Také vám už dochází inspirace, co uvařit, abyste potěšili své děti a zároveň zpracovali dosud nevyužité suroviny? Na to jsou rýže a luštěniny ideální, protože obsahují pro tělo potřebné živiny. Rýže navíc díky komplexním sacharidům zasytí na celkem dlouhou dobu. Pokud rádi experimentujete, rýže a luštěniny jsou pro vás ta správná volba. Dá se z nich totiž vykouzlit nekonečně mnoho receptů.
Na nedávno spuštěných webových stránkách www.vseoryzi.cz najdete opravdu vše, co se hodí vědět o rýži, luštěninách a racio přílohách. Dozvíte se například, že 100 kg sklizené rýže je po zpracování jen 60 kg rýže bílé. Z mapky zjistíte odkud různé druhy rýže pochází a jaká se dováží k nám do Česka, nebo že na světě existuje 40 000 odrůd rýže. Dočtete se také, podle čeho se posuzuje kvalita rýže a co předchází tomu, než se rýže dostane do regálů obchodů.
Každý druh rýže například voní trochu jinak, chutná jinak, a dokonce má i jinou konzistenci. Aby si vybral opravdu každý, Vitana nabízí mnoho druhů rýže, luštěnin a racio příloh, s nimiž své oblíbené jídlo posunete zas o kousek výš.
Tipy na rychlý oběd
Od března také v obchodech naleznete chutné a kvalitní luštěniny ve varných sáčcích jako rozšíření oblíbené řady „Dej si super jídlo“. Směsi jsou již ochucené a jsou velmi jednoduché na přípravu. Můžete je mít stále při ruce a během chvilky vykouzlit lehký oběd či výtečnou a zdravou večeři. Tyto směsi jsou bez jakýchkoli konzervačních látek, umělých aromat a barviv, bez přidaného glutamátu a bez palmového oleje. Obsahují pouze luštěniny, koření, bylinky, zeleninu a řepkový olej. V balení najdete tři varné sáčky po 80 gramech a vybrat si můžete ze dvou variant – „Hrách a kroupy“ či „Bulgur a čočka“.
Kuřecí prsa v omáčce z kurkumy, špenátový kuskus
- Kuřecí prsa 600 g
- Olej olivový
- Sůl
- Kurkuma mletá Vitana
- Smetana 5 dcl
- Špenát listový 50 g
- Kuskus Vitana 400 g
- Máslo 2 lžíce
- Vývar zeleninový 1 l
- Cibule 2 ks
Postup:
Kuřecí prsa zprudka opečeme a odložíme na talíř. Na oleji orestujeme cibulku a přidáme kurkumu. Zalijeme smetanou a vrátíme zpět kuřecí prsa. Na mírném ohni připravujeme 1 hodinu při maximálně 80 °C. Nakonec přidáme máslo na zjemnění omáčky.
Špenát rozmixujeme se zeleninovým vývarem a přivedeme k varu. Směsí přelijeme kuskus a ochutíme solí. Přidáme olivový olej, zakryjeme a necháme cca 5 minut bobtnat. Pak podáváme.
Pohanková kaše, smažené listové těsto se skořicí, lesní ovoce v medu
- Pohanka Vitana 200 g
- Smetana 1 kelímek
- Mléko 3 dcl
- Cukr moučka 100 g
- Skořice
- Maliny 50 g
- Ostružiny 50 g
- Listové těsto 300 g
- Med 100 g
- Máslo 1 lžíce
Postup:
Pohanku uvaříme v mléce a přidáme smetanu a máslo. Ochutíme pouze cukrem a necháme odležet. Listové těsto nakrájíme na nudle a usmažíme v oleji do křupava. Pak těsto bohatě obalíme v cukru a skořici. Maliny a ostružiny vložíme do horkého medu a hned podáváme
s kaší, aby ovoce zůstalo celé.
Pokud chcete dezert ozvláštnit a zkusit něco méně tradičního, můžete pohanku posypat naklíčeným libečkem.
Pečený losos s italským risotem
- Losos bez kůže 800 g
- Rýže Arborio 200 g
- Šalotka 10 g
- Bílé víno 40 g
- Kuřecí vývar 800 – 1000 g
- Máslo 40 g
- Parmazán 80 g
- Olivový olej 10 g
- Gurmánské italské koření od Vitany 6 g
- Cherry rajčata 100 g
- Sůl 1 g
- Pepř 0,5 g
- Citron 2 ks
Postup:
Na olivovém oleji orestujeme lehce šalotku, přidáme rýži a krátce prohřejeme. Přidáme bílé víno a necháme ho zcela vyvařit. Poté pozvolna přiléváme vývar a dusíme rýži do poloměkka. Poté odstavíme, zašleháme máslo a ke konci přidáme nastrouhaný parmazán a již nevaříme. Lososa lehce potřeme olejem a okořeníme italským kořením. Lososa opečeme z jedné strany 2-3 minuty (podle výšky lososa) a poté otočíme a pečeme další 2-3 minuty. Poté na vypnuté plotýnce necháme lososa ještě dojít cca 10 minut. Citron a rajčata lehce opečeme na olivovém oleji a zdobíme jim lososa.
Vepřová kotleta “sous vide“ fazolové ragú s drcenými tomaty
- Vepřová kotleta 600 g
- Sůl
- Olej olivový
- Fazole bílé Vitana 400 g
- Rajčata drcená 200 g
- Mini rajčátka čerstvá 100 g
- Bazalka hrst čerstvé
- Cibule 1 větší
- Máslo 50 g
- Vývar zeleninový 1 l
Postup:
Vepřovou kotletu opečeme vcelku na pánvi na oleji ze všech stran a ochutíme solí. Pak ji zabalíme do potravinářské fólie (nebo do vakuového pytle) a utáhneme. Takto připravené maso dáme do vodní lázně na cca 2 hodiny při 68 °C. Pak kotletu ještě opečeme na pánvi ze všech stran a nakrájíme na jednotlivé porce.
Na cibuli opečeme předem namočené bílé fazole a zalijeme vývarem. Přidáme drcená rajčata a vaříme doměkka. Pak přidáme máslo a bazalku. Nakonec opečeme mini rajčátka, vmícháme k fazolím a podáváme. Můžeme doplnit bazalkovým olejem (trochu bazalky rozmixované v olivovém oleji).