Na jakém chlebu si nejraději pochutnáme? Chceme semínka!

0
192

Cena za kilogram kmínového chleba se pohybuje podle Českého statistického úřadu již deset let pod hladinou 25 korun, v srpnu přišel průměrně na 24,01 Kč. Nejdražší je dle světové statistiky Numbeo.com chléb v Norsku, kde vyjde na 71 korun, nejlevněji chleba kupují Tunisané, Česko je v žebříčku cen uprostřed. I přes nízkou cenu se však v Česku peče chleba čím dál rozmanitější.

Češi vyhledávají skutečný chléb. A to ať už jde o kvasový v různých gramážích nebo moderní fit varianty, trendem je, že roste zájem o řemeslně upečené chleby. Jde o velký návrat do milé minulosti. Kdysi byla pekařina na rozdíl od dnešní doby velmi rozšířeným řemeslem. Základem jídelníčku býval žitno – pšeničný kvasový chléb, který se jedl takřka ke všemu a byl základní potravinou každé domácnosti.

Chceme semínka!

V kurzu u zákazníků je výběr. Od klasických až po fit chleby sypané a obohacené slunečnicovými nebo dýňovými semínky. „Speciální druhy chleba se začínají prosazovat, na trhu tvoří v nabídce asi třetinu,“ potvrzuje trend Jaromír Dřízal výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů. To potvrzují i pekárny. „V současnosti pečeme celkem patnáct druhů chleba. Sedm druhů běžných chlebů od kmínového přes Šumavu až po Horal a 8 druhů speciálních chlebů – žitný, dýňový, bavorský, vícezrnný. Inspiraci pro moderní a zdravé varianty chlebů sbíráme přímo od zákazníků nebo v zahraničí a sortiment neustále rozšiřujeme,“ říká Pavel Meduna šéf pekáren Globusu. Podle něj se zvyšuje poptávka po celozrnných a speciálních chlebech. Jednu z posledních novinek zhmotnil pro české zákazníky právě Pavel Meduna se svým týmem pekařů v Globusu. Jde o chléb z žitného kvasu se směsí pěti druhů sladu a chmelové silice.

vystrizek

Štrejchování a ruční koulení je zpět

Kdysi mívaly chleby vyšší podíl žita, který jim dodával delikátně jemnou nakyslou chuť, a díky kterému také vydržel déle vláčný. Byl vždy kulatý, protože ho koulely pekařovy ruce.„Přesně takový je i nový chléb v Globusu. Kromě jiného ho například ručně štrejchujeme, to znamená, že ho po vypečení navhlčíme vodou a s pekařským košťátkem, aby byl mírně lesklý a kůrka se zatáhla,“ říká Pavel Meduna. Pecen inspirovaný recepturou první republiky váží celých 1 100 gramů. Dříve se totiž chleba pekl větší.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here