Tipy na zdravé víkendové mlsání

0
1656

Nevíte, co péct pro svoje blízké? Nabízíme vám dobroty s netradičními recepty. Pojďte si s námi vychutnat skyrové šneky, donuty či nepečený dort.

Skyroví šneci

Ingredience:

  • 150 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • Špetka soli
  • 120 g Skyru natur
  • 1 lžíce rajčatové pasty
  • 50 g strouhané mozzarely
  • Sušená bazalka nebo oregano
  • Podle chuti: na tenko nakrájené rajče/olivy/šunka/feferonka

Postup:

Předehřejeme troubu na 190 °C a na plech si připravíme pečící papír. Do misky dáme SKYR, lehce promícháme. V další misce smícháme 100 g mouky, prášek do pečiva a sůl, směs poté přisypeme ke SKYRU a mícháme, dokud se nevytvoří těsto (do podoby mírně lepkavé koule). Necháme těsto v míse a pomalu přidáváme zbytek mouky, následně hněteme, dokud hmota nebude hladká a nelepkavá (celý proces zabere asi 5 minut). Těsto následně vyklopíme na pečící papír a vytvarujeme z něho obdélník, válečkem vyválíme asi na 1,5 cm vysokou placku. Tu pomažeme rajčatovou pastou, rovnoměrně posypeme sýrem a podle chuti přidáme na tenko nakrájená rajčata, olivy, šunku nebo feferonku. Když máme pokladeno, začneme těsto od delší strany rolovat a následně jej nakrájíme na kolečka zhruba 1 – 1,5 cm široké. Na závěr kolečka lehce rozmačkáme a posypeme bylinkami. Pečeme asi 12-15 minut nebo do doby, než se sýr roztaví a těsto získá lehce nazlátlou barvu. 

Skyr podzim 2019 135 of 365web

Donuty se skyrem

Ingredience:

Na donuty:

  • 1 a ½ šálku mouky
  • ½ šálku třtinového cukru
  • 1 a ½ čajové lžičky prášku do pečiva
  • ½ čajové lžičky jedlé sody
  • ¼ čajové lžičky skořice
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 vejce, vyšlehané
  • 3 polévkové lžíce změklého másla
  • 1/4 šálku plnotučného mléka
  • 2/3 šálků SKYRU natur
  • 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Na ozdobu:

  • 3 šálky SKYRU natur
  • Čerstvé nakrájené jahody
  • Čerstvé ostružiny
  • Čerstvé borůvky
  • Čerstvé maliny
  • Med

Postup:

Nejprve předehřejeme troubu na 180 °C.  Ve velké míse následně smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici a muškátový oříšek. Za pomoci stolního robota smícháme vejce, plnotučné mléko, SKYR, vanilkový extrakt a rozpuštěné máslo. Mixiujeme do doby, než se ingredience smíchají. Poté přidáváme postupně po třetinách suché ingredience k mokrým, dokud se nespojí.

Vezmeme donutovací pánev a vystříkáme ji nepřilnavým kuchyňským sprejem. Každou koblihovou jamku naplníme do ¾ těstem a dáme péct na 7 až 9 minut. Po vyjmutí z trouby necháme donuty vychladnout.

Když nám donutky vystydnou, vezmeme širokou sklenici a na její dno položíme první z nich. Poté přidáme asi ¼ šálku SKYRU a směs čerstvého ovoce, na to další donut a opět dozdobíme SKYREM a ovocem. Na závěr dozdobíme medem. Stejným způsobem naplníme další skleničky. 

Skyr podzim 2019 225 of 365web

Skyrový dort

Ingredience:

  • 400 g SKYRU malina
  • 5 plátků želatiny
  • 110 ml mléka
  • Lžíce medu
  • Ovoce

Postup:

Želatinu smícháme zhruba se 150 ml vody a necháme čtvrt hodiny nabobtnat. Mezi tím si dáme na plotýnku ohřívat mléko, přidáme med a následně vložíme vymačkanou želatinu. Na nízkou teplotu následně zahříváme tak dlouho, dokud se želatina nerozpustí. Když směs vychladne, přidáme SKYR a nalijeme do dortové formy. Poté přidáme ovoce dle chuti, různě jej vtlačíme do směsi a když máme hotovo, dáme chladit do ledničky. Když hmota po několika hodinách ztuhne, můžeme servírovat. 

Skyr podzim 2019 37 of 365web

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here