Mouka v naší kuchyni – jak se z nezdravé a obávané stala součástí zdravé stravy

0
560
Foto: pixabay

Vajíčka, cukr, mouka… Tři hlavní ingredience při pečení, ale také tři suroviny, které si v novodobé historii prošly nelehkým obdobím. Naštěstí postupně přicházíme na to, že se všechno nejí tak horké, jak se to „upeče“. A stejně jako většině z nás neublíží sladké pusinky k nedělní kávě, při správném výběru mouky se můžeme těšit nejen z chuti ale i ze zdravotních benefitů.

Klasická bílá mouka se díky svým vlastnostem stala hitem moderní kuchyně. Během výroby ale přichází spolu s obalem a klíčkem zrna také o velmi cenné látky jako je většina vitamínu B, vápníku, železa, hořčíku a zinku. Pro dosažení dokonale hladké mouky bylo dříve nutné tyto části oddělovat, to už ale dnes neplatí. „Díky moderním technologiím, které v České republice najdeme jen ve mlýnu Perner, dokážeme umlít celozrnnou mouku do hladka. Výhoda hladce mleté celozrnné mouky spočívá v tom, že se dobře zpracovává, správně kyne, má dobrý objem, a přitom si zachovává všechny zdravotní benefity,“ říká Daniel Perner, majitel a ředitel firmy Pernerka.

Mouka jako nedoceněný zdroj vlákniny

Největším benefitem celozrnné mouky je vysoký podíl vlákniny v porovnání s moukou klasickou. Denně by měl člověk přijmout okolo 30 gramů vlákniny. Její pravidelný příjem přispívá k udržení rovnováhy střevní mikroflóry a správné funkci střev. Dlouhodobý nedostatek vlákniny má naopak řadu negativních důsledků. Mezi ně patří také častější zácpy a sklony k nadváze. Její dostatek naopak vytváří ideální prostředí pro střevní mikroflóru, která se vlákninou živí a pomáhá i k snadnějšímu vyprazdňování. Za zmínku rozhodně také stojí to, že vláknina do určité míry zabraňuje vstřebávání toxinů a škodlivých látek.  

Například žitná celozrnná mouka Pernerka má 16 gramů vlákniny ve sto gramech, podobně je na tom i celozrnná mouka špaldová, která má 15 gramů. „Vláknina včetně dalších cenných látek se soustřeďuje ve vnějším obalu zrna a v případě celozrnných mouk se mele právě i s tímto obalem, v případě našich mouk navíc zcela dohladka,“ vysvětluje zdroj vlákniny v celozrnné mouce Daniel Perner. Pro dodání dostatku vlákniny tělu jsou proto nejvhodnější výrobky z celozrnných mouk, jako je žitná, špaldová a pšeničná.

A co s celiakií?

Strava má být pestrá. Pokud se nepotýkáte s celiakií, určitě je dobré mít široké zastoupení různých celozrnných mouk a výrobků z nich Pro zpestření jídelníčku můžete doplnit i ostatní mouky, protože i ty mají pozitivní vliv na lidské zdraví. Část populace ale nesnášenlivostí lepku, která má různé podoby, trpí. Ti pak musí vybírat z mouk, které jsou umlety ze surovin neobsahující lepek, jako je třeba rýže nebo pohanka.

Rutin pro pružné cévy

Pro zdraví je velmi prospěšná také mouka z pohanky. Kromě řady cenných vitamínů obsahuje rutin, který zvyšuje pružnost krevních cév. Kladný vliv má i na krevní kapiláry a snižuje LDL cholesterol. Rutin zesiluje účinek vitamínu C, takže je prospěšný i pro imunitu. Působí antioxidačně a dokáže bojovat proti volným radikálům. 

Bez starostí s vysokým glykemickým indexem

Při správném výběru značky může být výhodou také celkově nižší glykemický index. Částice zrn však musí být vystaveny nižším teplotám nežli u standardní technologie. Tyto mouky mají navíc skvělé pečící vlastnosti – výrobky z nich se nedrolí a nejsou tvrdé.

Hodí se na cokoli

Každá mouka se dá použít mnoha způsoby. Například z žitné celozrnné se nejčastěji peče chleba nebo rohlíky, ale dají se z ní udělat i skvělé dezerty, jako je medovník. Francouzi dělají své galettes, francouzské palačinky, z pohankové mouky, která jim dává typickou chuť. Rýžová mouka se hodí na pečení slaných a sladkých dezertů, na přípravu sušenek, koláčů, chleba, palačinek, nudlí, knedlíků a dalších potravin.

Sedm důvodů, proč vyměnit běžnou mouku za celozrnnou

  • Obsahuje vlákninu – zhruba 15 gramů na 100 gramů. Již v této porci tak dosáhnete na polovinu doporučeného denního příjmu.
  • Déle zasytí – sacharidy v celozrnné mouce jsou komplexní. Tělo tedy po konzumaci pokrmu z celozrnné mouky zůstane déle syté.
  • Pestřejší jídelníček – čím rozmanitější strava, tím je pro naše tělo lepší. Vystřídejte různé druhy mouk od celozrnné pšeničné, přes žitnou až po pohankovou.
  • Široký výběr – představit si pod celozrnnou moukou jen jednu jedinou by byla obrovská chyba. Na rozdíl od jediné pšeničné existuje mnoho druhů s rozdílnými zdravotními benefity. Například v pohankové mouce najdete poměrně vzácný rutin.
  • Nižší glykemický index – je zajištěn v moukách Pernerka díky speciální mlecí technologii.
  • Skvělé pečící vlastnosti – hladké mletí eliminuje důvody, proč se někdo celozrnné mouce vyhýbá. Mouky naopak disponují výbornými pečícími vlastnostmi.
  • Vybírejte z palety chutí – mouku můžete vybírat i podle chuti. Například špaldová celozrnná hladká Pernerka, kterou můžete v kuchyni bez obav nahradit klasickou pšeničnou mouku, má jemnou oříškovou chuť. Nebo si můžete z pohankové celozrnné Pernerky vykouzlit pravé galettes, jak je dělají ve Francii.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here