Slaďoučké švestky v menu nesmí chybět. Zpříjemněte si závěr léta nejen sladkými dobrotami

0
100
Foto: Pixabay/JillWellington

Vedle jablek, hrušek nebo třeba hroznového vína má každý z nás s koncem léta neodmyslitelně spjaté také šťavnaté švestky. Vždyť kdo by této pochoutce odolal? Pakliže už vás nudí klasické recepty v podobě koláčů, povidel nebo kynutých knedlíků, zkuste si tentokrát vychutnat švestky v trochu netradičnějších receptech!

Každá správná hospodyňka si dává záležet na tom, aby její pokrm byl ten nejlepší a sklidil úspěch i u nejnáročnějších strávníků. Je ovšem dobré si uvědomit, že nestačí pouze skvělý recept, neméně důležité je dbát také na výběr těch nejlepších surovin. Prvotřídní kvalitu zaručí certifikované bioprodukty.

Jogurtový závin se švestkami a mákem

2 1
Foto: BIO
  • 300 g hladké mouky
  • 70 g másla
  • 150 g jogurtu
  • mletý mák
  • 30 švestek
  • ½ hrnku třtinového cukru
  • mletá skořice
  • vejce
  • moučkový cukr

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Smíchejte mouku, špetku soli, změklé máslo, jogurt a vypracujte hladké těsto. To rozdělte na dvě části, každou z nich vyválejte na tenký obdélník, posypte mákem, poklaďte důkladně omytými vypeckovanými švestkami, dle chuti pocukrujte a posypte skořicí. Horní a dolní okraj zahněte dovnitř, těsto srolujte a položte na plech vyložený pečicím papírem spojem dolů. Záviny propíchejte vidličkou, potřete rozšlehaným vejcem a posypte třtinovým cukrem. Pečte v troubě asi půl hodiny.

Kuřecí paličky se švestkovým čatní

Kureci palicky se svestkovym catni
Foto: BIO
  • 8 ks kuřecích paliček
  • 2 lžíce medu
  • lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500 g švestek
  • červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • mletá skořice
  • 10 g čerstvého zázvoru
  • lžička chilli
  • 70 g želírovacího cukru
  • 2 lžíce vinného octa
  • sůl, pepř

Paličky omyjte a každou z nich příčně nakrojte. Do mísy vložte sójovou omáčku, med, olivový olej a promíchejte. Ve směsi obalte kuřecí paličky a nechte minimálně půl hodiny marinovat v lednici. Troubu předehřejte na 200 stupňů. Maso dejte na pekáček s kapkou oleje a pečte přibližně 30 minut. Občas obraťte a podlijte vodou, aby se paličky nepřipékaly. Mezitím si připravte čatní. Na lžíci oleje lehce orestujte na měsíčky nakrájenou červenou cibuli, najemno nasekaný zázvor a prolisovaný česnek. Přidejte vypeckované nakrájené švestky, skořici, chilli a čerstvě namletý pepř. Vše lehce podlijte vodou, přiklopte a duste na mírném ohni asi 15 minut. Přidejte vinný ocet, a ještě chvíli povařte. Směs rozmixujte, přidejte želírovací cukr, dosolte a podávejte s hotovými kuřecími paličkami.  

Zdroj: BIO

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here