Nejen klasická pšenice, ale i pohanka či špalda. To vše sklízí ekologičtí zemědělci

0
100

Žně. Kromě zvuku hučících kombajnů je lidé často ani neregistrují, pro farmáře je ale sklizeň obilovin vrcholem celé sezóny. Zhruba od června do září se tak většinou nezastaví a snaží se vypěstovanou úrodu úspěšně sklidit. To platí také pro ekologické farmáře, jejichž počet se v tuzemsku neustále zvyšuje. Zdaleka ne každá odrůda je ale vhodná pro bio pole a ekologičtí zemědělci také musí dodržovat řadu zákonem stanovených pravidel. I tak se ale nabídka plodin v té nejvyšší kvalitě neustále rozšiřuje.

Ekologické zemědělství navazuje na tradiční postupy a podmínky, ve kterých se rostliny dříve pěstovaly, s tím rozdílem, že umí být daleko efektivnější. Základem je pestrý osevní postup, vhodné plodiny a organické hnojení. Mnoho eko farem praktikuje i osmiletý osevní postup. Podle této zásady na stejném poli rostlinu vysejí nejdříve za osm let. Díky tomu si půda odpočine a od ostatních plodin stihne načerpat potřebné látky a minerály. Vzájemné doplnění a pečlivé plánování tak nahrazuje hubení plevele, chorob a škůdců chemickými přípravky.

Pestré bio pole

Pro bio pole je typická pestrost, ekologičtí farmáři skrze ní mohou dosahovat vysokých výnosů a zároveň neznečišťují vodu ani okolí zbytky pesticidů, ale naopak půdu zúrodňují. Na pole se také opět vrací život v podobě žížal, brouků, hrabošů, krtků a ptáků. Na pultech obchodních řetězců bioprodukty pak najdete pod certifikovaným označením biolistu a biozebry.

Mimo různých druhů pšenice mají na bio polích své místo také takzvané „zapomenuté“ plodiny, které si pravidelně dopřávali naši předci. Nyní se ale pohanka či špalda dostávají do popředí. Kromě toho, že v chladnějších dnech umí prohřát organismus, obsahují i řadu prospěšných látek.

Prospěšná pohanka

Pohanka se vyznačuje specifickou chutí, která řadě lidí připomíná oříšky. Přezdívá se jí lék, protože obsahuje například zinek, draslík či vitaminy B1 a B2. Lze ji konzumovat na sladko v podobě kaše povařené s mlékem. Jemně ji doslaďte medem a přidejte oblíbené oříšky. Pohanka se hodí také do nejrůznějších salátů či zeleninových polévek.

Pšenice špalda

Pšenice špalda patří mezi nejstarší kulturní obilniny, jedná se v podstatě o nešlechtěný druh pšenice. Má výborné nutriční vlastnosti, obsahuje vysoký podíl bílkovin i kvalitní tuk s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin, sacharidy, minerály jako hořčík, vápník, draslík, fosfor či zinek a vitamíny skupiny B. Navíc je dobře stravitelná, obsahuje více živin než klasická pšenice a lepek, který obsahuje, nezatěžuje tolik náš trávící systém. Krásně se hodí na pečení, jako příloha, ale výborný z ní uděláte i pokrm typu rizota. Jen místo rýže použijete špaldu.

Reagovat na článek

Please enter your comment!
Please enter your name here