Už jste přesyceni klasickými lahůdkami z grilu a rádi byste si dopřáli něco nového? Zkuste vegetariánské recepty. Zbavte se předsudků o tom, že vás zelenina nezasytí a vyzkoušejte namísto tradiční masité verze s opečenými houskami grilovanou zeleninu. Uvidíte, že si pochutnáte!
Možná se obáváte, že ať už maso v receptech nahradíte čímkoliv, nebude mít výsledná pochoutka tu pravou chuť. Pravdou sice je, že masu stačí opravdu málo, aby dosáhlo šťavnatosti a skvělé chuti. A to zejména koření, často jen sůl a pepř. U zeleniny si ale se základním kořením nevystačíte, neboť povrchové opečení dostatek příchuti nepřinese. Nebojte se a zvýrazněte ji kombinací více surovin.
Čím maso nahradit?
Nejčastější alternativou jsou rozmixované, uvařené luštěniny. Mají totiž vhodnou strukturu, a přestože je jejich chuť méně výrazná, snadno ji dotvoříte právě pomocí grilované zeleniny a správné volby koření. Na vegetariánské burgery se ale budou hodit i zeleninové placičky ve formě karbanátků. Nejčastěji se využívá červená řepa a cuketa.
Zelenina je základ
Než se pustíte do grilování, je dobré obstarat si kvalitní zeleninu, ze které chcete burger připravovat. Zárukou kvality a skvělé chuti je zelenina pocházející z ekologického zemědělství, u níž je tolerováno jen minimální množství reziduí pesticidů (limit je 0,01 mg/kg), a navíc byla vypěstována v souladu s přírodou. Ekofarmy nabízejí bio zeleninu na svých farmách nebo prostřednictví tzv. bedýnkových systémů.
Náš tip: Hamburger z červené řepy
- 2 ks červené řepy
- 2 ks housek
- 1 ks pečiva nakrájeného najemno
- 100 ml vývaru
- 1 ks vejce
- 2 hrsti salátu
- půlka cibule
- 1 ks rajčete
- 100 ml rostlinného oleje
- lžíce tatarské omáčky
- lžička hořčice
- špetka mleté papriky
- nasekané čerstvé bylinky
- sůl a čerstvě namletý pepř
Pečivo nakrájené na malé kousky namočte do vývaru. Uvařenou řepu nejprve oloupejte a pak ji nastrouhejte na struhadle. Do směsi přidejte hořčici, koření, žloutek a také nasekané bylinky. Z hmoty vytvořte placičky, pokapejte je olejem a dejte na pár minut grilovat. Doporučujeme z každé strany asi pět minut. Na grilu také opečte rozkrojenou housku. Servírujte v housce pomazané tatarskou omáčkou, se salátem, rajčetem a cibulí.
Zdroj: BIO