Sladké pečení se zeleninou. Vyzkoušejte tři nejoblíbenější recepty

0
1986
Foto BIO

Pečete rádi sladké moučníky a už nevíte, čím je ozvláštnit? Vyzkoušejte namísto třešní, jahod nebo malin chutnou variantu se zeleninou. Ačkoliv to nemusí znít zrovna slibně, uvidíte, že si pochutnáte. Můžete vybírat hned z několika druhů.

Asi nejvyhledávanějším moučníkem ze zeleniny je mrkvový dort. Šťavnaté těsto s kousky mrkve a oříšky vyniká svou vláčnou a jemnou chutí, která i zatvrzelé odpůrce zeleniny přiměje k tomu, aby změnili názor. Čím dál oblíbenější je také cuketa, a to především díky své dužině, která dodá výslednému těstu vláčnost. Můžete také vyzkoušet červenou řepu, bude se například hodit do perníku, nebo koláč ze sladkých batátů. Fantazii se meze nekladou.

Tradiční mrkvový koláč

  • 2 hrnky třtinového cukru
  • 2 hrnky mouky (polohrubá)
  • 8 ks mrkve
  • 4 ks vejce
  • 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů
  • 1 a 1/4 hrnku rostlinného oleje
  • 2 lžičky javorového sirupu
  • 1lžíce medu
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky mleté́ skořice

Na krém:

  • 500 g bio čerstvého smetanového sýru
  • 1 hrnek bio třtinového cukru
  • 2 lžíce bio másla
  • 1 lžička bio javorového sirupu
  • šťáva z 1 bio citronu

Troubu si předehřejte na 175 stupňů. Do jedné mísy přidejte postupně vejce, cukr, med a javorový́ sirup. Vše dobře promíchejte. Ve druhé míse smíchejte všechny suché přísady, které posléze postupně přidávejte k první směsi. Až se ingredience propojí, přidejte olej, nastrouhanou mrkev a také oříšky. Hotové těsto vložte do vymazané formy. Pečte asi jednu hodinu. Mezitím si připravte krém. Smetanový sýr a všechny další přísady přidávejte postupně do mísy a vše dobře promíchejte, dokud nevznikne hebký krém.

Jakmile dort dopečete, nechte ho vychladnout a poté jej podélně rozkrojte.  Jednu část potřete krémem a přiklopte druhým dílem. Krém doporučujeme přidat i na vrch dortu a pokud vám ještě trocha zůstane, můžete jím ozdobit i boky a přidat oříšky.

Dort z červené řepy

Dort z cervene repy 1
Foto BIO
  • 250 g červené řepy (předvařené)
  • 200 g čokolády
  • 100 g čokolády na ozdobení
  • 120 g mletých mandlí
  • 4 ks vajec
  • 150 g třtinového cukru
  • 1 celý prášek do pečiva
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 lžíce medu
  • kapka vanilkového extraktu
  • mouka na vysypání

Do mísy vložte všechny suché ingredience a dobře je smíchejte. Následně si nastrouhejte řepu nahrubo a vložte ji ke směsi. Poté postupně přidávejte žloutky a vše míchejte tak dlouho, než vznikne hladké těsto. Ve vodní lázni si rozpusťte čokoládu nakrájenou na malé kousky. Jakmile čokoláda trochu vychladne, přidejte ji ke směsi. Vše znovu promíchejte a na závěr vmíchejte med a vanilku. Směs nalijte do připravené, předem vysypané formy. Pečte v horkovzdušné troubě na 200 stupňů cca 50 minut. Po upečení a vychladnutí dort opatrně ořízněte od okrajů formy.

Cuketová bábovka

Cuketova babovka
Foto BIO
  • 200 g mouky
  • 200 g třtinového cukru
  • 200 g nastrouhané cukety
  • 3 ks vajec
  • 1,5-2 dcl mléka
  • 6 lžic rostlinného oleje
  • 1/2 prášku do pečiva

Cuketu zbavte vnitřku s jádry a najemno nastrouhejte. Smícháme všechny sypké suroviny, poté přidejte žloutky, mléko a olej. Vše promíchejte. Z bílku ušlehejte sníh a pomalými pohyby ho vmíchávejte do směsi. Díky němu bude bábovka nadýchaná. Pečte při 160 stupních asi 45 minut.

Zdroj BIO

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here