Náš organismus se řídí aktuálním ročním obdobím a tento biologický chod bychom měli při přípravě jídelníčku respektovat. Naši předci do něj přirozeně zakomponovali potraviny, které lze skladovat, a tedy celoročně konzumovat. A co v chladnu nejlépe zahřeje? Přece polévky!
Cibule, česnek, brambory, celer, mrkev, červená řepa, kapusta, pórek, pastinák, zelí… To jsou suroviny, které v zimních měsících hrají prim. Chladné měsíce jsou obdobím kašlů a nachlazení, dobou, kdy podvědomě vyhledáváme jídla, která přinášejí pocit tepla – například letní saláty nahrazují krémové polévky. „Jsem zastánce sezónního stravování – využívat tedy pro pestrý jídelníček aktuálně sklízenou místní zeleninu či ovoce. V chladnějších měsících je pro nás přirozené, že se chceme spíše zahřát, a proto jsou skvělou volbou polévky ať už kvalitní vývary nebo krémové. Pokud je doplníte o česnek, zázvor či pálivou papričku, přispějete k posílení organismu,“ říká Hana Ondrušová, výživová poradkyně programu Cambridge Weight Plan.
Krémové polévky se sýrem
Skvělým zpestřením polévek je vedle zeleniny také sýr. Hodí se do nich například Gran Moravia vyrobený v litovelské sýrárně z mléka z moravských farem. Díky inovativnímu použití rostlinného syřidla je navíc vhodný také pro vegetariány. V síti prodejen La Formaggeria Gran Moravia ho nabízejí v široké škále formátů, do polévek můžete přidat například Julienne či pečené Cri Cri, zvolit lze rovněž Scaglie nebo čerstvě nastrouhaný Gran Moravia. Vyzkoušejte naše originální vegetariánské recepty na polévky, které jsou pro zimní měsíce jako stvořené…
Pastinák + ořechy + Gran Moravia Julienne
Co budete potřebovat:
- 400 g pastináku
- 1 brambor
- 1 cibule
- 15 g zázvoru
- 2 lžičky kurkumy
- 12 ořechů
- litr zeleninového vývaru + kousek sýra
Příprava:
Oloupejte pastináky a brambor a nakrájejte na kostičky. Najemno nasekejte cibuli, zázvor oloupejte a nastrouhejte. V hrnci na oleji osmahněte cibuli spolu se zázvorem a kurkumou. Přidejte zeleninu a zalijte vývarem. Vařte asi 20 minut, poté ponorným mixérem rozmixujte, osolte a servírujte ozdobené opraženými vlašskými ořechy a sýrem Gran Moravia Julienne.
Dýně + mrkev + Cri Cri Gran Moravia
Co budete potřebovat:
- 300 g dýně
- 3 mrkve
- 1 pórek
- 1 brambor
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 100 g ricotty speciale + sýr
Příprava:
Důkladně očistěte zeleninu, pórek nakrájejte na kolečka, brambor a mrkve oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Dýni zbavte semínek a nakrájejte ji na větší kousky. Ve velkém hrnci na rozpáleném olivovém oleji orestujte pórek, pak přidejte další zeleninu a zalijte zeleninovým vývarem. Vařte pod pokličkou asi 40 minut, poté ponorným mixérem rozmixujte v krém, následně do něho vmixujte ještě ricottu. Servírujte ozdobené křupavým sýrovým snackem Cri Cri Gran Moravia.