Zavařování netradičně! Místo cukru dejte do kompotu sůl

0
455
Foto pixabay

Jahody, borůvky, třešně, maliny, ostružiny, broskve, melouny… Léto nabízí širokou plejádu lahodných sezónních plodin. Jak ale bohatou úrodu ze zahrádky nebo plné košíky z farmářských trhů zužitkovat? Pusťte se do čím dál oblíbenějšího zavařování. S šikovnými pomocníky to bude hračka, navíc se můžete pustit do kulinářských experimentů při kombinování chutí džemů, marmelády i kompotů. Zkuste třeba náš recept na jahodový džem se sladkou vanilkou a voňavou levandulí.

Zavařování je historií prověřenou a oblíbenou metodou, jak si i do zimních měsíců uchovat úrodu ovoce a zeleniny. Marmelády, džemy, povidla, kompoty, sterilovaná zelenina, to vše jsou pochutiny, které pracují právě s principem zavaření neboli sterilace. Domácí výrobky jsou přitom často s chutí těch kupovaných nesrovnatelné – jak jednou se zavařováním či „marmeládováním“ začnete, skoro jistě se už k průmyslově zpracovaným variantám nevrátíte. Zavařování přitom vůbec nemusí být dřina. A dokonce nepotřebujete ani zavařovací hrnec, byť je jeho použití samozřejmě velmi praktické. Vystačíte si klidně s obyčejným hrncem, ale i troubou, mikrovlnkou, či dokonce myčkou nádobí.

Jednotlivé postupy si hravě najdete na internetu, nastudujte si je ovšem velmi pečlivě, protože se mnohé postupy neobejdou bez rizik. „Například v troubě je docela těžké udržet rovnoměrnou teplotu, zvlášť, pokud nemáte teploměr do trouby. Při zavařování v klasickém hrnci naplněném vodou je zase potřeba zajistit, aby se sklenice nedotýkaly a neklapaly o sebe, jinak hrozí jejich prasknutí. Při zavařování v mikrovlnce zase nelze používat oblíbené sklenice s omnia víčky, ale jen sklenice s víčky na závit, protože tu na ně působí značný tlak,“ radí Daniela Jičínská, Brand manager Magnet 3PAGEN.

Samotné zavařování je jednoduché, přesto je potřeba dodržovat určitá pravidla. Používejte vždy jen zcela čisté a vyvařené sklenice a víčka. Při výrobě marmelád, džemů a povidel nikdy neochutnávejte přímo z vařečky či lžíce, kterou vařící se směs mícháte. Přes sliny by se do ní totiž mohly dostat bakterie, které by ji pak znehodnotily. Džemy, povidla a marmelády se do sklenic plní horké, a proto je potřeba nahřát i sklenice, jinak hrozí prasknutí. Sklenice nesmíte nikdy plnit až po okraj, stačí 2 až 3 centimetry pod něj. A hlídejte si, aby před zavíčkováním byly okraje sklenic dokonale čisté. S tím vám pomohou třeba i speciální trychtýře a zúžené naběračky. Zpracovávejte vždy jen důkladně omyté, plně zralé (ale ne přezrálé) plodiny, které nejsou nahnilé, potlučené či plesnivé. Před zpracováním je podle druhu odstopkujte, vypeckujte, zbavte jádřinců, případně i oloupejte.

Hrajte si a kombinujte

Při přípravě domácích marmelád, džemů, kompotů či zavařenin všeho druhu lze popustit uzdu kreativitě a vyzkoušet různé kombinace chutí nebo méně tradiční druhy plodin. Co třeba takový džem nebo marmeláda z bezinek, moruše, rakytníku, mišpulí, hroznů, mirabelek či arónie neboli černého jeřábu? Milovníci exotického ovoce zase mohou vyzkoušet marmeládu z kiwi, ananasu, fíků, nebo dokonce vodního melounu. A zůstat nemusíte jen u ovoce! Výbornou marmeládu, která vedle sladkosti hraje i jinými chutěmi, připravíte z rajčat, mrkve, dýně nebo například karamelizované cibule. Použít můžete samozřejmě i kombinace různých druhů ovoce a zapojit také koření. Skvělá je například kombinace lesních bobulí s citronem, jahod s mangem, třešní s pomerančem nebo třeba hrušek s rebarborou. Z koření a bylinek nejčastěji využijete vanilku, skořici, zázvor nebo mátu, ale třeba i levanduli, kardamom nebo tymián.

U zavařenin si zase můžete vyhrát s vizuální stránkou, když zkombinujete plodiny různých barev. Chutě si můžete vyladit opět podle sebe, obvykle se ale doporučuje míchat se sladšími druhy spíše ty kyselejší a naopak. A pokud jde o sladkou chuť, víte, že cukr není u zavařenin zas tak potřeba? Stačí, když sáhnete po přirozeně sladším ovoci, vyberete ty opravdu plně dozrálé plody plné chuti a při zavařování přidáte špetku soli. Sůl z ovoce vytáhne sladké složky, které se v kompotu nebo i marmeládě krásně rozvinou.

Jahodový džem s levandulí a vanilkou

Suroviny:

  • ½ hrnku vody
  • 1 hrnek + 1 lžíce cukru
  • ½ hrnku sušených květů levandule
  • 4 hrnky nahrubo nakrájených jahod
  • 2 vanilkové lusky
  • 2 lžičky práškového pektinu

Postup:

Vodu nalijte do kastrolku a přidejte 1 hrnek cukru. Cukr rozmíchejte, dokud se nerozpustí, a přiveďte k varu. Odstavte z plotny, přidejte květy levandule, dobře promíchejte a nechte půl hodiny přikryté louhovat.

Poté přeceďte levandulový „sirup“ do většího hrnce, přidejte jahody a zrníčka z vanilkových lusků a vše vařte, dokud jahody nerozměknou. Nezapomínejte pravidelně míchat, aby se směs nepřipálila, a vybírat vznikající pěnu. V malé misce smíchejte lžíci cukru a 2 lžičky pektinu, přidejte do hrnce a dobře promíchejte, aby se pektin a cukr zcela rozpustil. Povařte ještě asi 5 minut nebo do požadované hustoty.

Hotový džem lijte ještě za horka do vyvařených a zahřátých sklenic, které po naplnění a zavíčkování otočte dnem vzhůru. Pokud chcete mít jistotu, že džem dlouho vydrží, můžete jej sterilizovat.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here