Vyzkoušejte tři osvědčené recepty na vánoční cukroví z Valašska

0
792
Foto: laterna

Vanilkové rohlíčky, voňavé perníčky a ořechové hvězdičky k Vánocům na Valašsku patří stejně jako kapr s bramborovým salátem. Jak na to, aby byly správně křupavé, nerozpadaly se a chutnaly opravdu skvěle? Recepty i spoustu praktických tipů vám přináší cukrářka a pekařka Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích Pavla Stoklasová.

Vanilkové rohlíčky, které se rozplývají na jazyku

„Nešetřete na kvalitním tuku a používejte výhradně máslo. Je sice drahé, ale s levnějšími tuky je těsto jakoby gumové, daleko hůř se s ním pracuje. Mouku před pečením prosívám, aby byla nadýchaná. A velkou roli hraje i kvalita ořechů, které by měly být dobře usušené. Připravené těsto nechte minimálně den odležet v chladnu. Při tvarování rohlíčků naopak postupujte co nejrychleji. Těsto by nemělo být dlouho v kontaktu s rukama, aby si udrželo nízkou teplotu. Když v něm máslo zteplá, roztéká se a škodí to tvaru rohlíčku. Hned po vytažení z trouby ještě horké rohlíčky máčíme ve směsi mletého a vanilkového cukru a pak rovnou ukládáme do krabičky. Čím víckrát se na čerstvě upečené rohlíčky sahá, tím víc z nich cukr opadává a deformují se. Vanilkou nešetřete, na chuti se to vyplatí,“ radí Pavla Stoklasová, která se svými kolegyněmi každý rok v prosinci napeče stovky rohlíčků, na nichž si pak pochutnávají hosté při vánočních pobytech v hotelech Lanterna a Horal. A přidává ještě jednu radu: Vanilkové rohlíčky si po upečení musí odpočinout, chutné jsou až zhruba po pěti dnech!

lanterna vanocni vanilkove rohlicky 2 websize
Foto: laterna

Recept na vanilkové rohlíčky od Pavly Stoklasové a cukrářek Resortu Valachy

Potřebujeme:

  • 410 g hladké mouky
  • 140 g cukru moučka, 240 g másla
  • 140 g rozemletých ořechů
  • 1 žloutek (nejlépe z domácího vejce)
  • 20 g vanilkového cukru

Postup:

1. Ze všech surovin vypracujeme těsto a necháme ho ustát v chladnu do druhého dne, poté tvarujeme. Aby se těsto nezahřívalo, pracujeme s ním po částech.

2. Pečeme 10 až 12 minut při teplotě 180 až 200 °C.

3. Hned po vytažení ještě horké obalujeme ve směsi moučkového cukru a vanilkového cukru a rovnou ukládáme do papírových krabic; skladujeme v chladnu.

Perníčky s fondánovou polevou

Existuje celá řada receptů na perníčky. „Většinou se liší jen poměrem surovin nebo volbou tuku – Hery či másla. I já mám samozřejmě receptů více, ale nejvíc se mi osvědčil právě tento. Mám jej od své učitelky vaření z odborné školy. Je zajímavý tím, že se do těsta používá nejen pšeničná, ale částečně i žitná mouka. Perníčky díky tomu vydrží déle měkké a člověk má také pocit, že přece jen mlsá trochu zdravěji,“ říká Pavla Stoklasová s tím, že ke zdobení si zvykla místo běžného bílku s cukrem používat fondán. „Dělá hezčí bílou barvu, lépe se s ním pracuje při zdobení a ozdoba na perníčku je pak odolnější a nepraská, což je zvláště při tvoření jemnějších detailů žádoucí,“ dodává pekařka.

lanterna pernicky zdobene fondanem 1 websize
Foto: laterna

Recept na perníčky od Pavly Stoklasové a cukrářek Resortu Valachy

Potřebujeme (suroviny na 2 kg těsta – cca 200 perníčků):

  • 1 200 g hladké mouky (750 g pšeničné, 450 g žitné)
  • 420 g cukru moučka
  • 250 g Hery
  • 6 vajec
  • 8 lžic medu
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 1 vanilkový cukr
  • 3,5 lžičky sody
  • nastrouhaná kůra z 1 BIO citronu

Poleva na perníčky:

  • 400 g fondánu
  • 1 bílek
  • 8 kapek citronu

Postup:

1. Mouku prosejeme, promícháme s cukrem, sodou, perníkovým kořením a kakaem. V rendlíku rozpustíme Heru, přidáme do ní med a za stálého míchání přivedeme k varu.

2. Rozpuštěný tuk s medem vlijeme do mouky a metlami zamícháme. Vznikne tak nejprve sypká směs podobná drobence, teprve k ní přidáme všechna vejce a rozmícháme.

3. Vypracujeme těsto nejprve hnětacími metlami, pak ručně. Těsto rozdělíme na dvě poloviny, zabalíme do potravinové fólie a necháme jeden až tři dny odležet.

4. Těsto před rozvalováním po částech propracujeme na vále, pak vyválíme na 4-5 mm vysokou placku, ze které vyrábíme tvořítky různé tvary.

5. Pečeme při teplotě 190 °C, po upečení potíráme směsí z jednoho celého vejce a jednoho žloutku.

6. Připravíme si fondán a perníčky po vystydnutí dle libosti ozdobíme.

Ořechové hvězdičky

„Je to jednoduché, rychlé a chutné cukroví, které s vámi snadno zvládnou připravit i děti. Výrobu těsta i tvarování cukroví zvládne opravdu každý. Tento recept vám navíc skvěle poslouží i pro využití přebytků z pečení jiného cukroví. Na korpus využijete zbytky lineckého těsta, na hrudku zase směs na vosí úly,“ doporučuje Pavla Stoklasová.

Bez názvu 4
Foto: laterna

Recept na ořechové hvězdičky od Pavly Stoklasové a cukrářek Resortu Valachy:

Potřebujeme: Suroviny na těsto – korpus:

  • 470 g hladké mouky
  • 150 g cukru moučka
  • 315 g Hery
  • 2 žloutky
  • 20 g vanilkového cukru
  • nastrouhaná kůra z 1 BIO citronu

Suroviny na „hrudku“:

  • 300 g cukru moučka
  • 300 g mletých ořechů
  • 1 bílek

Postup:

1. Z rozváleného těsta vykrájíme hvězdičky.

2. Na ně klademe hrudky z ořechové směsi.

3. Nakonec zdobíme mandlí nebo polovinou jádra vlašského ořechu.

4. Vložíme do trouby vyhřáté na 175 až 180 °C a pečeme velmi krátce – jen pět až šest minut.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here