Zajímavé recepty a tipy z krůtího masa

0
53
Foto pixabay

Když se řekne „grilování“, téměř všichni si okamžitě vybaví kuřecí prsa nebo marinovanou vepřovou krkovici. Krůtí maso je bohužel trochu upozaděné. A to je veliká škoda. Právě tento druh drůbežího masa je pro grilování skutečně výbornou volbou. Krůtí maso nabízí nepřeberné množství úpravy na grilu.

Nejběžnější partií, se kterou se na grilu můžete setkat, jsou krůtí prsa. Jsou libová a chuťově velmi jemná. Prsa se doporučuje marinovat minimálně hodinu před grilováním, ale stejně jako u jiných druhů masa je možné je naložit i den předem. Krůtím prsům sluší kombinace olivového oleje, citronové šťávy a bylinek. Takto naložené maso můžete opékat vcelku a po odpočinutí (cca 5 minut po sundání z grilu) nakrájet na menší pásky. Grilovat můžete krůtí maso i jako špízy. Kousky masa nařežte na menší kostky a na grilovací špejle postupně napichujte kostky krůtího masa v kombinaci s krůtí klobásou a zeleninou.

Receptů, jak grilovat krůtí maso je nepřeberné množství. Několik zajímavých receptů a tipů vám s projektem Zrozeno v EU přinášíme a můžete se tak inspirovat na nadcházející grilovací sezonu, která už „klepe na dveře“.

Krůtí burger

Jednoduchý krůtí burger inspirovaný lehkými středomořskými chutěmi, doplněný čerstvými bylinkami.

KrXXtXXXburger
Foto zrozeno.eu

Ingredience:

  • ½ kila mletého krůtího masa (z vykostěných krůtích stehen)
  • Hrst jarních bylinek (medvědí česnek, kopřiva, špenát, petrželka…)
  • 2 sušená rajčata
  • 1 cibule
  • Mletá paprika, sůl, pepř
  • Pečivo (ideálně domácí ciabatta nebo bulka)
  • 1 rajče
  • Listy zeleného salátu
  • Tatarská omáčka

Bylinky, sušená rajčata a cibuli nakrájejte nadrobno a smíchejte s mletým masem. Dochuťte solí, pepřem a mletou paprikou. Z mletého masa vytvarujte hamburgerové placky a nechte chvíli odležet.

Rozpalte gril a domácí ciabatty (nebo bulky) rozpulte a opečte je ze strany řezu. Masové placky dejte na gril. Pečte z obou stran.

Spodní část ciabatty (nebo bulky) potřete tatarskou omáčkou, přidejte plátek rajčete, placku masa a list zeleného salátu. Improvizaci se meze nekladou a tak můžete přidat lístky bazalky s mozzarellou nebo tzatziki salát.

Krůtí kebab

Další zajímavý tip na využití krůtího masa na grilu. Tentokrát v podobě oblíbeného kebabu. Pro tento recept se nejvíce hodí tmavé krůtí maso – ideálně maso ze stehen. Chuť kebabu je dána především orientální směsí koření. Kebab je možné podávat s opečeným arabským chlebem pita a salátem.

Ingredience:

  • 0,5 kg mletého krůtího masa
  • 1 cibule
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička římského kmínu
  • 3 stroužky česneku
  • Sůl, pepř
  • Olej (může být kvalitní olivový)

V hmoždíři roztlučte římský kmín a smíchejte jej s koriandrem. Cibuli nakrájejte nadrobno a pořádně promíchejte s umletým masem, kořením a přiměřeným množství sole. Směs nechte zhruba hodinu v ledničce odležet. Navlhčenýma rukama vytvořte masové válečky, které následně napíchněte na grilovací jehly (pokud je nemáte, můžete použít klasické špejle. Ty je nutné nejprve namočit do vody, aby nad ohněm neshořely). Následně maso potřete olejem a položte na gril. Maso grilujte zhruba 15 minut a průběžně jej otáčejte.

Krůtí kebab s petrželovou salsou

Krůtí kebab „trochu jinak“. Budete jistě mile překvapeni, jak i netypické koření pro grilování dokáže zvýraznit chuť masa.

KrXXtXXXkebab 3
Foto zrozeno.eu

Ingredience: 

  • 900 g krůtích prsou
  • Špetka mletého kardamomu
  • Špetka mleté skořice
  • 1 citron
  • Bílý vinný ocet
  • Olivový olej
  • Máslo
  • Sůl a pepř

Petrželová salsa:

  • Hrst hladkolisté petrželky
  • 2 masitá rajčata
  • 1 menší červená cibule
  • Sůl, pepř
  • Olivový olej
  • Šťáva z citronu

Marinádu smíchejte dvou lžic bílého vinného octa, čtyř lžic olivového oleje, koření a soli. Krůtí prsa nakrájejte na menší kousky a nechte v marinádě odpočívat minimálně hodinu (ideálně ale přes noc). Maso následně napíchejte na grilovací jehly a nechte před samotným grilováním pár minut odpočinout při pokojové teplotě. Následně položte na rozpálený gril a pečte zhruba 15 minut – v průběhu grilování pravidelně maso otáčejte.

V mezi čase, než se maso dodělá, si připravte petrželovou salsu.

Petržel, rajčata a cibuli nakrájejte nadrobno. Smíchejte se solí a pepřem a přidejte pár lžic (dle chuti) olivového oleje a několik kapek citronové šťávy.

Takto připravený kebab se doporučuje konzumovat s rozpečeným arabským chlebem pita.

Grilovaná krůtí prsa s kari a salátem z batátů

Tradiční krůtí prsa s netradiční chutí orientu. Překvapte své hosty tímto spojením chutí.

Ingredience:

  • 800 g krůtích prsou
  • 3 lžíce olivového oleje
  • Hrst čerstvých bylinek (petrželka, oregano, saturejka, atd…)
  • 1 lžíce červené kari pasty
  • Šťáva z 1 limetky

Na salát:

  • 2 větší batáty
  • 1 červená cibule
  • 2 hrsti zeleného salátu (mix salátů: polníček, rukola, atd…)
  • 1 šálek quinoy
  • Sůl a pepř

Krůtí prsa očistěte a rozdělte na několik steaků. Bylinky nakrájejte nadrobno a smíchejte s olivovým olejem, kari pastou, šťávou z limetky, solí a pepřem. Maso do marinády naložte a nechte ideálně přes noc marinovat.

Maso grilujte na mírném ohni z obou stran zhruba 3-5 minut (záleží na tloušťce masa). Důležité upozornění: drůbeží maso musí být vždy důkladně propečené. Tzv. „růžový střed“ – jak jej známe například z vepřové panenky, je u drůbežího masa špatně.

Batáty oloupejte a nakrájejte na malé kostky. Dejte na plech, přidejte na proužky nakrájenou cibuli a důkladně polijte olivovým olejem, osolte a opepřete. Doporučuje se ideálně rukama promíchat. Takto připravené batáty pečte zhruba 30 minut na 200 °C, dokud nejsou krásně zlaté a lehce křupavé.

Quinou uvařte dle návodu na balení a nechte vychladnout. V míse smíchejte s opečenými batáty, cibulí, lístky salátu. Dle chuti přidejte sůl, pepř a případně pár kapkami limetové šťávy.

Zdroj: zrozeno.eu

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here