Zařaďte do svého jídelníčku teplé snídaně

0
262

Také vás poslední dobou neustále trápí lezavá zima projevující se studenými končetinami, které ne a ne zahřát? Tip, jak organismu dodat životadárné teplo je jednoduchý, ale nebude fungovat, pokud z něj neuděláte každodenní rituál. Je totiž potřeba, abyste na začátek dne zařadili teplé snídaně, které nastartují tělo, metabolismus, a dokonce pomáhají i v boji proti obezitě. Vše, co pro takovou snídani potřebujete, jsou ovesné vločky a vaše oblíbené ingredience.

Uvařte si teplou snídani

Teplá snídaně zahřeje a rozproudí krev. Tělu dělá zkrátka dobře. Ideálně totiž nastartuje metabolismus a vede k posílení sleziny, která je zodpovědná za správné trávení. A protože slezina je orgán, který miluje teplo, zkuste alespoň párkrát týdně věnovat čas přípravě teplých snídaní. Ideální snídaní je ovesná kaše z vloček, která podporuje ztrátu hmotnosti a zachovává optimální hladinu cholesterolu. Český výrobce Emco nabízí v této kategorii ovesné vločky jemné a ovesné vločky jemné s vlákninou, které se skvěle hodí pro přípravu různých druhů kaší. Nestíháte? Sáhněte po předpřipravené Super kaši, která je bohatá na rostlinný protein a superpotraviny. Pro milovníky slaných snídaní je ideální např. omeleta s tepelně upravenou zeleninou. Syrová zelenina je totiž hůře stravitelná, a navíc ochlazuje organismus.

Zažeňte žízeň teplým nápojem

Ačkoliv je tělo po prospané noci odpočaté, je také vyhládlé, dehydrované a potřebuje pořádně nastartovat. První, co ráno uděláte, je že se napijete vody. Pozor, i nápoj by měl být teplý, ideálně aby měl alespoň 37°C. Naše tělo totiž musí vynaložit spoustu energie, aby studenou vodu ohřálo a teprve potom ji může poslat dál do zažívacího a krevního oběhu. Nejen, že pití studené vody brzdí hydrataci, ale zároveň tak tělo i vyčerpává. Co tedy ideálně pít? Zapomeňte na kávu a černý čaj, které tělo dehydratují a sáhněte raději po kvalitním sypaném ovocném čaji.

Skoncujte s výmluvami

Ne nadarmo se říká, že ráno dělá den. Snídaně má naše tělo nastartovat a připravit na vše, co ho za den čeká. Že nemáte po ránu chuť k jídlu? Pravděpodobně vám tento návyk nikdo nevštípil. Ale nebojte, i snídat se dá naučit, stačí si jen navyknout pár rituálů. Především nevynechávejte večeři – tělo by nemělo hladovět déle, než 10 hodin, přičemž minimálně 6 hodin by mělo spát. Po probuzení bude tělo vyhládlé, tudíž připravené jíst. Vypozorujte, v kterou ranní hodinu se dokážete k jídlu přemluvit (nejpozději však po příchodu do práce) a každý následující den posuňte tento čas o 10 minut dříve. Tělo si na rituál zvykne a zanedlouho vás bude o snídani dokonce samo prosit. Ani tak se nepřemluvíte po ránu nic žvýkat? Vsaďte na čerstvé nápoje z ovoce a zeleniny. Nezapomeňte je však ředit vodou kvůli vysokému obsahu přirozeně se vyskytujícího cukru. 

Tipy na teplou snídani

Ovesná kaše s pečenými hruškami podle foodblogerky Aleny Kolaříkové z blogu Bohyně kuchyně

Ingredience:

  • 100 g jemných ovesných vloček Emco
  • 250 ml hrnku mléka nebo vody
  • 4 lžíce strouhaného kokosu
  • 1 velkou hrušku
  • 5 lžic kokosového cukru
  • Vrchovatou hrst loupaných mandlí

Postup:

  1. Hrušku upečte, ideálně den předem. Rozpulte ji, položte do pekáčku, podlijte půl deci vody a posypejte dvěma lžícemi kokosového cukru. Přikryjte víkem a dejte péct zhruba na 40 minut do trouby vyhřáté na 200 °C.
  2. Do hrnce nasypete jemné vločky a kokos. Opražte nasucho, až kokos začne pěkně vonět. Z opražené směsi si dejte bokem 4 lžíce na finální posypání kaše.
  3. Zbytek zalijte mlékem a ochuťte zbylým kokosovým cukrem. Promíchejte, vařte asi 2 minuty na při mírné teplotě a plotnu úplně vypněte. Na suché pánvičce opražte nasekané mandle.
  4. Hotovou kaši dejte do misky, nahoru hrušku, ze které jste lžící lehce vydlábli jadřinec. Posypejte křupavými vločkami a opraženými mandlemi. Zalijte sladkou šťávou, která se vypekla z hrušek.

Tip na závěr:

Můžete ještě zakápnout trochou javorového sirupu a posypat nastrouhanou čokoládou.

Višňovo-maková ovesná kaše s pekanovými ořechy podle foodblogerky Inny Valoushkové z blogu Garden and Kitchen

Ingredience:

  • 100 g jemných ovesných vloček Emco
  • 400-500 ml mléka 
  • 200 g mražených nebo čerstvých višní
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce mletého máku
  • 1 lžička másla
  • 4 kostičky hořké čokolády
  • 5-6 pekanových ořechů

Postup:

  1. V hrnci smíchejte jemné ovesné vločky s mlékem a nechte 5 ž 10 minut stát. Poté přiveďte k varu, sporák vypněte a nechte dojít.  
  2. Mezitím dejte višně do rendlíku a spolu s mákem krátce povařte.
  3. Poté do vloček přidejte mletý mák s višněmi, med a vše zamíchejte. Přisypte nasekanou čokoládu a pekanové ořechy.

Tip na závěr:

Místo pekanových ořechů můžete použít vlašské nebo lískové oříšky. Med můžete případně nahradit javorovým sirupem nebo sirupem z agáve.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here