Na podzim už tradičně vydávají české a moravské rybníky svá bohatství. Každým rokem, za stoupajícího zájmu veřejnosti, z nich rybáři vytáhnou stovky tun ryb. Výlovy jsou velkou událostí jak pro rybáře, tak i pro přihlížející návštěvníky. Kromě zajímavé podívané a doprovodného programu nabízí také skvělou příležitost k nákupu různých druhů oblíbených sladkovodních ryb.
Zážitek pro celou rodinu
Stejně jako k létu patří koupání a slunce, patří k podzimu výlovy rybníků. Čas, kdy jsou z vody vytažené sítě plné ryb a kolem se line vůně rybích pochoutek a svařeného vína, má jedinečnou atmosféru, za kterou na podzim míří desítky tisíc lidí. Výlovy probíhají hlavně v druhé polovině září a v říjnu, začínají vždy brzy ráno, už okolo sedmé hodiny. Chytit začátek, při kterém je vidět nejvíce z rybářské práce, znamená přivstat si.
Protože se z výlovů stala společenská událost pro celou rodinu, bývá součástí také doprovodný program pro děti. Ty si mohou na rybu sáhnout a vyzkoušet si její výlov z kádě. Jakou má chuť se dozvědí ve stáncích s rybími specialitami, kde se nejčastěji podávají oblíbené kapří hranolky. Podzimní výlovy jsou také skvělou příležitostí, kde si čerstvou rybu koupit a k dostání jsou také druhy, které po zbytek roku těžko seženete. Domů si nejčastěji můžete odnést kapra, candáta, pstruha nebo třeba štiku.
Pokud plánujete navštívit výlov rybníku poprvé, přečtěte si pár šikovných rad, které se vám budou před cestou hodit.
Desatero návštěvníka výlovu rybníku
- Výlov začíná brzy! Zátah ryb do sítí, který bývá tím nejzajímavějším, co během výlovu uvidíte, se provádí okolo 7. hodiny. Další práce rybářů a doprovodný program pak trvá většinou do odpoledne.
- Gumáky s sebou. Kolem rybníků v čase výlovů bývá mokro a bahnitý terén. Teple se oblečte, přibalte si pláštěnku a nezapomeňte na holínky.
- Na místě si můžete koupit živou rybu nebo si ji nechat vykuchat a naporcovat.
- Připravte se na nápor lidí. Výlovy jsou lákadlem, které touží spatřit tisíce lidí.
- Vezměte s sebou děti. Výlov je zážitkem pro dospělé, ale hlavně pro prcky. Součástí výlovů je i bohatý doprovodný program, možnost spatřit živé ryby nebo si je vyzkoušet vylovit z kádě.
- Z výlovu si můžete odnést druhy ryb, které jindy těžko seženete. S návštěvou neotálejte, ať na vás ryby ještě zbydou.
- Čerstvost zaručena! Nic se nevyrovná chuti ryby, která je právě vytažená z vody.
- Rybí speciality jako rybí polévka, grundle, kapří hranolky i sušené ryby. Takové dobroty můžete během výlovu ochutnat.
- Při výlovu můžete vidět i pěkné a na pohled zajímavé tradice cechu rybářského, například pasování rybářským právem. To se vykonává pomocí tzv. ferfule, “dřevěné plácačky”, která je součástí rituálu.
- Kromě ryby si můžete z akce odnést zážitky, zajímavé informace o rybách včetně tipů na jejich přípravu a třeba i rybí šupinu do peněženky. Ta z výlovu vám k penězům určitě pomůže.
Tip: S čím si čerstvou rybu vychutnat nejvíce? Vyzkoušejte víno Mikulov Sommelier club Sauvignon 2017 pozdní sběr, které má šťavnatou chuť s patrným zbytkovým cukrem a ovocné aroma s tóny černého bezu. Díky svěží chuti s dobrou kyselinkou bude ideálním společníkem u pokrmů z kapra, který se řadí mezi tučné ryby.