Jak vybrat kvalitní probiotika?

0
122

Antibiotika nedokáží rozeznat patogeny od prospěšných střevních bakterií, proto dochází k ničení i těch, které jsou za normálních okolností součástí přirozené střevní mikroflóry. Podle studií není střevní mikrobiom, tedy souhrn všech mikroorganismů žijících v trávicí soustavě, znovuobnovený ani po dvou letech od užívání antibiotik. Kvalitní probiotické přípravky mohou podpořit obnovu střevního mikrobiomu, a proto v lékárně vybírejte vždy doplňky stravy s garancí vysokého počtu probiotických kmenů až do data spotřeby přípravku.

Některé doplňky stravy s probiotiky mají ohromující množství kmenů garantované jen v okamžiku, kdy byly vyrobeny, postupně však odumírají a po roce či víc může být jejich počet diametrálně odlišný. Důležitý je způsob, jakým jsou tablety nebo tobolky zabaleny a tím chráněny před nepříznivými vlivy prostředí jako je zejména vzdušná vlhkost.

Alespoň miliarda probiotických kmenů v tobolce

Probiotický výrobek by měl obsahovat alespoň miliardu živých probiotických organismů v jedné tobolce či tabletce. Hodnotu koncentrace probiotických bakterií značí tzv. CFU, neboli Colony Forming Unit, která by měla být minimálně 10.

Čím více zastoupených kmenů, tím lépe

Střevní mikrobiom vyskytující se v trávícím traktu je velice rozmanitý a u každého jedinečný. Jeho konkrétní složení je možné zjistit pouze biopsií střev. Antibiotika vymýtí krom patogenů i některé prospěšné bakterie kolem, proto čím bude mít doplněk stravy širší spektrum kmenů, tím spíše se podaří doplnit a obnovit rovnováhu mikrobiomu ve střevech. Ideální je poohlédnout se v lékárnách po přípravcích s obsahem alespoň 9 probiotických kmenů.

Hliníkový obal je vhodnější než plastová dóza

I obal je důležitý, a to kvůli propustnosti vzdušné vlhkosti. Nejvhodnější jsou hliníkové obaly (sáček, blistr), nejméně vhodná pak umělohmotná dóza. Při nesprávném uchovávání může dojít k předčasné aktivaci „uspaných“ probiotik a mohou být tím znehodnocená.

Probiotika a prebiotika

Nápomocná je kombinace probiotik a prebiotik, která zaručí, že probiotika budou mít dostatek potravy, než dorazí ve střevě na místo určení (prebiotika = nestravitelná část potravy, vláknina, která působí jako „potrava“ pro probiotika).

Zdroj: Biopron Premium

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here