Mazanec, beránek, vajíčka, jidáše… Tato jídla jsou s Velikonocemi neodmyslitelně spjata. Můžete však zkusit sváteční stůl obohatit novými pochoutkami, kterými překvapíte rodinu i koledníky – a třeba se při tom nechte inspirovat tradicemi ve světě…
Velikonoce jsou vnímány nejen jako významné křesťanské svátky, ale také jako oslava jara, ťukajícího na dveře. S ním přichází i lehká jídla obohacená o bylinky a zeleninu – obzvláště na Zelený čtvrtek se tradičně připravují pokrmy z mladých kopřiv či špenátu, zdobí se petrželkou, pažitkou, pórkem… K Zelnému čtvrtku patřily také luštěniny, například hrášek, preclíky, pletence či škvarkové placky. Na Velký pátek se držel půst a lidé se zasytili pouze hustou polévkou, na Bílou sobotu hospodyňky připravovaly „hlavičku“, tedy velikonoční nádivku, a pekly mazance. Ty pravé hody nastaly o Velikonoční neděli, kdy svátky vrcholily a stoly se zaplnily řadou dobrot – vedle již zmíněných také beránkem, buchtami a různými druhy masa…
Kuřecí prsíčka s hráškem a smetanovými brambory
SUROVINY:
- 2 ks kuřecích prsou
- sůl, pepř
- olivový olej
- čerstvý tymián
- 6 brambor
- 250 ml 12% smetany
- strouhaný sýr Gran Moravia
- petrželka
- 2 stroužky česneku
- 2 menší cibule nakrájené na plátky
- máslo
- 150 g mraženého nebo čerstvého hrášku
- kousek zelené části pórku
- trocha baby listového špenátu
Příprava:
Nejprve si hned ráno naložíme kuřecí maso do trošky olivového oleje, dobře osolíme, opepříme a posypeme čerstvým tymiánem. Vše dáme do mísy, zabalíme do folie a dáme marinovat do lednice. Nejdéle z receptu trvá zapékání brambor a to až 90 minut, pokud chcete tuto dobu zkrátit, oloupané brambory místo krájení na tenké plátky rovnou na tenoučké plátky nastrouhejte, pak zapékáte cca 45–55 minut. Zapékací mističky si vytřeme máslem. V pánvi na troše olivového oleje necháme mírně zezlátnout plátky cibule, pak k nim na poslední minutu přidáme i česnek. Do zapékacích misek vrstvíme plátky brambor a střídáme s cibulovou směsí, zakončíme bramborovou vrstvou, zalijeme smetanou smíchanou s petrželkou, solí a pepřem. Vše dáme na plech, zakryjeme alobalem a cca hodinu pečeme v troubě vyhřáté na 180°C. Vrstvěte vše tak, aby vám od horního okraje zbylo cca 1,5 cm místa. Po hodině sundáme alobal a necháme ještě 15 minut péct, poté zvýšíme teplotu na 200°C a povrch brambor posypeme strouhaným sýrem, zapékáme pár minut dozlatova. Vyndáme a dáme vychladnout. V tuto chvíli je načase začít pomalu opékat kuřecí prsíčka ze všech stran dozlatova. Když jsou prsíčka skoro hotová, dáme do vedlejší pánve kousek másla, na kterém osmahneme hrášek a na malé kousky nakrájený pórek, vše doměkka opékáme. Ale pozor, nerozvařit! Na poslední chvilku vhodíme do směsi trochu baby špenátu, vše osolíme a opepříme. Na talíře navrstvíme zeleninu a na ní kuřecí prsíčko nakrájené na plátky, pak už je jen na vás, zda necháte brambory v zapékací míse nebo vyklopíte na talíř.
Sýrové muffiny
SUROVINY:
- 200 g hladké mouky
- 1 sáček sušeného droždí
- 1/2 lžičky soli
- 50 g másla
- 50 g cibulky
- 100 g provolone dolce
- 1 vejce
- 100 ml mléka
- 4 lžíce bílého vína
Příprava:
Mouku smíchejte se solí a sušeným droždím, přidejte změklé máslo a dobře promíchejte. Přidejte najemno nakrájenou cibulku a nastrouhaný sýr provolone. Vejce vyšlehejte s mlékem a vínem a přidejte ke směsi. Vypracujte těsto a naplňte jím formy na muffinky. Pečte v předehřáté troubě při 200 stupních asi 20 minut.
Křupavé košíčky ze sýru Gran Moravia plněné ricottou
SUROVINY:
Na košíčky:
- 250 g čerstvě nastrouhaného sýru Gran Moravia
- ¼ lžičky čerstvě namletého pepře
- 1 lžička olivového oleje na vymazání plechu
na náplň:
- 170 g ricotty
- ¼ hrnku smetany na šlehání
- ½ lžičky tymiánu
- 2 lžičky hladkolisté petrželky
- nakládaná sušená rajčata
- čerstvě mletý pepř, sůl
- sýr Gorgonzola DOP Dolce
Příprava:
Předehřejte troubu na 175 °C. Na plech lehce vytřený olivovým olejem položte pečicí papír. Naneste na něj hromádky strouhaného sýru Gran Moravia a lehce opepřete. Z hromádek udělejte kolečka o průměru cca 5 cm. Pečte je po menších dávkách. Když kolečka začnou bublat a zlátnout, vyndejte je z trouby a ještě teplé placičky ohněte přes naběračku tak, aby získaly tvar košíčků. Ricottu, smetanu, bylinky, pepř a sůl smíchejte a dejte do lednice. Pak směsí naplňte sýrové košíčky. Ozdobte kouskem sušeného rajčátka. Vyzkoušejte i další variantu: část ricotty nahraďte sýrem Gorgonzola DOP Dolce a vše dobře vyšlehejte na hustý krém. Nepřidávejte bylinky, aby více vynikla chuť sýru Gorgonzola.