Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu. Jak na to?

0
99
Foto: Pixabay

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

Stejně jako v případě výběrů plodů na marmelády nebo pečené čaje, i zde musíte dbát na kvalitu. Spolehnout se můžete na suroviny pocházející z ekologického zemědělství. Bio ovoce nebude obsahovat stopy průmyslových hnojiv ani umělých postřiků či rezidua pesticidů, a tak je ani nemusíte loupat. Přestože někdy nemusí dosahovat požadovaného perfektního vzhledu, tento nedostatek lehce dožene plnou chutí a vůní. Ty nekvalitnější pak obsahují maximální množství vzácných minerálů i vitamínů ve vstřebatelné podobě pro vaše tělo. Ekologicky pěstované produkty najdete i v běžných obchodech, kde je poznáte podle označení logem biolistu a biozebry.

Výroba domácích křížal a jiných pochoutek není vůbec náročná. Proces sušení vám usnadní například speciální elektrické sušičky, ale můžete využít také klasickou troubu nebo horký letní vzduch, kdy stačí nechat nakrájené ovoce na sluníčku.

Hurá do práce

Sušit lze téměř jakékoliv ovoce, a dokonce i to tropické, jako jsou banány, kiwi anebo ananas. Nezbytné je, aby bylo co možná nejčerstvější a hlavně zralé. Plody před začátkem pořádně zkontrolujte a odstraňte poškozená i natlučená místa. Následně důkladně omyjte a případně oloupejte.

Připravte se, že čím větší kousky ovoce použijete, tím delší celkový proces sušení bude. Doporučujeme proto krájet na menší, stejně velké plátky o tloušťce asi 0,5 – 1 cm. Drobnější ovoce můžete ponechat vcelku, protože by se sušením úplně scvrklo.

Takto připravené kousky pokládáme na síto sušičky anebo na plech, kde dbáme na to, aby měly dostatečný prostor. Proto doporučujeme plech zaplnit asi ze tří čtvrtin.  U plodin, které jste neloupali, pokládejte slupkou dolů.

Náš tip: Předsušte třešně

Pokud patříte k milovníkům třešní, určitě oceníte tip, jakým způsobem si můžete tyto sladké pochoutky uchovat. Zkuste sušení, které při správném postupu zachová plody krásně šťavnaté. Třešně i s peckou nechejte sušit v celku až do momentu, než se množství vody v třešních zredukuje. Pecky pak jednoduše odstraníte, aniž byste přišli o šťávu a sušíte dál.

Jak dlouho sušit?

Ačkoliv je sušení delší proces a zabere vám 6-12 hodin, výsledek bude stát za to. V případě, že zvolíte sušičku, umístěte ji někam do ústranní, protože bude vydávat menší hluk a také aromatické páry. Využít můžete elektrickou troubu, ale plynová trouba se k sušení příliš nedoporučuje.

Hotové ovoce poznáte podle chuti. Jednoduše necháte kousek vychladnout a zkusíte. Správně prosušené plodiny by měly být pružné a bez mokrých kousků. Na dotek křehké ovoce pak značí přesušení.

Po vychlazení skladujte v uzavíratelných nádobách, v tmavé místnosti a v suchu. Před použitím pak doporučujeme ovoce na několik minut naložit do teplé vody. Některé druhy, jako jsou jablka, namáčet nemusíte.

Vyzkoušejte granolu se sušeným ovocem

Granola neboli zapečené, křupavé a oslazené müsli, se stává čím dál oblíbenější pochutinou ke snídani, kterou si může každý z nás jednoduše připravit doma. V kombinaci s bio bílým jogurtem a javorovým sirupem si ji určitě zamilujete i vy.

hh
Foto. bio

Ingredience:

  • 300 g bio ovesných vloček
  • 8 lžic bio medu
  • 80 g bio loupaných mandlí
  • 30 g bio vlašských ořechů
  • 40 g bio slunečnicových semínek
  • 40 g bio dýňových semínek
  • 40 g bio sušených kokosových plátků
  • 50 g bio datlí
  • 50 g bio sušených meruněk
  • 50 g bio sušených švestek

Troubu předehřejeme na 160 °C a mezitím si připravíme oříšky. Mandle a vlašské ořechy nasekáme nahrubo. Do větší misky přidáme ovesné vločky, oříšky, slunečnicová semínka, dýňová semínka a kokosové plátky. Směs zalijeme medem a důkladně ručně promícháme tak, aby byl každý kousek obalený. Následně přidáme na připravený plech s pečícím papírem. Takto pečeme asi 10 minut. Směs doporučujeme během pečení promíchat. Po uplynulé době přidejte sušené ovoce a nechte péct dalších 10 minut. Je ovšem nezbytné směs v troubě hlídat, dojde totiž lehce ke spálení. Hotová granola je křupavá a zlatavá. Po vychlazení přesypte do uzavíratelné nádoby.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here