry. 

Co se týče lehčího červeného, volte k němu voňavé kozí výrobky. Ke středně plnému vínu kombinujte polotvrdé sýry a hutnému vínu opět sýry s modrou nebo bílou plísní. Například k odrůdě André volte tvrdé sýry. Cabernet Moravia nejlépe doplníte zrajícími sýry.

Z celkového počtu přibližně 4600 biofarem, které v ČR jsou a produkují v režimu ekologického zemědělství, jich mnoho nabízí bio sýry špičkové kvality, se kterými si na víně jistě pochutnáte.

Reagovat na článek

Please enter your comment!
Please enter your name here