Grilovací sezóna ještě není u konce, a tak vám přinášíme tipy na skvělé marinády. Potěšíme milovníky ostrých chutí, ale také fanoušky klasiky a svěžích marinád.
Barbecue neboli BBQ omáčka
Barbecue omáčka se dá běžně koupit, ale té domácí se nic nevyrovná – je levná, chutná, snadná na přípravu a přesně víte, co jste do ní dali.
Co potřebujeme:
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- špetka drcené chilli papričky
- 400 g konzerva loupaných krájených rajčat
- 80 g třtinového cukru
- 2 lžíce jablečného octa
- 2 lžíce Worcestrové omáčky bez lepku Labeta
- 1 lžíce hustého rajského protlaku
- olivový olej
Postup:
V rendlíku rozpálíme olivový olej, vhodíme do něj nadrobno pokrájenou cibuli a česnek a přidáme chilli papričku. Opékáme do sklovata. Přidáme všechny ostatní suroviny. Na mírném plameni necháme probublávat do zhoustnutí (asi 30 minut). Směs rozmixujeme, případně dosolíme a necháme zchladnout.
Pikantní pivní marináda
Čeká vás pánská jízda? Ta se rozhodně neobejde bez pořádné grilovačky. A aby maso mělo opravdový říz, je tu naše pikantní pivní marináda, která dodá šmrnc každé flákotě masa! Stačí pár základních ingrediencí a samozřejmě dobré pivo – to nesmí chybět.
Co potřebujeme:
- 70 ml světlého piva
- 1 cibule
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce Sójové omáčky bez lepku LABETA
- 1 lžička hořčice
- 1 lžička chilli
- ½ lžičky cukru
- ½ lžičky soli
- několik kapek tabasca
Postup:
Pivo, sójovou omáčku, olej a hořčici smícháme v misce. Přidáme najemno cibuli, chilli koření, sůl, cukr a na závěr přilijeme pár kapek tabasca, důkladně promícháme, necháme v lednici odležet a marinujeme.
Ďábelská marináda
Co potřebujeme:
- 100 ml olivového oleje
- 4 stroužky česneku
- 2 cibule
- 2 lžíce kečupu
- 2 lžíce Sójové omáčky bez lepku LABETA
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 chilli papričky
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička oregana
- ½ lžičky rozmarýnu
Postup:
Cibuli, česnek a chilli papričku nakrájíme nadrobno, přidáme ostatní suroviny, důkladně promícháme, necháme v lednici odležet a marinujeme.
Pikantní chilli marináda
Co potřebujeme:
- 200 ml rajčatové šťávy
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 chilli papričky
- 2 lžíce cukru
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička Sójové omáčky bez lepku LABETA
- 1 lžička soli
Postup:
Stroužky česneku prolisujeme a smícháme s rajčatovou šťávou. Přidáme rozdrcené či nakrájené chilli papričky, olej, sójovou omáčku a cukr. Vše důkladně promícháme, necháme v lednici odležet a marinujeme.
Svěží citronová marináda
Co potřebujeme:
- 1 limetka
- ½ citronu
- 6 lžic olivového oleje
- ½ lžíce Worcestrové omáčky LABETA
- mletý bílý pepř
Postup:
Limetku a citron umyjeme a slupku nakrájíme na tenké nudličky. Vložíme je do misky, přidáme vymačkanou šťávu, worcestrovou omáčku, olej a pepř. Vše důkladně promícháme, necháme v lednici odležet a marinujeme.