Podzim je ve znamení ovoce. Využijte především toho sezónního a zapojte ho do svého jídelníčku. Ochutnejte jablka s hořčicí, hrušky se sýrem nebo ořechy s gorgonzolou.
Jablka
Patří mezi nejoblíbenější a nejhojněji rostoucí ovoce u nás, proto jistě i v okolí vašeho bydliště najdete sad, kde je lze pořídit – anebo vám možná dokonce roste jabloň přímo na zahradě. Plody lze využít u předkrmů, hlavních jídel, zákusků, jsou z nich výborné mošty i pyré. Vedle vitaminu C obsahuje také pektin, tedy vlákninu, která má příznivý vliv na střeva a přispívá k lepšímu trávení.
Vyzkoušejte… Sýrové špízy s jablky a hořčicí
Nakrájejte na kostičky 100 g sýru Fontina a stejné množství čerstvého nebo polozralého kozího sýru. Oloupejte jedno jablko, nakrájejte na kousky a pokapejte citronovou šťávou, aby neztmavlo. Napíchněte střídavě ingredience na špízy a servírujte je se sušenými rajčaty v oleji a s hořčicí.
Hrušky
Protože jsou hrušky plné vody i vlákniny, čistí střeva, pomáhají v hydrataci a mají močopudné, žlučopudné i detoxikační účinky. Proto jsou oblíbenou součástí diet, jelikož zasytí a zachrání nás, když „nás honí mlsná“. Jsou zdrojem vitaminu C a posilují imunitu. Stejně jako u jablek z nich můžete vysušit „křížaly“, anebo je zavařit na kompot a pochutnávat si na nich celou zimu.
Vyzkoušejte… Hrušky, ořechy a tvrdý sýr
Na mírném ohni rozpusťte 150 g čerstvě nastrouhaného sýru Gran Moravia ve 250 ml čerstvé řídké smetany, dochuťte solí a pepřem. Nakrájejte na kostičky dvě hrušky a rozdělte je do čtyř skleniček. Přelijte je krémem, ozdobte nasekanými ořechy a servírujte teplé.
Švestky
Co by to bylo za podzim bez vůně povidel? Výborné jsou i syrové, ale také sušené, které můžete mlsat místo nezdravých bonbónů. Jsou známé pro své projímavé účinky, proto působí při zácpě. Prospívají ale také srdci, pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a detoxikují. Obsahují vitamin C a E a využívají se i jejich pecky. Podobně jako u těch třešňových se dají vysušit a zašít do bavlněného či lněného pytlíčku. Lze je nahřát a přiložit na různá bolavá místa, kterým takto poskytnete úlevu.
Vyzkoušejte… Bramborovo-švestkový krém se sýrem
Oloupejte a nakrájejte cibuli a 400 g brambor na kostičky. Uvařte v dostatečném množství osolené vody po dobu asi 12 minut společně se 4 sušenými švestkami, poté je slijte a nechte vychladnout. Rozmixujte na homogenní směs a dejte do kastrolu, přidejte 120 g nastrouhaného sýru Gran Moravia a zřeďte 300 ml smetany, zahřejte na velmi mírném ohni. Servírujte v hlubokém talíři nebo v mističce, ozdobte troškou extra panenského olivového oleje a poprašte pepřem.
Ořechy
Hnědé ruce člověka prozradí – jistě byl sbírat ořechy! Na přelomu září a října totiž začíná jejich sezóna… Zelená slupka sice kůži zbarví typickým odstínem (proto si vezměte raději rukavice), ale „úlovek“ za to stojí. Ořechy jsou zdrojem zdravých nenasycených tuků a kvalitních bílkovin, mají příznivý vliv na srdce, krevní tlak i cholesterol – ale také na nervovou soustavu! Ne nadarmo se tvar vlašského ořechu přirovnává právě k mozku… Dokonce se o nich hovoří jako o prevenci Alzheimerovy nemoci a školákům zase pomáhají v učení. A nezapomeňte si nepoškozené půlky skořápek schovat na výrobu dekorací…
Vyzkoušejte… Švestky, ořechy a gorgonzola
Do vodní lázně namočte asi na 10 minut pár sušených švestek. V misce vymíchejte krém ze 100 g mascarpone, 80 g gorgonzoly a deset nasekaných ořechů. Otevřete švestky, aniž byste je úplně rozpůlili, a otvor naplňte směsí. Na ozdobení dejte na každou švestku ořech a servírujte jako předkrm.