Ty nejlahodnější máslové sušenky upečete jen z kvalitního bio másla

0
61

Máslo se na našem jídelním stole objevuje i několikrát denně. Mažeme si jej na pečivo, vaříme s ním, a především z něj pečeme. Právě tuk je nositelem chuti a vůně, proto je máslo při přípravě sladkých dezertů tolik vyhledávané a výrobky z něj jsou tak dobré. Především proto, že jej využíváme tak často, měli bychom se při jeho výběru soustředit na kvalitu. Jedině z poctivého másla totiž upečete ty nejlepší sušenky, na které vám přinášíme recept.

Máslo musí splňovat zákonem dané požadavky. Minimální obsah tuku je 80 % a maximální obsah vody činí 16 %. Co se týče tuku, jeho obsah může být i vyšší, nesmí však přesáhnout hranici 90 %. Platí, že čím více procent tuku, tím je máslo dražší. Nabídka másel v běžných supermarketech obvykle mívá 82 %, lze najít ale i máslo s 85 %. Barva má být přirozeně žlutavá.

Kam pro to nejlepší máslo?

Kvalitu másla zaručuje logo biolistu či biozebry, výrobky s tímto označením totiž pocházejí z ekologického zemědělství a jsou dostupné i v obchodních řetězcích. Ekologické zemědělství dbá na kvalitu suroviny ale i způsob produkce. Zvířata žijí v přirozeném prostředí, mají přístup na pastvu a celkové pohodě zvířat sedláci věnují maximum pozornosti a respektují vždy jejich přirozené potřeby – ať už se jedná o pastvu nebo například socializaci.  Dobrou variantou jsou bio másla od lokálních farmářů, kam si pro ně můžete sami zajet a podívat se, kde oblíbená pochoutka vzniká. Krávy tím, že žijí v téměř přirozených podmínkách, s přístupem do výběhu, mají daleko lepší zdravotní stav, žijí déle. Přirozená chuť másla a jeho charakteristické aroma nejlépe vynikne v jednoduchých receptech s pár ingrediencemi. Vyzkoušejte recept na poctivé lahodné máslové sušenky s nádechem citronu, které můžete jen tak chroupat k odpolední kávě nebo přibalit s sebou na výlet.

Vynikající máslové sušenky

Co budete potřebovat?

  • 400 gramů bio hladké mouky
  • 200 gramů bio másla
  • 180 gramů moučkového cukru
  • 2 bio vejce
  • bio citron

Změklé máslo vyšlehejte společně s moučkovým cukrem do hladké pěny, přidejte dvě vejce a znovu krátce šlehejte. Do mísy přidejte mouku a nastrouhanou kůru z bio citronu. Právě proto, že budete využívat zejména kůru, je o to důležitější, aby nebyla nijak chemicky ošetřena. Polovinu citronu vymačkejte a šťávu vlijte ke směsi, ze které vypracujte těsto. Zabalte jej do potravinářské fólie a nechte jej minimálně dvě hodiny odpočinout v chladničce.

Po vyjmutí z lednice jej nechte malinko povolit, rozdělte na poloviny a na pomoučněném vále vyválejte placky tlusté asi půl centimetru. Kulatým vykrajovátkem vytvořte sušenky, které přemístíte na pekáč vystlaný pečícím papírem. Pokud máte razítka na sušenky, můžete na obtisknout na kolečka. Troubu předehřejte na 170° Celsia a pečte 10 až 15 minut, než začnou zlátnout okraje.

Reagovat na článek

Please enter your comment!
Please enter your name here