Dozlatova upečený bůček nebo minihamburgery s mletým masem. To jsou jídla pro milovníky dobrého masa. Přinášíme vám recepty od šéfkuchaře Filipa Říhy z pražské restaurace Porke.
Dlouze tažený a následně grilovaný vepřový bůček
Bůček, co se rozpadá a je dozlatova upečen. Pár základních surovin a správný postup vykouzlí jedinečné jídlo z každého vepřového boku.
Suroviny:
- Vepřový bůček
- Sůl
- Cukr
Postup:
- Očištěný vepřový bok bez kosti, ale ponechaný v celku osolíme a ocukrujeme. To v poměru 1:1, aby bylo maso celé pokryté.
- Maso uložíme do nádoby v lednici a zatížíme.
- Takto zatížené ho necháme 3–4 dny marinovat.
- Poté maso opláchneme a osušíme do sucha.
- Následně vložíme bůček do vepřového sádla a pečeme na 140 stupňů cca 3 hodiny do měkka.
- Maso vyjmeme, slijeme sádlo a nakrájíme bůček na jednotlivé porce. Před dalším zpracováním necháme maso vychladnout.
- Vychladlé maso opečeme do křupava na pánvi.
- Maso servírujeme dle osobních preferencí. Skvěle ho doplní například čerstvé pečivo, hořčice, vejmrda (nastrouhaný křen s jablkem, lžičkou octa a dvěma lžícemi vývaru). Tip šéfkuchaře restaurace Porke je podávat maso na kroupovém rizotu s kořenovou zeleninou a silnou vepřovou omáčkou.
Iberico Slider
Minihamburgery s mletým masem z Iberijského vepřového masa. Šťavnaté maso s výjimečným chuťovým profilem.
Suroviny:
- Mleté maso z Iberijského vepře
- Sůl
- Pepř
- Chorizo
- Majonéza
- Česnek
- Salát
- Pečené papriky
Postup:
- Připravíme si mleté maso z Iberijského vepře, nejlépe z mezižeberních svalů. Z umletého masa uplácáme karbanátky a dochutíme je solí a pepřem. Následně opékáme na pánvičce do zlatova a necháme je v teple odpočinout a dojít.
- Nyní si připravíme majonézu z pečeného česneku. Celé palice česneku zabalíme do alobalu s trochou soli a olivového oleje a upečeme v troubě alespoň půl hodiny na 200 °C.
- Opečený česnek krásně změkne. Jednotlivé stroužky pečeného česneku jednoduše vymáčkneme do mísy a rozmixujeme na kaši. Tu pak vmícháme do domácí majonézy. V případě potřeby dochutíme solí, pepřem a citronem.
- Takto připravenou majonézu z pečeného česneku naneseme na obě strany rozpůlené domácí briošky, kterou nejprve zprudka na sucho opečeme, aby majonéze zůstala hezky na povrchu a pečivo nerozmočila.
- Na majonézu položíme plátek opečeného salámu Chorizo, hrst polníčku nebo podobného salátu, grilované maso, grilované, oloupané a pokrájené červené papriky a zakončíme horní částí briošky.
Zdroj: www.zrozeno.eu