Hlíva ústřičná – elixír pro naši imunitu

0
6873

V jídelních lístcích v restauracích i doma na talířích se stále častěji objevuje hlíva ústřičná. Všichni víme, že se jedná o houbu, ale málokdo už ví o jejích blahodárných účincích. Informace a zajímavosti týkající se hlívy ústřičné naleznete v následujícím článku.

Co je hlíva ústřičná?

Hlíva ústřičná je houba, která má mnoho příznivých využití. Můžeme ji jíst jen jako pochoutku, nebo jako medicinu, kvůli svým až zázračným vlastnostem. Obsahuje spoustu blahodárných látek, které působí proti zánětům, virům, a dokonce i proti rakovině. Hlíva ústřičná byla vždy považována za elixír mládí, podobně jako třeba med.

Jaké má účinky a jak působí na náš organismus?

Hlíva má veliký podíl na posílení naší imunity, zabraňuje všemožným infekcím a působí proti zánětům a virům, jak již bylo zmíněno. Pozitivně také ovlivňuje cévní systém a tím i hladinu cholesterolu v krvi. Spousta lidí ji ráda zahrnuje do svého jídelníčku, vaří z ní polévky a jiné pochutiny, právě kvůli svým příznivým vlastnostem. Hlíva obsahuje vitamin B, K, D, C, chróm, jód (který pozitivně ovlivňuje štítnou žlázu), zinek, sodík a jiné. Může pomoci s řešením alergií, cukrovky, kožních onemocnění, nebo problémů s trávením.

Do jakých jídel zařadit hlívu?

Na internetu nalezneme různé recepty, co s tímto zázrakem. Mezi nejrozšířenější recepty patří různé polévky z hlívy ústřičné, omelety, omáčky, dokonce i guláš. Je přidávána do salátů, nebo i k palačinkám. Zkrátka ji můžeme zařadit naprosto kdekoliv a často lidem nahrazuje v pokrmech maso. Abychom je ale při větším množství, které se nám objevilo doma, nemuseli jíst denně, je dobré je zavařovat, zamrazovat, a nebo sušit.

Zavařování v octovém láku

Pokud už jsme definitivně rozhodnutí, že tuto houbu musíme mít ve větším množství, musíme ji poskytnout dobré a kvalitní zázemí i na další časy. Je hodně způsobů a druhů zavařování, ale tento je u nás asi nepraktikovanější a nejznámější. Jedná se o zavařování v octovém láku.

Jak na to?

Očištěné houby vaříme v osolené vodě zhruba 3 minuty. A nálev, který budeme potřebovat, by měl vypadat následovně: 

  • 250 ml vody
  • 1 lžička cukru
  • 60 ml octa
  • 1 lžička soli
  • bobkový list
  • pepř
  • nové koření
  • hořčičné semínko

Hodnoty jsou uvedeny pro 1 kg hub, proto si množství musí každý přizpůsobit. Uvařené houby dáme do sklenic, zalijeme tímto nálevem a sterilujeme zhruba 20 minut při 90 stupních Celsia. Díky nálevu můžeme hlívu doma nekonečně dlouho skladovat a zajistit si tak lék pro zdravý život.


Reagovat na článek

Please enter your comment!
Please enter your name here