Moučníky a dezerty – jaké jsou cukrářské trendy roku 2020?

0
403

Cukrařinou se u nás zabývá stále více lidí. Pečeme tradiční české recepty, ale i ty osvědčené, ze zahraničí. Do popředí se nedostává jen skvělá chuť, ale také designe. Česká cukrařina, poctivá rukodělná práce, se vrací k základům – připravují se zákusky z nejlepších ingrediencí, jako je máslo, čokoláda, ořechy či marcipán. V tomto oboru je navíc mnoho novinek a trendů!

Návrat k přírodě

Jedlé květiny budou všude, živé či sušené, mražené či kandované. Opět to evokuje jistý posun a návrat člověka zpět k přírodě.

Obrovský comeback zažívá musli a granola a její součástí se stávají ty nejdražší a luxusní ingredience. Od limitovaných edic čokolády, přes mrazem sušené ovoce a zeleninu po květiny či jedlé zlato.

Čerstvost, chuť a designe

Čerstvost a chuť budou vším, a to nad design či yummy look. Ano, lidé jedí a kupují očima, ale nejsou hloupí. Vracející se zákazník je klíčem k úspěšnému businessu. Nedostatky či nepravidelnosti ve vzhledu budou naopak žádány. Rukodělná práce bude zase na vrcholu.

Za návštěvu stojí Turecko, kde se objevují neotřelé koncepty kombinující klasické postupy a arabskou influenci od vizuálna až po chuť. Především v Istanbulu se můžete nechal unést jeho sladkou kulinární scénou. 

Kvalitní pekárny

Pekárny, otevřené v kombinaci s bistry, vlastní mletí mouky a kvasové pečivo. Pekař je viděn a stává se z něj zase pan Někdo. Velkým hitem budou focaccie a japonské (asijské) měkké bulky z bílého těsta s náplněmi anebo bez. Obrovský návrat hlásí semínkový kvasový chléb. Čím méně ingrediencí a více přírodních, tím lépe. Sledujte například Chleba se solí v Českých Budějovicích.

Návrat k laminovanému těstu

Laminovaná těsta mají v sobě magii francouzské pekařiny a cukrařiny. Naštěstí jsou u nás naprosto doma a nás čeká obrovský návrat kremrolí, lískových řezů, palmiers či tyčinek se sýrem. A ještě jednou a naposled. Do kremrolí a všeobecně do výrobků z laminovaných lískových či plundrových těst NEPATŘÍ těžké máslové krémy a už vůbec ne mascarpone. V těstě je už samo o sobě 40% másla, takže náplně musejí být lehké a nadýchané. Přesně o tom cukrařina je.

Raw a veganksé podniky

Obrovský prostor nastává pro raw a veganské koncepty, na trhu jsou dnes tisíce skvělých a dostupných produktů a ingrediencí, u nás máme nějaké pokusy o veganské cukrárny, ale jsou nedomyšlené do detailů a tím pro koncového zákazníka nepochopitelné. Čekáme na první hvězdu.

Netradiční kombinace

Šílené kombinace: káva ve zmrzlinovém kornoutu, makronkové donuty, donut jako italské canolli, townie (brownies v tartletce), Chouger (větrník a lá burger), Cragel (croissant vypadá jako bagel) a jiné. Je jasný, že zákazník chce zábavu a tyto produkty jsou zejména důležité pro instagramery a influencery. Jejich éra se řítí do finále, ale médium jako takové teprve očekává svůj vrchol.

Návrat k lokálním potravinám

Globalizace má svůj vrchol za sebou a makro market ustupuje na úkor mikro marketu. Poznejte svého zemědělce, mlynáře, mlékaře a sadaře. Na začátku bylo jídlo a experimenty se světovou populací, které byly řízené nadnárodními korporáty, jsou téměř u konce. Naštěstí.

Zdroj: Marsalekjosef.com

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here