Zpestřete svůj jídelníček! Zařaďte do něj kysané mléčné výrobky, které se v kuchyni nikdy neztratí

0
98
Foto: Pixabay/adonyig

Lámete si hlavu nad tím, jak připravit tělo na přechod z horkého léta do podzimních plískanic? Pokud jste dosud neholdovali mléčným výrobkům, právě teď je ten nejvyšší čas na změnu! Zvláště ty kysané pak přinášejí celou řadu benefitů a mají příznivý vliv nejen na celkovou obranyschopnost organismu, ale i na trávení. Kromě toho, že je lze konzumovat jen tak samotné, je můžete využít třeba i ve výtečných receptech, které si zamilují i ti nejnáročnější!

Základem kysaných mléčných výrobků je kvalitní mléko a živé kultury, díky nimž dochází k procesu fermentace. S typickou nakyslou chutí, nižším obsahem mléčného cukru a lepší stravitelností oproti klasickým mléčným produktům jsou ty fermentované skvělou volbou, po níž můžete sáhnout kdykoliv máte chuť na výživnou snídani, svačinku nebo rychlou večeři.

Konzumace mléčných výrobků všeho druhu je pro většinu z nás doslova rutinou. Zkusili jste se někdy ale zamyslet nad tím, jaké produkty vlastně vkládáte do košíku ve vašem oblíbeném supermarketu? Abyste si totiž byli jisti, že nakupujete skutečnou kvalitu, vyplatí se v obchodech zavítat do uliček s produkty ekologického zemědělství, kde jsou biopotraviny vždy viditelně označeny logy biolistu a biozebry. Jedině tato loga zajistí, že se jedná o produkty ekologického zemědělství. Ekologické chovy se řídí zásadami tzv. animal welfare, kdy se dbá na co nejpřirozenější život zvířat, volnost pohybu, dostatečnou socializaci a kvalitní krmivo. Právě spokojenost zvířat se pak promítá do kvality mléka i dalších produktů. Navíc mléčné výrobky v kvalitě bio vás jistě příjemně překvapí i svojí cenou, která je srovnatelná s konvenčními produkty stejné kvality. Není tedy důvod, proč si nedopřát dobroty produkované v souladu s přírodou!

Kefírové palačinky s brokolicí a sýrem

Kefirove palacinky s brokolici a syrem
Foto: BIO
  • 140 g hladké mouky
  • 50 g tvrdého sýra
  • 100 ml mléka
  • 300 ml kefíru
  • špetka jedlé sody
  • 2 vejce
  • 300 g brokolice
  • 30 ml smetany na vařen í
  • sůl, pepř

V míse smíchejte mléko, kefír a vejce. Dochuťte solí, přidejte jedlou sodu a důkladně vyšlehejte tak, aby se všechny přísady spojily. Přilijte trochu rostlinného oleje a přidejte mouku. Na rozpálenou pánev s kapkou oleje nalijte těsto a z obou stran osmažte dozlatova a odložte na talíř. Na náplň do palačinek si připravte brokolici, nakrájejte ji na růžičky a uvařte v osolené vodě. Cibuli a vychladlou brokolici pak rozkrájejte nadrobno a lehce osmahněte. Nakonec přilijte smetanu. Jakmile směs začne probublávat, přisypte sýr, osolte a opepřete. Palačinky naplňte hotovou směsí, zabalte a podávejte.

Borůvkový koláč s podmáslím

Boruvkovy kolac s podmaslim
Foto: BIO
  • 200 ml podmáslí
  • 150 g másla
  • 200 g hladké mouky
  • kypřící prášek
  • 3 vejce
  • 150 g třtinového cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • kůra z bio citronu
  • hrnek bio borůvek
  • 4 lžíce bio medu
  • 100 g bio mletých mandlí

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Do mísy přidejte mouku, kypřící prášek, mandle, cukr, nastrouhanou citronovou kůru a všechny ingredience důkladně promíchejte. V oddělené misce vyšlehejte vejce spolu s podmáslím, vanilkou a máslem, přidejte k ostatním sypkým surovinám a smíchejte. Borůvky omyjte a nechte odkapat. Do máslem vymazané koláčové formy nalijte polovinu těsta a poklaďte borůvkami. Na ně následně nalijte zbytek těsta a pečte v troubě přibližně půl hodiny.  

Zdroj: BIO

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here