Zatočte s úrodou – zkuste švestkový džem s čokoládou či marabelkový džem

0
124

Co s košíkem švestek či mirabelek? Co takhle splnit každoroční předsevzetí a začít s přípravou jedlých vánočních dárků už v létě? Když mirabelky ze zahrádky ovoníte badyánem, skořicí a hřebíčkem, vznikne neodolatelná marmeláda s vůní Vánoc. Ozdobená sklenička v zimě potěší každého milovníka domácích marmelád. Stejně tak potěší i švestkový džem s kakaem čokoládou. Ovšem, pokud tyto dobroty do Vánoc nesníte.

Švestkový džem s kakaem a čokoládou

Co potřebujete:

  • 1 kg švestek
  • 4 g kakaa,
  • hořká čokoláda dle chuti
  • kůra z 1 (BIO) citronu
  • Želírovací cukr 4:1 Labeta

Postup: Švestky očistíme, vypeckujeme a rozemeleme či rozmixujeme. Přidáme kakao, najemno nastrouhanou citronovou kůru a nastrouhanou hořkou čokoládu. Čokolády přidáme dle chuti, je však třeba myslet na to, že čím více čokolády přidáme, tím sladší džem bude. Pokud si nejste jistí, uděláte nejlépe, když džem v průběhu vaření ochutnáte a případně ho dosladíte cukrem nebo další čokoládou. Na závěr přisypeme Želírovací cukr 4:1 Labeta a směs důkladně promícháme. Za stálého míchání přivedeme směs k varu a vaříme 3-5 minut. Hotovým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout při pokojové teplotě.

Mirabelkový džem s vánočním kořením

Co potřebujete:  

  • 1 kg mirabelek (nebo zralých sladkých špendlíků)
  • 300 g třtinového cukru
  • Ovocný pektin Labeta
  • šťáva z jednoho citrónu
  • 1 hvězdička badyánu
  • 5 ks hřebíčku
  • 2 kousky celé skořice

Postup:

Omyté mirabelky podlijeme trochou vody (asi 50 ml), přidáme koření a rozvaříme do měkka. Necháme půl hodiny přikryté odpočinout, aby se rozleželo koření. Směs propasírujeme přes sítko, abychom se zbavili slupek a pecek. Ovocný pektin smícháme s třtinovým cukrem a přidáme k propasírovaným mirabelkám a zakápneme citronovou šťávou. Povaříme 5 minut, nezapomínáme průběžně míchat, aby se marmeláda nepřipálila. Hotový džem nalijeme do čistých skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Skladujeme nejlépe na tmavém, chladném a suchém místě.

Naše tipy

mirabelky můžeme před povařením vypeckovat. Při pasírování se potom v sítu nebudou pecky plést.

jsou-li mirabelky kyselejší, můžeme použít cukru více nebo dosladit během vaření (pozor, pokud džem během vaření ochutnáváme, vždy používáme čistou lžičku, abychom předešli zanesení nečistot a kažení marmelády)

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here