Chutné a kvalitní bezlepkové potraviny

0
26

Celiakie je doživotní autoimunitní onemocnění, které je způsobené nesnášenlivostí lepku v organismu. Počet celiaků stále stoupá – podle zahraničních studií by v ČR mělo být 100 až 120 tisíc celiaků, dosud diagnostikováno je cca 30 000 osob, mnoho lidí tak o své nemoci ani neví. Na celiakii neexistují léky a nedá se vyléčit. K jejím projevům patří např. zažívací potíže, chudokrevnost, řídnutí kostí, neuropsychiatrické příznaky a mnoho dalších, až po poruchy neplodnosti. Těmto problémům se dá předcházet jedině striktním dodržováním bezlepkové diety. Ačkoli se může zdát bezlepková dieta velmi omezující, na trhu už v současné době existuje celá řada kvalitních produktů, které její dodržování dělají pohodlnější.

Bezlepková dieta

„Při bezlepkové dietě člověk nesmí konzumovat obiloviny, které obsahují lepek, to znamená pšenici, žito, ječmen, oves ani příbuzné plodiny. Prakticky se musí vyhýbat pečivu, cukrovinkám s obsahem mouky, těstovinám, knedlíkům, potravinám, do nichž byla přidána strouhanka, vločkám, krupicím a podobně. Většinou chvilku trvá, než si pacient zvykne všechny potraviny s lepkem identifikovat, poté je ale pro něj dodržování diety poměrně snadné. U velké části potravin lze už nalézt i bezlepkovou variantu, tudíž se člověk nemusí nijak zásadně omezovat v chutích a stále přijímá kvalitní vyváženou stravu,“ vysvětluje Blanka Rubínová ze Sdružení celiaků ČR.

Bezlepkové varianty k tradičním receptům

Bezlepkovou alternativou k tradičním českým receptům, které se zpravidla bez klasické pšeničné mouky neobejdou, jsou například produkty EXPRES MENU. Použitím přirozeně bezlepkové rýžové a kukuřičné mouky vznikají bezlepkové pokrmy, jež jsou zavařované speciální technologií, díky níž i bez přidání jakýchkoli konzervačních látek vydrží 3 roky v pokojové teplotě. K jejich výrobě jsou používány kvalitní prověřené suroviny a speciálně upravovaná voda, která má schopnost podpořit chuť jídel. To umožnuje snížit obsah soli a nepoužívat žádná aditiva zvýrazňující senzorické a chuťové vlastnosti.

Jíme nadbytek lepku

Adam Sogel ze společnosti EXPRES MENU vysvětluje, proč se rozhodli vařit bezlepkově: „Odpověď je velice prostá, protože v současné globalizované gastronomii se lepek používá často všude tam, kde je potřeba nahradit dražší původní surovinu. Tím se do našeho trávicího traktu dostává mnohem více lepku, než jsme schopni normálně zpracovat a to pak následně může způsobovat různé zdravotní potíže. Při zahušťování našich omáček používáme směs rýžové a kukuřičné mouky, které nejsou geneticky modifikované. Vaření bez lepku je prevence i pro ty, kteří s lepkem nemají problém.“ Dodává, že se také svým sortimentem snaží rozšířit možnosti rodinám, ve kterých musí někteří členové dodržovat bezlepkovou dietu: „S jídly EXPRES MENU se nají celá rodina – stačí jen si vybrat z našich tradičních českých jídel, otevřít sáček, obsah ohřát a servírovat.“

Nabídka bezlepkových produktů se rozšiřuje

Sortiment bezlepkových produktů se stále rozšiřuje, čím dál častěji je zařazují i obchodní řetězce. Sdružení celiaků ČR pořádá každoročně celostátní setkání celiaků, jehož nedílnou součástí jsou odborné lékařské přednášky a prezentace výrobců bezlepkových potravin. To nejbližší bude 11. května 2019 v areálu Emauzského kláštera v Praze 2. Firma EXPRES MENU je už řadu let jeho pravidelným účastníkem. Více na www.celiac.cz.

Reagovat na článek

Please enter your comment!
Please enter your name here