Jak uchovat jablka po celou zimu?

0
44

Dostali jste pár beden jablek od babičky nebo jich máte hromadu ze zahrady? Jablka se řadí mezi české superpotraviny. Nenechte se o jeho přísun vitamínů ošidit po celý rok. Přinášíme tipy, jak je uchovat přes celou zimu.

Určitě jste narazili na mnoho superpotravin, které zaručeně vyřeší spoustu problémů s výživou a zdravím. Jednu takovou ale máme v našich sadech a zahradách, jsou to obyčejná jablka. Každý z nás jich ročně sní přes 23 kilogramů a v Česku se jich sklidí více než 200 tisíc tun. Jablka jsou sladká a šťavnatá a skvěle chutnají, proto jich dokážeme sníst tolik. Jsou dobrým zdrojem vitaminu C a draslíku. Díky vysokému obsahu vlákniny a nízké kalorické hodnotě i obsahu cukru jsou vhodná i do hubnoucí diety. Tyto vlastnosti a fakt, že obsahují desítky minerálů nebo enzymů pomáhajících trávení, dělají z jablek nepostradatelnou českou superpotravinu.

Správně skladovat – vydrží pak čerstvá dlouhé týdny

Mít vždy po ruce zdravou domácí svačinku se vyplatí. Pokud jablka dobře uskladníte, vydrží vám dlouhé týdny. Pečlivě vyberte jen ta jablka, která jsou utržená ze stromu (ne spadaná) a bez kazů. Pozor také na jejich potlučeniny. Pečlivě vybraná jablíčka stačí nechat vyvětrat několik dní na čerstvém vzduchu, (třeba na balkoně), a pak je vyskládat vedle sebe do mělkých beden. Pozor, nesmíte je skládat na sebe, hrozilo by totiž jejich shnití.

Domácí křížaly

Sušené ovoce je dnes velmi populární. Seženete ho v každém obchodě se zdravou výživou. Takové křížaly můžete využít při dlouhých podzimních večerech u televize namísto smažených chipsů. Pochutnáte si a rozhodně je to zdravější! A proč si takové křížaly z domácích jablek nevyrobit v klidu domova? Stačí mít doma kvalitní sušičku ovoce. Ovoce nakrájíte na tenké plátky a naskládáte dovnitř přístroje. V sušičce můžete připravit ovoce, zeleninu, bylinky, houby a vše si uchová velké množství vitamínů a minerálů. Jednoduché ovládání umožňuje nastavení teploty od 40°C do 70° při nízké spotřebě elektrické energie.

Čerstvá jablečná šťáva

Také jste milovníky čerstvého ovoce? A co pak teprve džusy, mošty a ovocné šťávy? Na podzim bychom rozhodně neměli takovými vitamínovými bombami šetřit. A jejich výroba je přitom tak snadná! Stačí mít doma správného pomocníka v podobě odšťavňpvače. Kromě jablek a hrušek přidejte třeba pomeranče, nebo mandarinky. Vhodná je i mrkev. Domácí džusy si pak můžete vyrábět každý den!

Reagovat na článek

Please enter your comment!
Please enter your name here