Luštěniny směle nahradí i maso. Jsou doporučovány výživovými specialisty kvůli svému vysokému obsahu bílkovin a nízkému obsahu tuků. Dále obsahují vitamíny a minerály a jsou zdrojem vlákniny. Vykouzlete si z nich zdravý pokrm do krabičky.
Krémová polévka z barevné čočky, kroketa z čočky a bramborového pyré
- Čočka červená 100 g
- Čočka černá beluga 100 g
- Čočka velkozrnná 100 g
- Brambory 200 g
- Zeleninový vývar 0,5 l
- Smetana ke šlehání 1 kelímek
- Cibule 2 ks
- Strouhanka
- Vejce 1 ks
- Sůl, pepř, olivový olej, čerstvá pažitka
- Máslo 2 lžíce
Na oleji opečeme cibulku a přidáme cca 2/3 čočky. Zalijeme vývarem a vaříme do poloměkka. Pak lehce rozmixujeme tak, aby zůstaly kousky čočky. Přidáme smetanu a lžíci másla. Zbytek čočky uvaříme doměkka, vmícháme lžíci másla a polovinu přidáme do polévky. Dochutíme solí a pepřem. Brambory rozvaříme, přidáme zbylou uvařenou čočku, rozmačkáme, přidáme vejce a vytvarujeme krokety. Obalíme ve strouhance. Osmažíme a podáváme do polévky. Dozdobíme pažitkou.
Salát z barevné čočky s římským salátem, zakysaná smetana s majoránkou
- Čočka červená 100 g
- Čočka velkozrnná 200 g
- Čočka černá beluga 100 g
- Olej olivový
- Sůl
- Salát římský 500 g
- Smetana zakysaná 1 kelímek
- Majoránka sušená Vitana
- Víno bílé 1 l
Klasickou velkozrnnou čočku předem namočíme na 30 minut. Čočku uvaříme (každou zvlášť) v bílém víně a ochutíme solí. Pro zachování krásně křupavé konzistence je potřeba červenou čočku vařit maximálně 2 minuty, černou čočku cca 10 minut!
Po vystydnutí smícháme čočku dohromady s olivovým olejem. Nasekáme římský salát a vše promícháme. Zakysanou smetanu okořeníme majoránkou a podáváme se salátem.
Pohanková kaše, smažené listové těsto se skořicí, lesní ovoce v medu
- Pohanka 200 g
- Smetana 1 kelímek
- Mléko 3 dcl
- Cukr moučka 100 g
- Skořice
- Maliny 50 g
- Ostružiny 50 g
- Listové těsto 300 g
- Med 100 g
- Máslo 1 lžíce
Pohanku uvaříme v mléce a přidáme smetanu a máslo. Ochutíme pouze cukrem a necháme odležet. Listové těsto nakrájíme na nudle a usmažíme v oleji do křupava. Pak těsto bohatě obalíme v cukru a skořici. Maliny a ostružiny vložíme do horkého medu a hned podáváme s kaší, aby ovoce zůstalo celé.
Pokud chcete dezert ozvláštnit a zkusit něco méně tradičního, můžete pohanku posypat naklíčeným libečkem.