Víte, jak správně opékat špekáčky?

0
1459

Že opékání buřtů není žádná věda? Na první pohled by to tak mohlo vypadat. V Česku jsme se za těch pár generací na tuhle oblíbenou letní večeři stali profíky. Jestli chcete zažít tak chutný táborák jako kdysi, držte se našeho návodu. Podíváme se na rozdíl mezi špekáčkem a buřtem, ukážeme si, jak na správné naříznutí a poradíme, kde se vám špekáček nejlépe opeče.

Špek je základ

Dieta jde stranou, na den opékání si raději naplánujte cheat day. Bez pořádného špeku by to totiž nebyl špekáček. A proč si raději dát do nosu než zvolit obyčejný buřt? Špekáček má totiž jasně stanovené suroviny, chuť i vzhled, nebudete tak nemile překvapení. V dobrém špekáčku najdete kolem 70 % masa, 20 % špeku a 10 % zbývá na vodu, sádlo a koření.

„Do špekáčků rozhodně nepatří lepek, škroby a strojně oddělené maso. My jsme z receptury vypustili také zvýrazňovač chuti E621, který bývá sice hojně využívaný, ale spotřebiteli nepříliš oblíbený pro svou špatnou pověst,“ říká Barbora Denková, marketingová ředitelka společnosti Váhala.

Proč je lepší ubrat na masu a přidat na špeku?

„Čím více masa špekáček obsahuje, tím je tužší, chová se jako klobása. Už to není špekáček, kde mají být kousky špíčku,“ vysvětluje Denková.

Větší množství špeku průměrné velikosti 0,8 cm mu dodá na šťavnatosti a pomůže dokonalému propečení. Nesmíte ale zapomenout na správné naříznutí!

Křížek pro každý špekáček

Jeden z velkých úkolů při opékání špekáčků je jejich naříznutí. Někdo na to jde z boku, jiný zase metodou krátkých zářezů po celé délce. Důležité ale je vychytat hloubku zakrojení, nejlépe pak z obou stran a do kříže. A přitom samozřejmě neporušit středovou část!

Pokud byste špekáček rozkrojili moc, mohl by vám jednoduše spadnout do ohně. Když bude ale nakrojený málo, nepropeče se a vy si zase nepochutnáte. Z každé strany ho proto rozkrojte přibližně do ⅓ délky. Tak vám prostřední třetina zůstane v kuse pro zapíchnutí klacku a okraje přitom budou mít prostor dostatečně se propéct.

Šup s ním na oheň

A přichází ta nejlepší část – vlastní opékání. Nikdy neopékejte ve vlastním ohni, ale pouze v horkém vzduchu nad ním. Snažte se udržovat výšku 10 cm nad ohněm, při zkrácení vzdálenosti byste mohli mít místo chutného špekáčku lupajícího při skousnutí jen černý uhlík. Ve vyšších polohách byste se zas nemuseli dočkat.

A teď už jen připravit hořčici nebo kečup a čerstvý chléb.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here