Jak nechybovat při výběru jogurtu?

1
11749

Jogurt patří mezi potraviny, které většinou jíme každý den. Neustále o nich slýcháme, že nám prospívají. Podle čeho byste je měli vybírat, aby vám jejich konzumace dělala opravdu dobře? Co nesmí obsahovat bílý jogurt? Čím bývají dochucovány ovocné varianty? Měli byste se bát pektinu?

Jak se rodí kvalitní jogurt

Kvalitní jogurt je vyroben ze šetrně získaného a správně ošetřeného mléka, do něhož se přidá jogurtová kultura. Kysaný mléčný výrobek vznikne působením kyseliny mléčné. Tu vytvářejí ušlechtilé bakterie jogurtové kultury z laktózy (z mléčného cukru). Díky působení kyseliny mléčné poklesne pH a bílkoviny obsažené v mléce změní svou strukturu. Prokysáním jogurtovou kulturou se stane z mléka jogurt.

Jogurt, jeden z pilířů naší stravy

Z pohledu výživy patří jogurt již dlouhou řadu let mezi nejvýznamnější skupinu mléčných výrobků. Díky pozitivním účinkům byly dříve prodávány v lékárnách coby lék.

„Bílý jogurt je zdrojem řady tělu prospěšných živin, včetně bílkovin, tuků, sacharidů, vitamínů a minerálů, zvláště vápníku. Ve srovnání s mlékem obsahuje nižší podíl laktózy, a to díky působení jogurtové kultury. Tím se stává snáze stravitelným i ve vyšším věku,“ uvádí Jan Škoda, Hollandia Karlovy Vary, s.r.o. „Všechny jsou navíc obohaceny o speciální probiotické bakterie (např. Bifidobacterie či Lactobaccilus acidophilus), např. jogurty Hollandia.“

Co jsou probiotika?

Probiotika jsou živé mikroorganizmy, které v přiměřeném množství příznivě ovlivňují náš organismus, zejména složení jeho střevní mikroflóry. Nicméně sledujte pečlivě etikety, protože tolik prospěšná probiotika nejsou ve všech jogurtech, jak si můžeme nesprávně myslet.

Co nesmí být obsaženo v bílém jogurtu

Pro výrobu bílého jogurtu se mohou použít pouze látky mléčného původu – tzn. mléko a výrobky z něho – tedy mléčná bílkovina, sušené mléko apod., smetana, popřípadě jejich směsi, a mléčná kultura. Takovýto bílý jogurt nesmí obsahovat žádné škroby či jiné stabilizátory konzistence.

Čím se dochucují ovocné jogurty?

Pokud preferujete ovocné jogurty, můžete si koupit ovocný jogurt nebo výrobek s příchutí. Vybírat tedy můžete mezi poctivými jogurty s opravdovým ovocem, nebo s pouhým aromatem.

„Rozdíl mezi ovocným jogurtem a jogurtem s příchutěmi je v použité ochucující složce – ovocný jogurt obsahuje skutečné ovoce, kdežto jogurt s příchutí pouze aroma. Sledujte proto etikety, kde se musí uvádět podíl ovoce (ovocné složky) a její složení,“ pokračuje odborník.

Přidává se do jogurtů cukr?

Cukr se do jogurtů vůbec přidávat nemusí, bylo by to zbytečné. Nicméně samotný jogurt samozřejmě cukry obsahuje – mléčný cukr (laktózu) a v ovocných jogurtech bývá cukr součástí ovocné složky.

Co je to pektin? Není škodlivý?

Pektin je přírodní složka. Přirozeně se vyskytuje ve všech typech ovoce, kde je hlavní složkou vlákniny. Má pozitivní účinky na zdraví. Jeho množství se liší v jednotlivých druzích ovoce. Čistý pektin byl v poslední době „znovuobjeven“ jako nejpřírodnější látka pro zavařování. Jeho konzumace rozhodně nepřináší žádná zdravotní rizika, jen samé benefity.

„Pektin do jogurtu nepřidáváme přímo, je součástí ovocných složek. Protože v selských ovocných jogurtech nepoužíváme žádná aromata, musíme používat speciálně vybrané odrůdy vyzrálého ovoce. Obecně platí, že čím je ovoce zralejší, tím obsahuje pektinů méně. Při použití ovocného komponentu bez pektinu by se ovoce po naplnění smíchalo se zaočkovaným mlékem a jogurt by neuzrál. Také bychom nemohli zaručit rovnoměrnost rozložení kusového ovoce ve všech kelímcích. V ovocném komponentu je ho jen minimální technologické množství.“

Co je čirá tekutina na povrchu jogurtu?

Čirá tekutina na povrchu jogurtu je uvolněná syrovátka. Její mírné uvolnění není na závadu a je zpravidla způsobeno skladováním výrobku v jiné než svislé poloze.

Jak se liší selský jogurt od ostatních?

Selské jogurty se liší v mnoha ohledech. Jsou vyráběny unikátním způsobem zrání v obale za použití kravského mléka.

„U nás do složení syrového mléka nezasahujeme – neodebíráme tuk, prostě ho používáme tak, jak ho krávy nadojily. Naše selské ovocné jogurty mají navíc jedinečné složení. Obsahují nejvyšší podíl ovoce na českém trhu, a naopak do nich nepřidáváme žádná aromata,“ upozorňuje odborník.

Proč bývá na některých jogurtech obsah laktózy 0,01 %? Proč není 100 % bezlaktózový?

„Naše Krémové jogurty 0,01 % laktózy splňují limity pro označení bezlaktózový výrobek, ale kvůli podmínkám české národní legislativy se tak dosud nemohly označovat. Okolní státy mají k označování bezlaktózových výrobků výrazně benevolentnější přístup. Proto jsou u nás k dostání jogurty z jiných zemí EU, které jsou označeny „Bez laktózy“, nicméně obsahují 0,1 % laktózy, tedy o řád víc než výrobky z ČR,“ vysvětluje odborník. „Nicméně nedávno proběhla změna legislativy, díky čemuž budeme moci také u našich produktů uvádět, že jsou zcela „Bez laktózy“,“ dodává Jan Škoda, Hollandia Karlovy Vary, s.r.o.

1 KOMENTÁŘ

  1. Bílý jogurt bych nespolkl, ale ovocné a zvláště oříškové, čokoládové a vanilkové mám moc rád a pojídám je, když mně kručí v noci v břiše.

Reagovat na článek

Please enter your comment!
Please enter your name here