Kuřecí maso se řadí mezi vůbec nejoblíbenější druh masa. Je dostupné, dietní i chutné. Zároveň z něj připravíte výbornou večeři či oběd snadno a rychle na tisíc způsobů. Jak ale poznat kvalitní kuře?
Vlastnosti kuřecího masa
Obliba kuřecího masa, jehož roční spotřeba v Česku za rok 2018 byla 27,3 kg na osobu, stále roste. Kuřecí je vynikajícím zdrojem bílkovin. Má také nízkou energetickou hodnotu a výborné dietetické vlastnosti. Doporučuje se lidem v každém věku.
Obsažené bílkoviny jsou zdrojem všech esenciálních aminokyselin, které jsou nezbytné pro syntézu bílkovin vlastního těla. Jedná se např. o bílkoviny tkání, svalů nebo enzymy, hormony a bílkoviny imunitního systému. V porovnání s ostatními druhy masa má kuře nižší obsah energie a současně nepatrné množství tuku (tuku v kuřecí prsní svalovině bez kůže je do 3 %, ve stehně do 7 %) a cholesterolu. Drůbeží tuk má navíc příznivé složení nenasycených mastných kyselin.
Jak vybírat kuřecí maso
Na etiketě nebo obalu výrobku musí být uveden název výrobku, údaj o třídě jakosti a také stavu, v jakém je kuřecí maso uváděno na trh. To znamená, zda se jedná o drůbež čerstvou, nebo zmrazenou (u čerstvého kuřecího masa naleznete datum použitelnosti a u zmrazeného datum minimální trvanlivosti a datum zmrazení).
Určitě nesmí na obalu chybět údaje o podmínkách uchovávání masa
a země původu. Povinně se označuje členský stát EU nebo třetí země, kde byla drůbež chována a také poražena. Kromě označení země původu je kuřecí maso na obalu či etiketě opatřeno identifikační značkou (oválné označení zdravotní nezávadnosti baleného kuřecího masa). Značka uvádí kód státu a registrační číslo výrobce. Uvádění způsobu chovu v případě kuřecího masa je podle předpisů EU nepovinné. Jedná se např. o údaje o volném chovu kuřat nebo způsobu krmení (krmeno kukuřicí apod.).