Žitná mouka patří na vánoční stůl – pusťte se s ní do perníčků i vánočky

0
102
Foto: Pixabay/ kankaj

Vánoce se blíží a s ním i rozhodnutí, do kterého cukroví se pustíme. Rodinné kuchařky obsahují řadu osvědčených receptů, které dělaly již naše maminky a babičky. Jednou z nejčastějších surovin při vánočním pečení je pšeničná hladká mouka. Čím dál častěji se do našich kuchyní dostávají i další mouky, které mají řadu předností a na vánoční pečení se také skvěle hodí. Mezi ně rozhodně patří žitná celozrnná hladká mouka.

Proč použít žitnou celozrnnou hladkou na vánoční pečení

Jednoduše proto, že určitě obohatí náš jídelníček. Pšeničná mouka na naše stoly určitě nepochybně patří, ale jídelníček by měl být také pestrý a žitná mouka ho skvěle obohatí.

„Žito totiž obsahuje arabinoxylany a beta-glukany, které jsou součástí tzv. rozpustné vlákniny a působí pozitivně na gastrointestinální trakt, žitné fruktany pak mohou působit jako prebiotika. Žito je také cenný zdroj zinku, manganu, lignanů, taninů a řady dalších látek. A co je také důležité zmínit, je vysoký podíl vlákniny v žitné celozrnné hladké mouce. V případě Pernerky je to celých 16 g ve 100 gramech jedlého podílu,“ říká Daniel Perner, majitel mlýnu Perner.             

Perníčkami to nekončí, zkuste třeba pracny nebo linecké

Ze žitné celozrnné hladké mouky můžete upéct cokoli, co nepotřebuje kynout. Takže se bez obav můžete pustit prakticky do kteréhokoliv vánočního receptu vyjma vánočky (k té se ještě dostaneme). Klasikou jsou vánoční perníčky, kde je žitná mouka skvělou volbou. Nezapomeňte však perníčky připravit s dostatečným předstihem několika týdnů, aby měly čas pro odležení. 

Nejjednodušší na přípravu jsou pracny, kde z několika základních, běžně dostupných surovin a žitné mouky vykouzlíte opravdovou delikatesu. Stejně tak budete sklízet úspěch s vánočními ořechovými kostkami ze žitné mouky.

A co dalšího upéct ze žitné mouky? Je to toho celá řada. Určitě neprohloupíte, když žitnou mouku použijete na linecké, stejně jako na slepované a vinné cukroví. Skvělou volbou budou i vánoční sušenky. Řada lidí používá žitnou mouku i na vanilkové rohlíčky ať už přímo ze žitné mouky, nebo ze směsi žitné a pšeničné mouky. Pokud si vánoční pečení chcete užít i s dětmi, můžete žitnou mouku využít na dvoubarevné slepované cukroví, kdy jednu část upečete z pšeničné a druhou ze žitné mouky.

Pokud se rozhodnete do vánočního pečení zapojit žitnou mouku, mějte na paměti jednu důležitou věc. Abyste mohli bez obav nahradit pšeničnou žitnou mouku právě žitnou, musí být umletá do hladka. Jen tak můžete jednoduše nahrazovat nebo míchat s jinými druhy mouk.

Jak na vánočku se žitnou moukou         

„Pokud jste žitnou mouku oblíbili, můžete ji použít i na přípravu vánočky. Ale pozor – nedělejte ji pouze ze žitné. Aby vánočka dobře vypadala a držela svůj tvar, potřebujete pšeničný lepek (ten najdete v pšeničné nebo špaldové mouce). Ten dává těstu unikátní vlastnosti, mimo jiné zaručí i to, že těsto bude mít potřebný objem a bude držet potřebný tvar,“ vysvětluje Perner.

Žitné těsto je obecně hutnější, nepracuje s ním tak dobře, jako s těstem z pšeničných mouk a také více praská. Proto je dobré na vánočku namíchat žitnou moukou napůl s pšeničnou nebo špaldovou. Možností je také použití ryze žitného kvásku do těsta pouze z pšeničné mouky. Variantou je tak také upéct klasickou pšeničnou vánočku a místo droždí použít žitný kvásek.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here