Příprava horkých nápojů? Nezapomínejte na správnou teplotu vody

0
1252
pixabay

Podzimní chvilky si můžeme zpříjemnit popíjením oblíbených teplých nápojů. Lahodně a správně připravené klasické teplé nápoje, jako jsou káva, čaj nebo třeba horká čokoláda umějí divy… zahřejí, zlepší náladu a povzbudí. Užijte si opravdové kouzlo podzimu a dopřejte si horké drinky, které prohřejí vaše podzimní odpoledne a večery s vašimi blízkými.

Správná teplota vody pro čaj

Milovníci čajů a kávy vědí, že pro přípravu jejich oblíbeného nápoje je rozhodující nejen čas louhování, ale také správná teplota vody. Čínské přísloví praví: „Voda je matkou čaje„. A to z prostého důvodu, 99 % nápoje tvoří právě voda, proto je tak důležité, aby byla čistá, bez odéru a měla správnou teplotu. Vroucí vodou (100 °C) se zalévá černý, ovocný a bylinný čaj. Ideální teplota pro zelený a bílý čaj je okolo 80 °C.

Správná teplota vody pro kávu

Ideální teplota vody při přípravě filtrované kávy je kolem 90 stupňů (případně plus minus až 5 stupňů podle konkrétního způsobu přípravy). Při příliš vysoké teplotě vody riskujeme přepálení kávy, to může způsobit její zhořknutí. Naopak při příliš nízké teplotě může být káva slabá a nepříjemně nakyslá.

Maminky, zpozorněte

Také pro maminky je opravdu důležitým pomocníkem správná teplota vody – příprava kojeneckého mléka vyžaduje velmi šetrnou přípravu a ohřívání na 40 °C, aby se v pokračovacím kojeneckém mléku nepoškodily nebo nezničily důležité látky, které miminko potřebuje.

Zdroj: Tefal

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here