Bio víno? Kvalita a šetrnost k přírodě v jedné skleničce

0
33

Rádi si večer dopřejete sklenku dobrého vína? Zajímá vás při výběru jeho kvalita a původ? Zkuste sáhnout po bio vínu. Hrozny pro jeho výrobu jsou pěstovány v ekologickém zemědělství. Můžete si tak být jistí, že si do skleničky lijete stoprocentně přírodní nápoj bez zbytků chemie, a navíc získáte i dobrý pocit z toho, že podpoříte environmentálně prospěšnou produkci. Poradíme vám také, jak české bio víno poznat.

Co to vlastně bio víno je?

Pro pěstování vinné révy je klíčový soulad s pravidly ekologického zemědělství. Hrozny se dále zpracovávají bez využití kvasinek, které vyrostli za použití technologie GMO (geneticky modifikované organizmy), enzymů či dalších čiřících a stabilizačních látek. Konečným produktem je přírodní bio víno bez syntetických reziduí. Od první bobulky až po hotový nápoj je brán maximální ohled na životní prostředí.

Pro bio víno je zásadní především způsob pěstování révy. Nelze využívat umělá hnojiva, insekticidy nebo herbicidy. „Hrozny rostou na vinici, kde je vytvářen životní prostor pro celé společenství živočichů. Každé druhé meziřadí je zelené a po většinu vegetačního období zde kvete některá bylina. Spolu s příkmenným pásem jde o téměř sedmdesát procent plochy. K tomu je potřeba přičíst listovou plochu vinice, která dosahuje až 1,5 metrů. To vše nabízí bio vinice k životu bez jedů,“ poukázal jeden z českých bio vinařů Petr Marcinčák s tím, že co se týče biodiverzity, je bio vinice srovnatelná s chráněnou krajinnou oblastí.

Jak rozeznat víno šetrné k přírodě?

Hlavním poznávacím znakem je nápis na lahvi „víno vyrobené z ekologicky vypěstovaných hroznů“. Povinné je také označení biozebry společně s kódem příslušné kontrolní organizace (KEZ o.p.s., ABCert, Bureau Veritas, Biokont), která ověřuje ekologický původ produktu. Podoba kódu je například CZ-BIO-001. Etiketa může či nemusí nést logo Evropské unie pro biopotraviny, tedy biolist.

V současnosti je nabídka bio vín opravdu široká a vybere si tak téměř každý, od znalce až po laika, kterému jde především o chuť. „Ekologicky je možné pěstovat všechny odrůdy révy, stejně jako jiné plodiny. Naše produkce je toho jasným důkazem. V roce 2008 jsem jako první vinař s celou výměrou více než 115 hektarů vinic vstoupil do ekologie. Tehdy někteří kolegové tvrdili, že je to šílenství a nedá se to zvládnout, ale mýlili se,“ podělil se Marcinčák o svou zkušenost s počátky pěstování bio hroznů.

Biovíno z vinařství Marcinčák také opakovaně získalo ocenění v soutěži ČESKÁ BIOPOTRAVINA ROKU, v rámci které se každoročně hodnotí ta nejlepší biovína. „Již několik let máme vždy v nominaci více než 50 vzorků vín. To vítězné vybírají someliéři a znalci z oboru a konkurence je opravdu veliká. Kvalita biovín je důkazem toho, že je opravdu z čeho vybírat,“ uzavřela Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Reagovat na článek

Please enter your comment!
Please enter your name here