Sezóna masa z grilu a vychlazeného piva je opět tady

0
147
Foto: pexels.com

Ať už se na letní parna těšíte, nebo naopak zavíráte okenice a vycházíte až se setměním, zahradní párty s grilováním dokáže oba tábory stoprocentně sblížit. Dobré společnosti, vůni propečených steaků a orosenému pivu v ruce se nic nevyrovná. Chcete být za osvíceného hosta či hostitele? Sládek Petr Kostelecký radí, jak masa z grilu s lahodným mokem nejlépe zkombinovat.

Nenechte se mýlit, párování piva s jídlem nijak nezaostává za tradičním vinným párováním. Ačkoli si tato disciplína svou přízeň teprve pomalu získává, například v Belgii je situace úplně jiná. Podle některých názorů může být nejoblíbenější nápoj Čechů k účelu párování dokonce vhodnější než víno – nabídne totiž výrazně širší chuťovou škálu. Sládek může experimentovat se sladem, chmelem a kvasinkami, ale také vše okořenit třeba ovocem, bylinkami, čokoládou nebo kávou.

Pár pravidel

Z párování piva a jídla nikdy exaktní vědu neuděláme, protože každému chutná něco jiného. Sládek Pivovaru Litovel Petr Kostelecký však své dlouholeté zkušenosti s touto disciplínou shrnuje takto: „Obecně se dá říct, že tmavá piva se hodí k dezertům, polotmavé ležáky k zelenině, lehké, klidně ovocnější pšeničné pivo k lehčím rybám a ke kuřeti či k tučnějším masům bych si připil spodně kvašeným českým ležákem,“ říká.

Začněme zlehka

Pro některé předkrm, pro jiné hlavní chod. Sýrům při grilování holduje nejeden Čech. Třeba k hermelínu doporučuje Petr Kostelecký sáhnout po světlém lehčím pivu, které je svěží, ale zachovává výraznou chuť. „Z portfolia Pivovaru Litovel by šlo o Litovel Classic, pivo s vyváženě chmelovým nástupem a vyšším řízem,“ dodává.

Pokud jde o grilovanou zeleninu, připíjejte si polotmavým silnějším pivem, které lehkost a chuťovou nenáročnost zeleniny dotvoří. Může jít například o nefiltrovaný a sto dnů zrající speciál Litovel Gustav.

Milovníkům méně tučného masa

Těm z nás, kteří raději volí méně tučné varianty masa, jako je kuřecí, doporučujeme sklenici světlého piva, tedy ležáku, nebo výčepního piva, které v ústech zanechá jen decentní chmelovou stopu. K rybám se zase krásně hodí osvěžující pšeničné speciály. „Kdo si chce ale dopřát tučnější rybu, jako je losos nebo makrela, stálice českých vesnických grilovaček, ten by měl sáhnout po nefiltrovaném světlém ležáku. Za Pivovar Litovel bych mohl doporučit například Litovel Václav,“ radí Kostelecký.

Pro ty, kteří se toho nebojí

Hořká, hutná a řízná piva skvěle doplní příležitosti, ve které hraje hlavní roli pořádný steak, žebra nebo špíz se slaninou. Jejich hořkost krásně doplňuje tučnější, ale i kvalitní vyzrálá masa, která jsou sama o sobě gastronomickým zážitkem. „Ke kvalitnímu červenému masu bych si dopřál třeba pivo s výborným řízem a příjemnou středně plnou vůní sladu. Takové je pivo Litovel Moravan, které nám v kategorii světlých výčepních piv už mnoho let sbírá ocenění mezi odborníky i laiky,“ dodává Petr Kostelecký.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here