Indická kuchyně se u nás stává stále populárnější, a to především díky svým jedinečným chutím a ingrediencím. Hlavní složkou téměř všech pokrmů je výrazné koření, různí se i způsobem přípravy surovin. Zásadní je oblast Indie, ze které jídlo pochází, protože se liší podle regionů i náboženství. Často se tak setkáme s vegetariánskými pokrmy, ale na své si přijdou i milovníci masa. Typické je zde zejména drůbeží, skopové a kozí maso, ale také ryby a mořské plody.
Které pokrmy byte neměli vynechat?
Birjání – Zapékaný pokrm, který je připraven z rýže, masa (někdy s krevetami) a zeleninové směsi s typickým kořením, obsahujícím například: muškátový oříšek i květ, pepř, hřebíček, kardamom, skořici, bobkový list, koriandr, mátu, zázvor, cibuli a česnek.
Karí – Dušený kořeněný pokrm v omáčce s masem a zeleninou, někdy také z ryb či mořských plodů, nejčastěji servírovaný s rýží.
Korma – Dušené maso, nejčastěji drůbeží, s kokosovým mlékem, kurkumou, zázvorem a česnekem, dochucené jogurtem a kořením jako je koriandr, skořice, kmín či garam masala. Často servírované s rýží nebo pečenými plackami naan (připravené z mouky).
Chicken Tikka – Pokrm z kousků kuřete, grilovaných s kořením a česnekem. Servíruje se nejčastěji s plackami naan či rýží.
Vindaloo – Pokrm připravovaný nejčastěji z kuřecího, skopového nebo vepřového masa, který je velmi ostrý. Hlavním kořením je chilli, vinný ocet a česnek. Podává se většinou s rýží, výjimečně se lze setkat s bramborami.
Chicken Tandoori – Kořeněné kuře pastou tandoori s jogurtem, grilované v peci tandúr, od které pokrm získal svůj název.
Kam zajít v Praze na dobré indické jídlo?
V Praze můžete za těmito i dalšími indickými jídly vyrazit například do restaurace Modrý Zub, Curry Palace, Grand Rasoi nebo Mala India. V Brně pak do restaurace Makalu, Everest Indian Restaurant, Siwa Orient Gril nebo Himalaya Restaurant. Stejně tak vám je z těchto i dalších restaurací po celé ČR doveze služba Dámejídlo.cz až domů nebo do kanceláře.
Vynikající.Doporučuji si uvařit.moc jsme si pochutnali.
Přidávám do své kuchařky. Zdravím Retamal 🙂