Máslo jako základ cukroví

0
85

Máslo – kvalitní surovina bez které se naše babičky neobešly. Upečte si výborné dezerty z kvalitních surovin. Ať už se rozhodnete pro cheesecake, sušenky, tyčinky, závin, mrkvové cukroví nebo pralinky, své blízké určitě potěšíte.

Slavnostní novoroční dvoučokoládový cheesecake

Suroviny

  • 80 g rozpuštěného másla
  • 15 větších tmavých sušenek (např. Buongiorno)

Náplň a obloha:

  • 900 g sýru ricotta z La Formaggeria Gran Moravia
  • 200 g přírodního krupicového cukru
  • 4 lžíce prosátého kakaa, vanilkový lusk
  • 3 lžíce kvalitního kávového likéru
  • 3 velká vejce
  • 300 g zakysané smetany
  • 100 g rozpuštěné tmavé čokolády
  • 1 lžička instantní kávy + 2–3 lžičky mléka
  • 300 ml lehce ušlehané 40 % smetany
  • čokoládové hoblinky

Postup:

Troubu zahřejte na 180° C. Dno dortové formy o průměru 25 cm vyložte pečicím papírem. Horké máslo pečlivě promíchejte s jemně nadrcenými sušenkami. Napěchujte do formy a pečte 10 minut. Teplotu zvyšte na 240° C. Vyšlehejte ricottu s cukrem dohladka, vešlehejte vejce, kakao, vanilku a likér. Přidejte zakysanou smetanu, půlku rozpuštěné čokolády a kávu. Do zbylé čokolády vmíchejte mléko – tolik, aby vznikla hustá omáčka. Odložte. Stěny formy vymažte máslem a vylijte do ní připravenou směs a uhlaďte. Pečte 10 minut. Pak stáhněte teplotu na 110 °C a pečte dalších 25–30 minut. Potom troubu vypněte, otevřete a nechte 2 hodiny vystydnout. Pak dejte koláč vychladit do ledničky. Cheesecake opatrně vyjměte z formy a zbavte papíru na pečení. Potřete šlehačkou a pokapejte čokoládovou omáčkou. Podle chuti posypte hoblinkami čokolády.

Jemně krémové máslové sušenky Red Velvet

Suroviny:

  • Hladká mouka 2+1/4 hrnku
  • krupicový cukr 2 hrnky
  • prášek do pečiva 2 lžičky
  • kakao 2 lžíce
  • sůl ¼ lžičky
  • krémový sýr – žervé 240 g
  • máslo z La Formaggeria Gran Moravia – změklé 4 Lžíce
  • 1 vejce
  • červená potravinářská barva 1 lžíce
  • moučkový cukr ½ hrnku

Postup:

Smíchat mouku, cukr, kakao, prášek do pečiva a sůl tak, aby bylo vše spojené. Pomocí ručního šlehače našlehat máslo a žervé dohladka. Přidat vejce a potravinářskou barvu. barvu. Suché ingredience přisypat ke krému a dobře promíchat. Těsto zabalit do folie a dát do ledničky alespoň na dvě hodiny. Předehřát troubu na 180 stupňů a dva plechy vyložit pečícím papírem. Do hl. talíře nasypat moučkový cukr. Z těsta tvořit střední kuličky, oválet v moučkovém cukru a položit na plech. Nechat alespoň 5 cm místa mezi sušenkami. Péct cca 10-12 minut. Poté vyndat z trouby, položit na rošt a nechat úplně vychladit.

Křehké máslové tyčinky

Suroviny:

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g vařených brambor
  • 200 g másla z La Formaggeria Gran Moravia
  • 1 ks vejce
  • Sůl

Na posyp:

  • hrubozrnná sůl
  • sezam
  • sýr Gran Moravia z La Formaggeria Gran Moravia

Postup:

Na desku dáme mouku, sůl, studené, oloupané brambory, máslo a vytvoříme těsto, které rozválíme na tloušťku čtvrt cm. Vykrájíme tyčinky, dáme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamem, solí, sýrem a v horké troubě na 180´C upečeme dozlatova.

Vánoční jogurtový závin s jablky

Suroviny:

  • 400 g hladké mouky
  • 150 g bílého jogurtu z La Formaggeria Gran Moravia
  • 200 g másla z La Formaggeria Gran Moravia
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • olej (slunečnicový) na potření závinů

Náplň:

  • 8 lžic strouhanky nebo 20 ks nastrouhaných piškotů
  • 12 jablek (dle velikosti)
  • cukr krupice
  • vanilkový cukr
  • skořice mletá
  • rozinky
  • vlašské ořechy
  • brusinky dle chuti

Příprava:

Mouku si prosijte na vál a přidejte špetku soli. Z mouky si udělejte hromádku, doprostřed udělejte důlek, do něho vklepněte vajíčko a dejte jogurt. Vidličkou tekuté ingredience vymíchejte s troškou mouky do hustší kašičky. Na mouku nastrouhejte na hrubém struhadle tuk (můžete ho i jen nakrájet) a vše rukama rychle zpracujte na měkké a nelepivé těsto. Dle potřeby ještě přidejte mouku. Těsto si rozdělte na 4 stejně velké díly a nechte odpočinout. Mezitím oloupejte a nahrubo nastrouhejte jablka a na sucho si na pánvi orestujte strouhanku (nebo nastrouhejte piškoty – 5 ks na závin). Z těsta na pomoučeném povrchu vyválejte obdélník o síle 2–3 mm, na 1/3 si nasypte část strouhanky, poklaďte lehce vymačkanými jablky (jen pokud jsou příliš šťavnatá), posypte cukry, skořicí, oříšky, rozinkami, … co kdo rád. Pak těsto zaviňte jako klasický závin a okraje uzavřete, přehněte dospodu nebo dovnitř a přendejte na plech. Troubu rozehřejte na 180 °C. Záviny před pečením pomažte olejem a dejte péct do vyhřáté trouby na asi 25–30 min. Pečte do světlé barvy. Před podávání pocukrujte. Těsto na závin je krásně elastické, netrhá se, při pečení nepraská a chuťově je krásně jemné.

Mrkvové cukroví

Suroviny:

  • 200 g hladké mouky
  • 150 g másla z La Formaggeria Gran Moravia
  • 20 g namletých mandlí
  • 2 středně velké mrkve
  • 70 g cukru
  • půl lžičky mletého zázvoru
  • trocha vanilky
  • půl lžičky kypřicího prášku

Příprava:

Máslo nechte při pokojové teplotě změknout a poté ho vyšlehejte s cukrem a vanilkou. Přidejte mouku, kypřicí prášek, zázvor a najemno nastrouhané mrkve. Vypracujte vláčné těsto a nechte je několik hodin odležet v ledničce. Poté těsto vyválejte na asi půl centimetru vysoký plát a formičkami vykrájejte různé tvary. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 15 minut. Cukroví můžete poprášit moučkovým cukrem, potřít rozpuštěnou čokoládou nebo slepit marmeládou.

Reagovat na článek

Please enter your comment!
Please enter your name here