Rýže a luštěniny každý den na jiný způsob

0
812

Také vám už dochází inspirace, co uvařit, abyste potěšili své děti a zároveň zpracovali dosud nevyužité suroviny? Na to jsou rýže a luštěniny ideální, protože obsahují pro tělo potřebné živiny. Rýže navíc díky komplexním sacharidům zasytí na celkem dlouhou dobu. Pokud rádi experimentujete, rýže a luštěniny jsou pro vás ta správná volba. Dá se z nich totiž vykouzlit nekonečně mnoho receptů.

Na nedávno spuštěných webových stránkách www.vseoryzi.cz najdete opravdu vše, co se hodí vědět o rýži, luštěninách a racio přílohách. Dozvíte se například, že 100 kg sklizené rýže je po zpracování jen 60 kg rýže bílé.  Z mapky zjistíte odkud různé druhy rýže pochází a jaká se dováží k nám do Česka, nebo že na světě existuje 40 000 odrůd rýže. Dočtete se také, podle čeho se posuzuje kvalita rýže a co předchází tomu, než se rýže dostane do regálů obchodů.

Každý druh rýže například voní trochu jinak, chutná jinak, a dokonce má i jinou konzistenci. Aby si vybral opravdu každý, Vitana nabízí mnoho druhů rýže, luštěnin a racio příloh, s nimiž své oblíbené jídlo posunete zas o kousek výš.

Tipy na rychlý oběd

Od března také v obchodech naleznete chutné a kvalitní luštěniny ve varných sáčcích jako rozšíření oblíbené řady „Dej si super jídlo“. Směsi jsou již ochucené a jsou velmi jednoduché na přípravu. Můžete je mít stále při ruce a během chvilky vykouzlit lehký oběd či výtečnou a zdravou večeři. Tyto směsi jsou bez jakýchkoli konzervačních látek, umělých aromat a barviv, bez přidaného glutamátu a bez palmového oleje. Obsahují pouze luštěniny, koření, bylinky, zeleninu a řepkový olej. V balení najdete tři varné sáčky po 80 gramech a vybrat si můžete ze dvou variant – „Hrách a kroupy“ či „Bulgur a čočka“.

Kuřecí prsa v omáčce z kurkumy, špenátový kuskus

kuře
  • Kuřecí prsa 600 g
  • Olej olivový
  • Sůl
  • Kurkuma mletá Vitana
  • Smetana 5 dcl
  • Špenát listový 50 g
  • Kuskus Vitana 400 g
  • Máslo 2 lžíce
  • Vývar zeleninový 1 l
  • Cibule 2 ks

Postup:

Kuřecí prsa zprudka opečeme a odložíme na talíř. Na oleji orestujeme cibulku a přidáme kurkumu. Zalijeme smetanou a vrátíme zpět kuřecí prsa. Na mírném ohni připravujeme 1 hodinu při maximálně 80 °C. Nakonec přidáme máslo na zjemnění omáčky.

Špenát rozmixujeme se zeleninovým vývarem a přivedeme k varu. Směsí přelijeme kuskus a ochutíme solí. Přidáme olivový olej, zakryjeme a necháme cca 5 minut bobtnat. Pak podáváme.

Pohanková kaše, smažené listové těsto se skořicí, lesní ovoce v medu

Pohanková kaše, smažené listové těsto se skořicí, lesní ovoce v medu
  • Pohanka Vitana 200 g
  • Smetana 1 kelímek
  • Mléko 3 dcl
  • Cukr moučka 100 g
  • Skořice
  • Maliny 50 g
  • Ostružiny 50 g
  • Listové těsto 300 g
  • Med 100 g
  • Máslo 1 lžíce

Postup:

Pohanku uvaříme v mléce a přidáme smetanu a máslo. Ochutíme pouze cukrem a necháme odležet. Listové těsto nakrájíme na nudle a usmažíme v oleji do křupava. Pak těsto bohatě obalíme v cukru a skořici. Maliny a ostružiny vložíme do horkého medu a hned podáváme
s kaší, aby ovoce zůstalo celé.

Pokud chcete dezert ozvláštnit a zkusit něco méně tradičního, můžete pohanku posypat naklíčeným libečkem.

Pečený losos s italským risotem

losos
  • Losos bez kůže 800 g
  • Rýže Arborio 200 g
  • Šalotka 10 g
  • Bílé víno 40 g
  • Kuřecí vývar 800 – 1000 g
  • Máslo 40 g
  • Parmazán 80 g
  • Olivový olej 10 g
  • Gurmánské italské koření od Vitany 6 g
  • Cherry rajčata 100 g
  • Sůl 1 g
  • Pepř 0,5 g
  • Citron 2 ks

Postup:

Na olivovém oleji orestujeme lehce šalotku, přidáme rýži a krátce prohřejeme. Přidáme bílé víno a necháme ho zcela vyvařit. Poté pozvolna přiléváme vývar a dusíme rýži do poloměkka. Poté odstavíme, zašleháme máslo a ke konci přidáme nastrouhaný parmazán a již nevaříme. Lososa lehce potřeme olejem a okořeníme italským kořením. Lososa opečeme z jedné strany 2-3 minuty (podle výšky lososa) a poté otočíme a pečeme další 2-3 minuty. Poté na vypnuté plotýnce necháme lososa ještě dojít cca 10 minut. Citron a rajčata lehce opečeme na olivovém oleji a zdobíme jim lososa.

Vepřová kotleta “sous vide“ fazolové ragú s drcenými tomaty

kotl
  • Vepřová kotleta 600 g
  • Sůl
  • Olej olivový
  • Fazole bílé Vitana 400 g
  • Rajčata drcená 200 g
  • Mini rajčátka čerstvá 100 g
  • Bazalka hrst čerstvé
  • Cibule 1 větší
  • Máslo 50 g
  • Vývar zeleninový 1 l

Postup:

Vepřovou kotletu opečeme vcelku na pánvi na oleji ze všech stran a ochutíme solí. Pak ji zabalíme do potravinářské fólie (nebo do vakuového pytle) a utáhneme. Takto připravené maso dáme do vodní lázně na cca 2 hodiny při 68 °C. Pak kotletu ještě opečeme na pánvi ze všech stran a nakrájíme na jednotlivé porce.

Na cibuli opečeme předem namočené bílé fazole a zalijeme vývarem. Přidáme drcená rajčata a vaříme doměkka. Pak přidáme máslo a bazalku. Nakonec opečeme mini rajčátka, vmícháme k fazolím a podáváme. Můžeme doplnit bazalkovým olejem (trochu bazalky rozmixované v olivovém oleji).

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here