Konec srpna znamená jediné – sezóna rajčat se blíží do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.
Zralá rajčata jsou typická svou jedinečnou chutí, a to díky tomu že v sobě snoubí kyselou a sladkou příchuť. Obsahují rovněž mnoho cenných látek, zejména draslík, vlákninu, zinek nebo tyramin. V jejich plodech se nachází také mnoho vody a uchovávají v sobě antioxidanty, které buňky chrání před volnými radikály. Jsou tak skvělým společníkem nejen díky své chuti, ale jsou i přínosem pro naše tělo.
Pokud zoufáte nad tím, že je jejich sezóna krátká a už brzy se budeme muset smířit s tím, že žádná čerstvá neseženete, nezoufejte. Můžete si jejich čerstvost částečně prodloužit správným skladováním nebo si je usušit, naložit či zavařit.
Domácí rajčatové pesto
- 1 kg rajčat
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- šťáva z citrónu
- bio bazalka
- sůl a pepř na dochucení
Rajčata na spodní straně nařežeme nožem do tvaru křížku tak, aby se nám po spaření lépe loupala. Vložíme je do mísy a zalijeme převařenou horkou vodou tak, aby se celá ponořila. Necháme odstát a po vychladnutí oloupeme. Poté je rozkrojíme a vydlábneme semínka. Následně všechny ingredience vložíme do mixéru a mixujeme, dokud nevznikne kašovitá konzistence. Můžeme přidat také parmezán nebo chilli papričku dle chuti. Na závěr osolíme a opepříme.
Náš tip: Pro aromatičtější chuť můžete bazalku přidat až těsně před podáváním s těstovinami.
Kečup jako od babičky
- 1 kg rajčat
- 1 ks cibule
- 100 g třtinového cukru
- 60 ml jablečného octu
- Asi 100 ml vody
- 2 ks bobkového listu
- špetka mleté skořice
- špetka nového koření
- špetka muškátového oříšku
- lžička mleté papriky
- 3 kuličky pepře
Rajčata a cibuli očistíme a nakrájíme na menší kousky, které vložíme do hrnce s vodou, octem a cukrem. Koření doporučujeme zabalit do pytlíku, aby se vám lépe vytahovalo. Postačí kus látky, který ovážete nití. Za občasného míchání vařte asi 45 minut, dokud se směs nerozvaří. Poté koření vyjmeme a pomocí tyčového mixéru směs rozmixujeme. Následně přes síto směs propasírujeme a rozdělíme do čistých a vyvařených skleniček. Sterilujeme asi 15-20 minut při teplotě 90 stupňů.
Výtečná sušená rajčata
- 1 kg rajčat
- 8 stroužků česneku
- hrst sušené bazalky
- extra panenský olivový olej
- špetka chilli papričky dle chuti
- sůl
Nejprve si připravíme plech, na který rozložíme pečící papír. Poté si očistíme rajčata a napůl je rozřízneme. Osolíme a přidáme sušenou bazalku. Pečeme asi jednu hodinu při teplotě 180 stupňů, poté snížíme teplotu na 120 a necháme je v troubě 30 minut. Následně ještě ubereme a při 100 stupních pečeme ještě 45 minut. Takto usušená a vychladlá rajčata dáme do připravených, vyvařených skleniček. Přidáme česnek a zakápneme olivovým olejem tak, aby se celá ponořila.
Foto: BIO