Co s košíkem švestek či mirabelek? Co takhle splnit každoroční předsevzetí a začít s přípravou jedlých vánočních dárků už v létě? Když mirabelky ze zahrádky ovoníte badyánem, skořicí a hřebíčkem, vznikne neodolatelná marmeláda s vůní Vánoc. Ozdobená sklenička v zimě potěší každého milovníka domácích marmelád. Stejně tak potěší i švestkový džem s kakaem čokoládou. Ovšem, pokud tyto dobroty do Vánoc nesníte.
Švestkový džem s kakaem a čokoládou
Co potřebujete:
- 1 kg švestek
- 4 g kakaa,
- hořká čokoláda dle chuti
- kůra z 1 (BIO) citronu
- Želírovací cukr 4:1 Labeta
Postup: Švestky očistíme, vypeckujeme a rozemeleme či rozmixujeme. Přidáme kakao, najemno nastrouhanou citronovou kůru a nastrouhanou hořkou čokoládu. Čokolády přidáme dle chuti, je však třeba myslet na to, že čím více čokolády přidáme, tím sladší džem bude. Pokud si nejste jistí, uděláte nejlépe, když džem v průběhu vaření ochutnáte a případně ho dosladíte cukrem nebo další čokoládou. Na závěr přisypeme Želírovací cukr 4:1 Labeta a směs důkladně promícháme. Za stálého míchání přivedeme směs k varu a vaříme 3-5 minut. Hotovým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout při pokojové teplotě.
Mirabelkový džem s vánočním kořením
Co potřebujete:
- 1 kg mirabelek (nebo zralých sladkých špendlíků)
- 300 g třtinového cukru
- Ovocný pektin Labeta
- šťáva z jednoho citrónu
- 1 hvězdička badyánu
- 5 ks hřebíčku
- 2 kousky celé skořice
Postup:
Omyté mirabelky podlijeme trochou vody (asi 50 ml), přidáme koření a rozvaříme do měkka. Necháme půl hodiny přikryté odpočinout, aby se rozleželo koření. Směs propasírujeme přes sítko, abychom se zbavili slupek a pecek. Ovocný pektin smícháme s třtinovým cukrem a přidáme k propasírovaným mirabelkám a zakápneme citronovou šťávou. Povaříme 5 minut, nezapomínáme průběžně míchat, aby se marmeláda nepřipálila. Hotový džem nalijeme do čistých skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Skladujeme nejlépe na tmavém, chladném a suchém místě.
Naše tipy
• mirabelky můžeme před povařením vypeckovat. Při pasírování se potom v sítu nebudou pecky plést.
• jsou-li mirabelky kyselejší, můžeme použít cukru více nebo dosladit během vaření (pozor, pokud džem během vaření ochutnáváme, vždy používáme čistou lžičku, abychom předešli zanesení nečistot a kažení marmelády)