Už víte, co na oběd do krabičky? Zkuste rychlovky z luštěnin

0
120

Luštěniny směle nahradí i maso. Jsou doporučovány výživovými specialisty kvůli svému vysokému obsahu bílkovin a nízkému obsahu tuků. Dále obsahují vitamíny a minerály a jsou zdrojem vlákniny. Vykouzlete si z nich zdravý pokrm do krabičky.

Krémová polévka z barevné čočky, kroketa z čočky a bramborového pyré

  • Čočka červená 100 g
  • Čočka černá beluga 100 g
  • Čočka velkozrnná 100 g
  • Brambory 200 g
  • Zeleninový vývar 0,5 l
  • Smetana ke šlehání 1 kelímek
  • Cibule 2 ks
  • Strouhanka
  • Vejce 1 ks
  • Sůl, pepř, olivový olej, čerstvá pažitka
  • Máslo 2 lžíce

Na oleji opečeme cibulku a přidáme cca 2/3 čočky. Zalijeme vývarem a vaříme do poloměkka. Pak lehce rozmixujeme tak, aby zůstaly kousky čočky. Přidáme smetanu a lžíci másla. Zbytek čočky uvaříme doměkka, vmícháme lžíci másla a polovinu přidáme do polévky. Dochutíme solí a pepřem. Brambory rozvaříme, přidáme zbylou uvařenou čočku, rozmačkáme, přidáme vejce a vytvarujeme krokety. Obalíme ve strouhance. Osmažíme a podáváme do polévky. Dozdobíme pažitkou.

Salát z barevné čočky s římským salátem, zakysaná smetana s majoránkou

  • Čočka červená 100 g  
  • Čočka velkozrnná 200 g
  • Čočka černá beluga 100 g
  • Olej olivový
  • Sůl
  • Salát římský 500 g
  • Smetana zakysaná 1 kelímek
  • Majoránka sušená Vitana
  • Víno bílé 1 l

Klasickou velkozrnnou čočku předem namočíme na 30 minut. Čočku uvaříme (každou zvlášť) v bílém víně a ochutíme solí. Pro zachování krásně křupavé konzistence je potřeba červenou čočku vařit maximálně 2 minuty, černou čočku cca 10 minut!

Po vystydnutí smícháme čočku dohromady s olivovým olejem. Nasekáme římský salát a vše promícháme. Zakysanou smetanu okořeníme majoránkou a podáváme se salátem.

Pohanková kaše, smažené listové těsto se skořicí, lesní ovoce v medu

  • Pohanka 200 g
  • Smetana 1 kelímek
  • Mléko 3 dcl
  • Cukr moučka 100 g
  • Skořice
  • Maliny 50 g
  • Ostružiny 50 g
  • Listové těsto 300 g
  •  Med 100 g
  • Máslo 1 lžíce

Pohanku uvaříme v mléce a přidáme smetanu a máslo. Ochutíme pouze cukrem a necháme odležet. Listové těsto nakrájíme na nudle a usmažíme v oleji do křupava. Pak těsto bohatě obalíme v cukru a skořici. Maliny a ostružiny vložíme do horkého medu a hned podáváme s kaší, aby ovoce zůstalo celé.

Pokud chcete dezert ozvláštnit a zkusit něco méně tradičního, můžete pohanku posypat naklíčeným libečkem.

Reagovat na článek

Please enter your comment!
Please enter your name here