Smetana je základ. Co z ní vykouzlit v kuchyni?

0
48

Smetana je jedna z nejoblíbenějších surovin českých kuchařek. Používá se jak do slaných, tak i do sladkých receptů. My vám přinášíme italské recepty se smetanou, která tradiční recepty zjemní a dodá jim perfektní chuť.

Ricottový nákyp s cuketou 

Suroviny (pro 4 osoby):

  • 350 g ricotty
  • 150 g smetany
  • 2 vejce, hrst nastrouhaného sýru Gran Moravia
  • 1 větší cuketa
  • máslo
  • sůl, pepř
  • rajčatová passata s bazalkou
  • lžička cukru 

Příprava:

Rozmíchejte ricottu se smetanou, vejci a nastrouhaným sýrem. Osolte a opepřete a míchejte, až vznikne hladký krém. Cuketu omyjte, oloupejte, nakrájejte na malé kostičky a vmíchejte do krému. Malé pečicí formičky vymažte máslem a naplňte je do tří čtvrtin krémem. Dejte péct do trouby při 180 stupních na 15 minut, až budou mini nákypy pěkně vyběhlé a lehce nazlátlé. Rajčatovou passatu dejte vařit do kastrůlku spolu s trochou olivového oleje, špetkou soli a cukru. Nákypy vyklepněte z formičky a podávejte spolu s rajčatovou omáčkou.

Mrkvový krém s fondue z Taleggia

Suroviny (pro 4-5 osob):

  • 700 g mrkve
  • 1 snítka řapíkatého celeru
  • ½ cibule, 1,5 l zeleninového vývaru
  • extra panenský olivový olej 
  • sůl, pepř, tymián

na fondue:

  • 75 g smetany
  • 130 g sýru Taleggio

Příprava:

Krém: Na oleji osmahněte najemno nakrájenou cibuli a řapíkatý celer, pak přidejte mrkev nakrájenou na malé kousky a nechte chvíli ovonět. Přidejte tymián a zeleninový vývar, osolte a opepřete. Vařte asi 30 minut a poté tyčovým mixérem rozmixujte v krém. Pokud je krém příliš hustý, nařeďte dalším vývarem. Fondue: sýr Taleggio nakrájejte na kostičky a rozpusťte ho ve smetaně zahřívané na nízkou teplotu. Krém nalijte do talířů a ozdobte ho sýrovým fondue. Podávejte s kostičkami opečeného chleba.

Lasagne se salsicciou a mozzarellou

Suroviny (pro 6 osob):

  • 400 g těstovin lasagne
  • 500 g klobásky salsiccia
  • 200 g mozzarelly filone 
  • 250 ml smetany
  • 150 g sýra Gran Moravia
  • sklenice červeného vína
  • několik lžic rajčatové omáčky
  • 1 bobkový list
  • 1 mrkev
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • ½ cibule
  • 1 stroužek česneku
  • extra panenský olivový olej
  • sůl dle potřeby

Příprava:

Mozzarellu filone nakrájejte na tenké plátky. Omyjte stonek celeru a oloupejte mrkev a cibuli, poté vše nakrájejte na kostičky. Zeleninu orestujte na pánvi s troškou oleje, celým stroužkem česneku a bobkovým listem. Potom přidejte nakrájenou salsicciu, nechte ji krátce orestovat a poté podlijte vínem a nechte na prudkém ohni odpařit. Jakmile se víno vypaří, ztlumte žár, přidejte pár lžic rajčatové omáčky, osolte a duste pod pokličkou na mírném žáru, až bude maso uvařené. Vytřete pekáč troškou oleje a začněte vrstvit: na dno rozprostřete lasagne, na ně vrstvu salsicci s několika plátky mozzarelly, přelijte smetanou a posypte strouhaným sýrem Gran Moravia. Přikryjte další vrstvou lasagní a stejným způsobem pokračujte až do vyčerpání surovin. Na poslední vrstvu rozetřete trošku smetany a nasypte zbývající sýr Gran Moravia.  Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 40 minut, prvních 20 minut zakryté alobalem, poté pečte odkryté.

Těstoviny se speckem a gorgonzolou

Suroviny (pro 4 osoby):

  • 350 g krátkých těstovin
  • 150 g italského specku
  • 150 g gorgonzoly Brazzale
  • 200 ml smetany
  • hrst mandlí nebo pinií
  • oříšek másla
  • sůl, pepř

Příprava:

Dejte vařit těstoviny. Mezitím na pánvi nasucho opražte mandle či pinie. Speck nakrájejte na proužky a opečte je na pánvi na rozpuštěném másle dokřupava. Na mírném žáru zahřejte smetanu a dejte do ní rozpustit gorgonzolu nakrájenou na kostičky. Uvařené těstoviny smíchejte s krémovou omáčkou, na talíři posypte křupavým speckem a opraženými mandlemi/piniemi.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here