Konec roku byl protkaný cukrem a spoustou jídla, i když jsme v tom třeba byli nevinně. Cukroví na každém rohu, vaječný koňak, štola pěkně zasněžená moučkovým cukrem, sladký svařák na vánočním trhu, medovina, jako dárek od návštěvy bonboniéra. K tomu řízky, klobásky, tučné sýry a misky s brambůrkami. Se začátkem nového roku mnozí z nás cítíme, že bychom chtěli odstartovat nový rok zdravěji a cítit se energicky. Dobrá zpráva je, že stačí pár změn a brzy pocítíte výsledky. Zde je několik tipů z praxe, které můžete hned aplikovat:
Změňte poměr rostlinných a živočišných tuků
Dejte tělu prostor, aby se přirozeně pročistilo a snižte množství živočišných tuků v jídelníčku. Omezte množství tučných sýrů, uzenin, prorostlého masa či másla a zapojte více kvalitních rostlinných olejů, luštěnin a superpotravin. Rostlinné oleje jsou zdrojem polynenasycených mastných kyselin, které snižují zánětlivé procesy v těle. A pokud máte chuť zařadit přírodní produkt, který by podpořil pročištění těla, skvěle se pro to hodí Chlorella. Ne náhodou je tato jednobuněčná řasa součástí mnoha detoxikačních programů. Podporuje také zdravou funkci jater, což se po bujarém konci roku může hodit.
Dopřejte si sladkou snídani jinak
Ráno dělá den. První změnu tedy odstartujte zdravou snídaní. Preferujete sladkou chuť a těžko do sebe dostáváte chleba se šunkou nebo vaječnou omeletu? Nemusíte se sladké chuti vzdát. Vyměňte koláčky z pekárny za super snídaňové směsi s vysokou nutriční hodnotou. Klidně jen párkrát týdně. A nemusí to nutně znamenat, že budete přes noc namáčet ovesné vločky, na parapetu klíčit pohanku a po práci shánět sušené moruše. Pořiďte si kvalitní hotové snídaňové směsi, které jen zalijete vodou nebo rostlinným mlékem a máte je do minuty připravené. Takové směsi obvykle obsahují různé druhy vloček, obilovin, semínka, ořechy, sušené ovoce, kakaový prášek nebo prášek z açai bobulí sušených mrazem.
Vařte si pravidelně zeleninové superpolévky
V zimním období je vhodnější jíst zeleninu v tepelně upravené formě. Nejrychlejší a nejpraktičtější formou jsou krémové zeleninové polévky. Zahřejí, zasytí, jsou zdrojem vlákniny a mají nízkou energetickou hodnotu. Rychlá a lehká večeře je do 15 minut vyřešená. Do krémových polévek můžete zakomponovat různé druhy zeleniny, je však dobré držet se podobné barevnosti surovin. Květák se hodí k pórku, mrkev k rajčatům, brokolice k cuketě… Jíme přece i očima. Zeleninou to však nekončí. Polévku můžete navíc snadno nutričně obohatit přidáním superpotravin. Pro více antioxidantů přidejte do polévky lžíci Maca prášku, vyšší obsah bílkovin snadno zajistí neutrální proteinový prášek Super vegan protein, zdravé tuky dodáte namletým chia semínkem, které je součástí směsi Omega mix.
Chuť na sladké vyřešte horkým kakaovým nápojem
Pro zlepšení jídelníčku a fresh start je vhodné snížit množství přidaného cukru. Tento krok pomůže udržovat stabilní hladinu krevního cukru, která je žádoucí. Pro začátek stačí přestat jíst průmyslově zpracované sladkosti jako různé tyčinky, oplatky, sušenky a nepít sladké kalorie v podobě džusů. Jak ale vyřešit to, když máte rádi po obědě sladkou tečku, nebo vás odpoledne zastihne propad energie a nejraději byste sáhli do šuplíku pro tatranku? Vyzkoušejte domácí kakaový nápoj z kakaového prášku. Kromě toho, že je kakao zdrojem hořčíku, železa a draslíku, má schopnost zlepšovat náladu a navodit pocit sytosti. Pro přípravu nápoje zvolte naturální nealkalizovaný kakaový prášek, který se kvalitou nedá srovnat s kakaovým práškem na pečení ze supermarketu. 2 až 3 lžičky prášku rozmixujte s horkým rostlinným mlékem a decentně doslaďte medem nebo javorovým sirupem. Báječně uspokojíte chuťové buňky.
Zařazujte do jídel lněné semínko
Lněné semínko vám pomůže navýšit příjem vlákniny, přirozeně pročišťuje organismus a je výborným zdrojem nenasycených mastných kyselin omega-3. Navíc obsahuje rostlinné látky lignany, které mají silné antioxidační vlastnosti. Aby tělo mohlo ze semínka využít všechny živiny, je však třeba ho konzumovat v mleté formě. Při mletí lnu je důležitá technologii zpracování, aby semínko nežluklo. Vysokou kvalitu najdete např. u značky Iswari. Zpracovává len speciálním mlecím postupem, proto vydrží bez žluknutí řadu měsíců. A kam mleté lněné semínko zakomponovat? Do snídaňové kaše, do jogurtu, pomazánek, smoothie či domácích svačinek v podobě raw kuliček.