Často se cítíme těžcí nebo unavení a mnohdy po zimě přibylo i nějaké to kilo navíc. Naštěstí si už nějakou dobu užíváme slunečného jara a s ním i chuť na lehká svěží jídla, která pomohou vyčistit a znovu nastartovat organismus. Právě teď je ta nejlepší doba na detox. Oživte svůj jídelníček zeleninou, ovocem a vitamíny. Připravte si chutné špenátové tartaletky s mrkví a ovesnými vločkami a k svačině si nachystejte vitamínové smoothie.
Špenátové tartaletky
Těsto:
- 2 vejce
- 6 lžic olivového oleje
- 120 g mrkve (jemně nastrouhané)
- 100 g ovesných vloček (rozemletých)
- 140 g celozrnné mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- sůl
Náplň:
- 4 šalotky
- 2 lžíce olivového oleje
- 80 g Listového špenátu řezaného
- 8-10 sušených rajčat
- 200 ml mléka
- 2 vejce
- 100 g čedaru
- sůl
- mletý pepř
Do robotu dejte vejce s olivovým olejem a nechte prošlehat plochým nástavcem. Po chvíli přidejte nastrouhanou mrkev, najemno rozemleté vločky, mouku, prášek do pečiva a sůl dle chuti. Zpracované těsto si rozdělte na osm dílů a vytvarujte z každé části na pomoučněném válu kolečka, kterými plňte formičky na tartaletky. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů 10 minut. Mezitím si připravte náplň. Na olivovém oleji osmahněte nadrobno nakrájenou šalotku do zlatova. Přidejte špenát a směs osolte a opepřete. Nakonec přisypte nasekaná sušená rajčata a nechte vychladnout. V míse si smíchejte mléko s vejci, nastrouhaným sýrem a přidejte ke špenátové směsi. Upečené tartaletky plňte vzniklou náplní a pečte na 180 stupňů dalších 15 až 20 minut. Hotové koláčky můžete podávat v teplé i studené formě, skvěle poslouží k obědu, večeři i svačině.
Vitamínové smoothie
Příprava je opravdu velmi snadná. S jeho obsahem můžete experimentovat. Můžete přidat své oblíbené ovoce nebo sáhnout po sezónní nabídce ze zahrádky. Kromě máty je možné osvěžit nápoj například také meduňkou. A pokud chcete do těla dostat opravdu velkou porci vitamínů a minerálů, přidejte trochu kapusty. Díky malinám ji ve smoothie skoro neucítíte.
Na nápoj si připravte:
- 1 zralé mango
- 2 hrsti mražených Malin Dione
- šťáva z 1 limetky
- 2 hrsti Listového špenátu řezaného Dione
- několik lístků čerstvé máty
- 150 až 200 ml vody
Všechny ingredience důkladně promixujte a podávejte ozdobené malinou a lístkem špenátu.