Chcete skvělý steak? Vytuňte marinádu

0
35

Grilovací sezóna ještě není u konce, a tak vám přinášíme tipy na skvělé marinády. Potěšíme milovníky ostrých chutí, ale také fanoušky klasiky a svěžích marinád.

Barbecue neboli BBQ omáčka

Barbecue omáčka se dá běžně koupit, ale té domácí se nic nevyrovná – je levná, chutná, snadná na přípravu a přesně víte, co jste do ní dali.

Co potřebujeme:

  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • špetka drcené chilli papričky
  • 400 g konzerva loupaných krájených rajčat
  • 80 g třtinového cukru
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce Worcestrové omáčky bez lepku Labeta
  • 1 lžíce hustého rajského protlaku
  • olivový olej

Postup:

V rendlíku rozpálíme olivový olej, vhodíme do něj nadrobno pokrájenou cibuli a česnek a přidáme chilli papričku. Opékáme do sklovata. Přidáme všechny ostatní suroviny. Na mírném plameni necháme probublávat do zhoustnutí (asi 30 minut). Směs rozmixujeme, případně dosolíme a necháme zchladnout.

Pikantní pivní marináda

Čeká vás pánská jízda? Ta se rozhodně neobejde bez pořádné grilovačky. A aby maso mělo opravdový říz, je tu naše pikantní pivní marináda, která dodá šmrnc každé flákotě masa! Stačí pár základních ingrediencí a samozřejmě dobré pivo – to nesmí chybět.

Co potřebujeme:

  • 70 ml světlého piva
  • 1 cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce Sójové omáčky bez lepku LABETA
  • 1 lžička hořčice
  • 1 lžička chilli
  • ½ lžičky cukru
  • ½ lžičky soli
  • několik kapek tabasca

Postup:

Pivo, sójovou omáčku, olej a hořčici smícháme v misce. Přidáme najemno cibuli, chilli koření, sůl, cukr a na závěr přilijeme pár kapek tabasca, důkladně promícháme, necháme v lednici odležet a marinujeme.

Ďábelská marináda

Co potřebujeme:

  • 100 ml olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • 2 lžíce kečupu
  • 2 lžíce Sójové omáčky bez lepku LABETA
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 chilli papričky
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička oregana
  • ½ lžičky rozmarýnu

Postup:

Cibuli, česnek a chilli papričku nakrájíme nadrobno, přidáme ostatní suroviny, důkladně promícháme, necháme v lednici odležet a marinujeme.

Pikantní chilli marináda

Co potřebujeme:

  • 200 ml rajčatové šťávy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 chilli papričky
  • 2 lžíce cukru
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička Sójové omáčky bez lepku LABETA
  • 1 lžička soli

Postup:

Stroužky česneku prolisujeme a smícháme s rajčatovou šťávou. Přidáme rozdrcené či nakrájené chilli papričky, olej, sójovou omáčku a cukr. Vše důkladně promícháme, necháme v lednici odležet a marinujeme.

Svěží citronová marináda

Co potřebujeme:

  • 1 limetka
  • ½ citronu
  • 6 lžic olivového oleje
  • ½ lžíce Worcestrové omáčky LABETA
  • mletý bílý pepř

Postup:

Limetku a citron umyjeme a slupku nakrájíme na tenké nudličky. Vložíme je do misky, přidáme vymačkanou šťávu, worcestrovou omáčku, olej a pepř. Vše důkladně promícháme, necháme v lednici odležet a marinujeme.

Reagovat na článek

Please enter your comment!
Please enter your name here